Laden..
Caladium

Caladium

De Caladium is een exclusieve en kleurrijke kamerplant die je koopt voor de prachtige bladeren. De papierdunne, bijna doorzichtige bladeren vormen dé eyecatcher in jouw kamer. Ze hebben intrigerende patronen in prachtige tinten en zijn net zo mooi gekleurd als bloemen. 

Het gaat bij deze schoonheid dus om het gekleurde blad. Soms is het hele blad helder rozerood, met alleen langs de rand lichtgroene vlekken. Of het is zalmkleurig met een fijn patroon van olijfgroene nerven en spikkels. Zelfs spierwit met een bijna zwart nervenpatroon komt voor. Je kunt het zo gek niet bedenken, deze chique kamergenoot is verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en ze hebben ook nog eens grappige namen. Elk blad heeft weer net een iets anders patroon, je blijft ernaar kijken!

 

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Omdat de Caladium een knolgewas is, vraagt deze tropische plant een iets andere verzorging dan je gewend bent. Hieronder leggen we dat haarfijn aan je uit.

De Caladium hoort bij de aronskelkfamilie (Araceae), er zijn ongeveer tien soorten bekend. Voor de kamer en het terras zijn er als sierplant honderden cultivars, ze hebben meestal Caladium bicolor als ouder. De Caladium wordt ook wel Engelenvleugels, Olifantsoren of Olifantenoren genoemd. Deze plant groeit oorspronkelijk in de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, vooral in Brazilie en het Amazonegebied.

De Caladium in het kort

Soorten:

Ongeveer 10 soorten

Bekendste soorten:

Caladium bicolor, Caladium 'Florida Moonlight', Caladium 'Frog in a Blender', Caladium 'Miss Muffet', Caladium 'Spring Fling', Caladium 'Strawberry Star', Caladium 'White Queen', Caladium 'White Christmas'

Bloeiend:

Soms

Bloeitijd:

Zomer

Standplaats:

Indirect zonlicht

Water geven:

In de lente en zomer altijd licht vochtig houden

Giftig:

Ja

Stekken:

Ja

Kenmerken:

Tropische plant, bladplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Caladium?

De Caladium heeft een ondergrondse knol, in het voorjaar groeien de pijlvormige of hartvormige bladeren op slanke stengels direct uit de knol. Een blad kan wel 30 cm lang worden. De hele plant wordt 30-60 cm hoog en breed, en soms zelfs 90 cm hoog. De bladeren zitten van de lente tot aan het begin van de herfst aan de plant. Dan houdt de Caladium het voor gezien en sterven de bladeren af: de knol gaat in winterslaap en leeft onder de grond verder. Als hij goed is uitgerust gaan er in het voorjaar opnieuw bladeren te groeien. Een rustperiode is verplicht voor deze knol, hij kan echt niet zonder. Je kunt deze plant vol in het blad kopen en in het voorjaar ook als kale knol.


Welke soorten Caladium zijn er?

Caladium (Caladium bicolor)Caladium (Caladium bicolor)

Caladium (Caladium bicolor)

De Caladium bicolor is de soort waar heel veel mooie cultivars van afstammen. Het blad is in het midden fel rozerood en langs de randen groen met witte spikkels.


Caladium (Caladium ‘Florida Moonlight’)Caladium (Caladium ‘Florida Moonlight’)

Caladium (Caladium ‘Florida Moonlight’)

De Caladium ‘Florida Moonlight’ heeft blad dat bijna helemaal wit is, alleen de nerven, de bladranden en de stengels zijn groen.

 


Caladium (Caladium ‘Frog in a Blender’)

De Caladium ‘Frog in a Blender’ is een opvallende cultivar met bladeren die licht geelgroen met donkergroen gevlekt zijn.


Caladium (Caladium 'Miss Muffet')Caladium (Caladium 'Miss Muffet')

Caladium (Caladium 'Miss Muffet')

De Caladium 'Miss Muffet' is lichtgroen met een patroon van rozerode over het hele blad en lichtroze nerven.

 


Caladium (Caladium ‘Spring Fling’)Caladium (Caladium ‘Spring Fling’)

Caladium (Caladium ‘Spring Fling’)

De Caladium ‘Spring Fling’ is een opvallende cultivar met zalmroze blad, de donkergroene nerven steken daar prachtig tegen af.

 


Caladium (Caladium ‘Strawberry Star’)

De Caladium ‘Strawberry Star’ heeft wit tot lichtroze blad met aardbeiroze vlekken en donkergroene nerven.


Caladium (Caladium ‘White Queen’)

De Caladium ‘White Queen’ heeft wit tot heel lichtgroen blad met rozerode hoofdnerven en langs de randen groene nerven.


Caladium (Caladium ‘White Christmas’)

De Caladium ‘White Christmas’ valt op mijn zijn witte blad dat een fijn patroon heeft van donkergroene nerven.


Caladium


Is de Caladium giftig?

Ja, de Caladium is giftig. De Caladium is dus ook giftig voor kinderen en huisdieren zoals katten. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. De plant kan ook oog- en huidirritaties veroorzaken.


Komen er bloemen aan de Caladium?

Ja, er kunnen bloemen komen aan de Caladium, het zijn kleine aronskelkachtige bloemen met een groenwit schutblad. Dit komt echter niet zo vaak voor in de huiskamer. Zie je toch bloemen aan je Caladium? Dan kun je ze het best wegknippen met een snoeischaar. Jouw plant steekt dan namelijk volop energie in de bloemen en dat gaat toch ten koste van zijn gezondheid.

Wat is de bloeitijd van Caladium?

De Caladium bloeit meestal in de zomer.

Wat te doen als je Caladium is uitgebloeid?

De bloemen van je Caladium kun je het best wegknippen, dit vraagt namelijk veel energie van je plant. Eigenlijk wil je dus helemaal niet dat deze plant gaat bloeien!


Welke standplaats is ideaal voor de Caladium?

De Caladium groeit het best op een plek waar veel indirect zonlicht is. Bijvoorbeeld op 2-3 meter afstand van een raam op het zuiden of wat dichter bij een raam op het westen. Een raam op het oosten is ook geschikt. Pas zeker op met felle zon, daar zijn de gekleurde bladeren niet tegen bestand. Op een te donkere plaats zullen de moie bladkleuren gaan vervagen en zal het blad steeds groener worden.

De Caladium houdt van warmte en groeit goed in een warme huiskamer bij zo’n 20 °C. Ook zijn winterslaapje houdt hij graag op een warme plek bij ongeveer 13-16 °C.

Een hoge luchtvochtigheid vindt de Caladium erg fijn. Omdat de Caladium in de winter zijn blad verliest en onder de grond slaapt, heeft hij dan gelukkig geen last van een lage luchtvochtigheid.

CaladiumCaladium

Hoe moet je de Caladium verzorgen?

Water geven

Je kunt de Caladium in het voorjaar en de zomer 2 x per week een scheutje water geven. De dunne gekleurde bladeren hebben genoeg vocht nodig om mooi te blijven, deze bladplant heeft daarom vrij veel water nodig. De potgrond mag in de zomer constant licht vochtig blijven, laat de aarde niet uitdrogen. Maar de grond moet zeker niet te nat zijn, dan kan de knol namelijk gaan rotten. Zorg er altijd voor dat het water uit de pot kan lopen en niet in de schotel blijft staan. Geef dus liever wat te weinig dan te veel water, om natte voeten te voorkomen.

Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Pas er wel op dat je niet in de knol prikt! Is de potgrond na een week nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog en laat de potgrond zelfs los van de pot, dan heeft de Caladium meer water nodig. Regenwater of onthard water heeft de voorkeur. Laat het water altijd eerst op kamertemperatuur komen.

Als de Caladium zich in het najaar gaat voorbereiden op zijn winterslaap dan zie je dit al aan de bladeren. Zodra de bladeren gaan verkleuren en slap hangen heeft de plant minder water nodig. Dit is meestal vanaf oktober. Als alle bladeren verdord zijn heeft de knol helemaal geen water meer nodig. Begin in het voorjaar weer regelmatig met een klein beetje watergeven en wacht in spanning af wanneer de eerste nieuwe bladeren gaan verschijnen. Dit kan 4-6 weken duren. Zodra de bladeren zich ontrollen kun je weer op de normale manier gaan gieten. Hoe meer blad je Caladium krijgt, des te meer water kun je gaan geven.

Sproeien

De Caladium houdt van een hoge luchtvochtigheid, net als in de tropische gebieden waar hij vandaan komt. Sproeien is dus heerlijk voor deze bladplant, maar sproei niet direct grote druppels op het blad. Zorg voor een heel fijne nevel en sproei op een afstandje om de plant heen.

Voeding

Bemest de Caladium van juni tot augustus door 1 x per maand kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen. Je vindt de dosering op de verpakking, geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. Omdat je de Caladium elk voorjaar verpot, zit er dan nog voor twee maanden voeding in de grond, vandaar dat je pas in juni voeding gaat geven. In de herfst en winter heeft je Caladium geen voeding nodig, de plant is dan in rust.

Moet je de Caladium snoeien of bijknippen?

Als de bladeren van je Caladium in het najaar helemaal verdord zijn, mag je ze van de plant afknippen. Knip ze pas af als ze echt dor zijn, daarvoor geven ze hun energie namelijk nog af aan de knol en kun je ze toch beter nog even laten zitten. Draag bij het snoeien van je Caladium handschoenen om huidirritatie te voorkomen.

Wanneer en hoe moet je de Caladium oppotten en verpotten?

We raden je aan om de Caladium elk jaar te verpotten. Als de bladeren van je Caladium in het najaar allemaal verdord zijn, kun je de knol uit de pot halen om je plant te gaan overwinteren. Veeg de aarde voorzichtig van de knol en rol hem in krantenpapier of gebruik een papieren zak. Je kunt de Caladium knol nu op een droge, warme plek bewaren bij ongeveer 13-16 °C. Het liefst niet veel kouder of warmer. Of laat de knol in de pot zitten en geef beslist geen water meer. Haal de knol in het voorjaar weer tevoorschijn, eind februari of begin maart. Plant hem in een pot met een diameter die minstens 2 x zo groot is als de maat van de knol. Of verpot de knol als je die in de oude pot hebt laten zitten. Gebruik hiervoor universele potgrond voor kamerplanten, om de grond luchtiger te maken kun je er orchideeëngrond doorheen mengen. Leg de bol met de uitstulping naar boven in de pot, de bovenkant van de knol mag ongeveer 2,5 cm onder de grond komen. Zet de opgepotte knollen op een warme en lichte plek bij 20 °C of warmer en geef matig water.

Heb je de Caladium in het voorjaar als knol gekocht? Dan kun je die direct na ontvangst oppotten zoals hierboven beschreven. Leg de knol eerst een uurtje in een lauw badje.

Draag bij het verpotten van je Caladium handschoenen om huidirritatie te voorkomen.

Voor je Caladium


Hoe kun je de Caladium stekken?

De Caladium kun je stekken door kleine knolletjes af te nemen en opnieuw op te potten. Dit kun je het best in het voorjaar doen. Als je dan de knol in je handen hebt om opnieuw op te potten kun je meteen goed kijken of er aparte knolletjes te zien zijn. Breek de kleine knolletjes voorzichtig van de grote knol af. Het is mooi om een paar baby knolletjes bij elkaar in een pot te doen voor een volle plant.


Wat is er aan de hand met mijn Caladium?

Hangt je Caladium slap?

Als de bladeren van je Caladium slap hangen dan heeft de plant waarschijnlijk meer water nodig. Als je water geeft, zal het blad gelukkig weer snel bijtrekken. In het najaar is het een natuurlijk proces dat de bladeren slap gaan hangen en verdorren, in het voorjaar groeien er weer nieuwe bladeren vanuit de ondergrondse knol.

Krijgt je Caladium bruine bladeren?

Krijgt je Caladium bruine bladeren dan kan dit komen door te natte grond. Als de knol is gaan rotten dan zal het blad verdorren. Bruine bladeren kunnen ook komen door kou. Je kunt bladeren die helemaal verdord zijn wegknippen. Als er bruine randjes aan de bladeren van je Caladium komen dan is de lucht te droog. Bruine vlekken op de bladeren kunnen door verbranding van te fel licht komen, zet je Caladium in dat geval verder van het raam af.

Beestjes in je Caladium? 

Zitten er beestjes op je Caladium? Lees dan meer over de bestrijding van beestjes in onze blogs over trips, bladluis, spint, wolluis.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Hangt slap Te droog Meer water geven
Bruine bladeren Te nat, te koud, te droge lucht, zonnebrand Minder water geven, warmer plaatsen, luchtvochtigheid verhogen, verder van het raam afzetten

De Caladium bij jou thuis

Deel jouw Caladium met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top