Laden..
Campanula (klokjesbloem)

Campanula (klokjesbloem)

De klokjesbloemen luiden de zomer in! De Campanula is er in alle soorten en maten: als een klassieke klok, lang en slank, meer komvormig en stervormig. Er zijn zelfs dubbele klokken, dik gevuld als een petticoat. In zuiver wit, zacht roze, paars of hemelsblauw en allemaal favoriet voor de border.

Je kunt kiezen uit hoge, middelhoge en lage klokjesbloemen. Sommige lage soorten zijn kruipend. De hogere Campanula’s zijn onmisbare borderplanten vanwege de lange en rijke bloei in de zomer. Ze zijn sterk, stevig en ziektevrij. De bekende Campanula lactiflora is toch wel de belangrijkste borderplant. Het middelhoge kluwenklokje is het best op z’n plek op de eerste rij in de border. De lage soorten Campanula zijn rotsplanten, de lage kruipende soorten zijn prachtige bodembedekkers en super om potten mee te vullen.

Campanula betekent in het Latijn ‘kleine bel’, de klokvorm van de bloemen vind je terug in de Nederlandse naam.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Campanula in het kort

Soorten:

500

Bekendste soorten:

Campanula ‘Addenda’, Campanula carpatica, Campanula glomerata , Campanula lactiflora, Campanula persicifolia, Campanula portenschlagiana, Campanula poscharskyana

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Mei-september

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw, schaduw

Giftig:

Nee

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee, er zijn wel enkele lage wintergroene soorten

Snoeien:

Ja, na de bloei en in het voorjaar

Kenmerken:

Bodembedekker, vaste plant

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Campanula?

Campanula heeft een opgaande of kruipende groeiwijze, dit is afhankelijk van de soort. De klokjesbloem groeit gemiddeld tot vrij snel vanaf het voorjaar naar de volwassen grootte. De kruipende soorten breiden zich vrij snel uit met lange stengels die op de grond liggen.


Welke soorten Campanula zijn er?

Klokjesbloem (Campanula ‘Addenda’)Klokjesbloem (Campanula ‘Addenda’)

Klokjesbloem (Campanula ‘Addenda’)

De Campanula ‘Addenda’ is een lage kruipende soort die heel rijk bloeit. De stervormige paarse bloemen zitten aan lange stengels. Deze Campanula is er ook in andere kleuren. Mooi voor een pot, ook als bodembedekker. Kan ook binnen in een pot.

  • Hoogte: 10-25 cm
  • Bloeitijd: mei-september

Karpatenklokje (Campanula carpatica)Karpatenklokje (Campanula carpatica)

Karpatenklokje (Campanula carpatica)

De Campanula carpatica heeft kleine gekartelde blaadjes en een zee van wijd geopende opstaande klokken. Een lage soort die mooie kussens vormt, niet kruipend. Dit rotsplantje groeit ook goed langs de rand van een zonnige border of in een pot.

  • Hoogte: 15-25 cm
  • Bloeitijd: juni-augustus

Kluwenklokje (Campanula glomerata ‘Superba’)

De Campanula glomerata ‘Superba’ heeft violette bloemen in ‘kluwens’ rond de stengels en groot ruw blad in rozetten. Een middelhoge opgaande borderplant.

  • Hoogte: 60-80 cm
  • Bloeitijd: juli-september

Klokjesbloem (Campanula lactiflora)

De Campanula lactiflora heeft lange stengels met bovenaan klokvormige violette bloemen in pluimen. Een hoge opgaande borderplant.

  • Hoogte: 120-140 cm
  • Bloeitijd: juni-augustus

Klokjesbloem (Campanula lactiflora 'Prichard's Variety')

De Campanula lactiflora 'Prichard's Variety' heeft middellange stengels met bovenaan klokvormige donker violette bloemen in pluimen. Een middelhoge opgaande borderplant.

  • Hoogte: 70 cm
  • Bloeitijd: juni-augustus


Klokjesbloem (Campanula lactiflora 'Loddon Anna')Klokjesbloem (Campanula lactiflora 'Loddon Anna')

Klokjesbloem (Campanula lactiflora 'Loddon Anna')

De Campanula lactiflora 'Loddon Anna' heeft lange stengels met bovenaan klokvormige zacht roze bloemen in pluimen. Een hoge opgaande borderplant.

  • Hoogte: 120-140 cm
  • Bloeitijd: juni-augustus
Klokjesbloem (Campanula lactiflora 'Loddon Anna')Klokjesbloem (Campanula lactiflora 'Loddon Anna')

Klokjesbloem (Campanula lactiflora 'Loddon Anna')

De Campanula lactiflora 'Loddon Anna' heeft lange stengels met bovenaan klokvormige zacht roze bloemen in pluimen. Een hoge opgaande borderplant.

  • Hoogte: 120-140 cm
  • Bloeitijd: juni-augustus

Breedbladig klokje (Campanula latifolia 'Alba')

De Campanula latifolia 'Alba' heeft grote witte klokvormige bloemen die bijna horizontaal aan de stengels staan. Voor de halfschaduw of zelfs schaduw de beste keuze. Opgaande borderplant.

  • Hoogte: 80-100 cm
  • Bloeitijd: juni-juli

Perzikbladklokje (Campanula persicifolia)Perzikbladklokje (Campanula persicifolia)

Perzikbladklokje (Campanula persicifolia)

De Campanula persicifolia is een sterke soort met smal blad in lage rozetten. Lange, stevige bloemstelen en grote, vrij platte klokken in paarsviolet. Een middelhoge opgaande borderplant.

  • Hoogte: 70-90 cm
  • Bloeitijd: juni-juli

Perzikbladklokje (Campanula persicifolia 'Coerulea')Perzikbladklokje (Campanula persicifolia 'Coerulea')

Perzikbladklokje (Campanula persicifolia 'Coerulea')

De Campanula persicifolia 'Coerulea' is een sterke soort met smal blad in lage rozetten. Lange, stevige bloemstelen en grote, vrij platte klokken in violetblauw. Een middelhoge opgaande borderplant.

  • Hoogte: 70-90 cm
  • Bloeitijd: juni-juli

Kruipklokje (Campanula portenschlagiana)Kruipklokje (Campanula portenschlagiana)

Kruipklokje (Campanula portenschlagiana)

De Campanula portenschlagiana is een zeer rijk en lang bloeiende rotsplant met liggende stengels vol kleine violette klokken. Een kruipende bodembedekker. Wintergroen.

  • Hoogte: 5-15 cm
  • Bloeitijd: juni-augustus

Kruipklokje (Campanula poscharskyana)Kruipklokje (Campanula poscharskyana)

Kruipklokje (Campanula poscharskyana)

De Campanula poscharskyana is een zeer rijk en lang bloeiende rotsplant, aan het eind van de liggende stengels stervormige violetblauwe bloemen. Een kruipende bodembedekker. Wintergroen.

  • Hoogte: 5-15 cm
  • Bloeitijd: juni-augustus
Kruipklokje (Campanula poscharskyana)Kruipklokje (Campanula poscharskyana)

Kruipklokje (Campanula poscharskyana)

Soort indien 2 of meer afbeeldingen beschikbaar. Deze toont op mobiel, kies 2  of meer afbeeldingen in de slider.


Campanula


Is de Campanula giftig?

Nee, Campanula is niet giftig. Het is echter een sierplant en niet bedoeld om te eten.


Komen er bloemen aan de Campanula?

Ja, er komen prachtige bloemen aan de Campanula. De bloemen zitten meestal in losse pluimen en hebben vijf vergroeide kroonbladen. Hangend of staand en meestal klokvormig, maar ze kunnen ook buisvormig, komvormig of stervormig zijn.

Wat is de bloeitijd van Campanula?

De bloeitijd van Campanula is van mei tot in september.

Wat te doen als je Campanula is uitgebloeid?

Als je Campanula is uitgebloeid, dan raden we je aan om de uitgebloeide bloemstengels af te knippen. Zo stimuleer je de plant om weer nieuwe bloemknoppen te maken en volgt er vaak nog een tweede bloei.


Welke standplaats is ideaal voor de Campanula?

Campanula groeit goed in de volle zon, halfschaduw kan ook. Campanula latifolia groeit zelfs in de schaduw. Zorg voor voedzame, humusrijke en kalkrijke grond. Droge grond wordt goed verdragen als je Campanula eenmaal is aangeslagen. Vooral de lage soorten hebben een hekel aan natte voeten, de grond moet dus wel goed doorlatend zijn. In te natte grond kunnen de wortels namelijk gaan rotten. De lage soorten Campanula kunnen prima tegen wind, de hoge soorten staan liever wat beschut.

Campanula in pot?

Een Campanula kan ook goed in een pot groeien. Vooral de lage soorten doen het goed in een pot. Kies een ruime pot met gaten in de bodem.

Campanula in potCampanula in pot

Is de Campanula winterhard?

Ja, de Campanula is goed winterhard.


Is de Campanula groenblijvend in de winter?

De meeste soorten Campanula zijn niet wintergroen in de winter. Maar de kruipende Campanula portenschlagiana en Campanula poscharskyana zijn wel zo goed als wintergroen. Alleen als het heel hard gaat vriezen, verliezen deze soorten hun blad.


De Campanula planten: wanneer en hoe?

Campanula kun je het hele jaar door planten, maar de beste tijd is het voorjaar of de zomer. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met compost. Dompel de kluit met pot en al in een emmer water als de grond in de pot erg droog is. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. De plantafstand van de middelhoge en hoge soorten is 35 cm, houdt bij de lage soorten en de kruipende soorten klokjesbloem een plantafstand van ongeveer 25 cm aan.


Hoe moet je de Campanula verzorgen?

Je Campanula heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Geef de plant in warme en droge perioden daarom extra water. Een Campanula in pot heeft nog wat meer water nodig, de grond in een pot droogt eerder uit. Strooi jaarlijks in het vroege voorjaar een laagje kalk en compost tussen de planten voor een goede groei. Op arme grond kun je ook wat organische mestkorrels strooien.

Verzorgingsproducten voor je Campanula


Snoeien van de Campanula

Waarom moet je een Campanula snoeien?

Je moet een Campanula snoeien om een tweede bloei te stimuleren. Het is ook mogelijk om de borderplanten eind mei te snoeien. De plant wordt hierdoor lager en steviger en bloeit wat later. In het vroege voorjaar moet je de Campanula snoeien om dode stengels te verwijderen.

Hoe vaak en wanneer moet je een Campanula snoeien?

Je moet een Campanula 2 x per jaar snoeien, een keer in het vroege voorjaar en nog eens na de bloei.

Hoe snoei je een Campanula?

Knip dode stengels in het vroege voorjaar vlak boven de grond af. Knip de uitgebloeide stengels terug tot vlak boven een jonge scheut of knop. Je kunt eind mei alle stengels voor een derde of de helft terugknippen voor een steviger plant en een latere bloei. Of knip eind mei de helft van de bloemstengels af om de bloeiperiode te spreiden.

Waarmee snoei je een Campanula?

De Campanula snoei je met een scherpe en schone snoeischaar. Voor het weghalen van uitgebloeide bloemen kun je een bloemenschaartje gebruiken.


Een Campanula verplaatsen of verplanten?

Een Campanula is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd hiervoor is het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Als jouw klokjesbloem veel blad heeft, kun je het best ongeveer de helft van het blad afknippen. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Campanula vermeerderen?

Je kunt een Campanula vermeerderen door zaaien, stekken en door scheuren.

Wil je een klokjesbloem vermeerderen door zaaien? Alle soorten Campanula kun je goed zaaien. Zaai in februari-april binnen in een bakje of potje. Zorg voor een warme plek, bijvoorbeeld boven de verwarming, of zet de zaaibakjes in een verwarmd kamerkasje. Na opkomst koeler zetten. In mei-juni kun je Campanula ook in de volle grond zaaien. De jonge planten zullen het volgende jaar gaan bloeien.

Als je een Campanula door stekken wilt vermeerderen dan snijd je in april een stengel vlak boven de wortel af. Verwijder de onderste bladeren, laat vier blaadjes aan de top zitten. Knijp de zachte top uit de stek en doop het stekje in stekpoeder. Vul een potje met stekgrond en steek de stekjes langs de rand, de blaadjes moeten net boven de grond uitkomen. Geef water en doe dan een doorzichtig plastic zakje over de pot om verdamping te voorkomen. Zet de stek op een warme en lichte plek bij minimaal 18 °C. Twee keer per week luchten door het zakje er tien minuten af te halen. Na 2-4 weken zijn er hopelijk worteltjes gegroeid.

Alle soorten Campanula kun je ook makkelijk vermeerderen door scheuren. De beste tijd hiervoor is het voorjaar of het najaar. Graaf de pol op en deel de wortelkluit in meerdere kleine stukken. Plant de buitenste delen opnieuw en geef de eerste tijd extra water.


Welke Campanula ziektes zijn er?

Slakkenvraat 

De Campanula kan eigenlijk alleen maar last hebben van slakkenvraat. Lees onze blog over het bestrijden van slakken en naaktslakken.


De Campanula bij jou thuis

Deel jouw Campanula met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top