Laden..
Dropplant (Agastache)

Dropplant (Agastache)

De dropplant herken je aan de kleine bloemen in opstaande aren, maar vooral aan de heerlijke geur. Kneus je het blad tussen je vingers dan komt er een geur vrij die doet denken aan anijs en drop, met een vleugje munt. De Nederlandse naam anijsnetel, anijshysop, Koreaanse munt of dropplant geeft al aan dat het om een aromatische plant gaat.

De geurige dropplant is een enorm populaire borderplant. Als de dikke bloeiaren van de dropplant in de zomer verschijnen, trekken ze meteen alle aandacht. Zeker onmisbaar in de border vanwege de lange bloei! Je kunt de hele zomer door genieten van bloemen in de mooiste kleuren, van zachtgeel tot abrikoos, roze en lavendelblauw.

De dropplant is ook een must voor je kruidentuin om te oogsten voor thee en salades, daarnaast is het een leuke plukbloem voor een zomers tuinboeket. De kleine lipbloemen van de dropplant trekken bovendien super veel vlinders en andere nuttige insecten naar je tuin.

Het geslacht Agastache behoort tot de familie Lamiaceae en bestaat uit zo’n 30 soorten vaste planten, die in droge, vaak bergachtige gebieden voorkomen. Zowel in China en Japan als in de Verenigde Staten en Mexico.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De dropplant in het kort

Soorten:

30 Soorten

Bekendste soorten:

Agastache 'Black Adder', Agastache 'Blue Boa', Agastache 'Blue Fortune', Agastache foeniculum, Agastache mexicana, Agastache rugosa

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Juli-september

Zaaien:

Maart-april binnen, april-mei/juli-september buiten

Oogsten:

Zomer, herfst

Standplaats:

Volle zon

Giftig:

Nee

Winterhard:

Ja. Er zijn ook matig winterharde soorten

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Ja, in het voorjaar

Kenmerken:

Kruid, vaste plant, borderplant, snijbloem, terrasplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de dropplant?

Het blad van de dropplant zit aan de vierkante, opgaande stengels die wel een meter lang kunnen worden. Het smalle tot ovale blad is getand en zeer aromatisch. De kleine, buisvormige lipbloemen in aren zitten in gekleurde schutblaadjes, die ook voor veel kleur zorgen. De dropplant groeit vanaf het voorjaar snel naar de volwassen hoogte. De hoogte hangt af van de soort of cultivar en kan variëren van 60 cm tot 120 cm, soms zelfs nog hoger. De dropplant is meestal een kortlevende vaste plant.


Welke soorten dropplant zijn er?

Dropplant (Agastache 'Black Adder')Dropplant (Agastache 'Black Adder')

Dropplant (Agastache 'Black Adder')

De Agastache 'Black Adder' heeft lichtpaarse bloemen uit donker getinte schutbladen, donkere stengels. Goed winterhard.

  • Hoogte: 80-100 cm
  • Bloeitijd: juli-september

Dropplant (Agastache 'Blue Boa')Dropplant (Agastache 'Blue Boa')

Dropplant (Agastache 'Blue Boa')

De Agastache 'Blue Boa' heeft grotere paars/violette bloemen in dikke aren. Goed winterhard.

  • Hoogte: 80 cm
  • Bloeitijd: juli-september

Dropplant (Agastache 'Blue Fortune')Dropplant (Agastache 'Blue Fortune')

Dropplant (Agastache 'Blue Fortune')

De Agastache ‘Blue Fortune’ is heeft violetblauwe bloemen in dikke aren. Zaait zich niet uit. Goed winterhard.

  • Hoogte: 120 cm
  • Bloeitijd: juli-september

Dropplant (Agastache foeniculum)

De Agastache foeniculum heeft dikke bloeiaren vol kleine paarsviolette bloemen. Deze soort zaait zich uit.

  • Hoogte: 60-100 cm
  • Bloeitijd: juli-september

Dropplant (Agastache mexicana)

De Agastache mexicana heeft rozerode bloemen in vrij losse aren. Matig winterhard.

  • Hoogte: 75-100 cm
  • Bloeitijd: juli-september

Dropplant (Agastache rugosa)Dropplant (Agastache rugosa)

Dropplant (Agastache rugosa)

De Agastache rugosa lijkt op A. foeniculum, maar is meestal kortlevend. ‘Alabaster’ bloeit wit. Zaait zich uit.

  • Hoogte: 75-100 cm
  • Bloeitijd: juli-september

Dropplant


Is de dropplant giftig?

Nee, de dropplant is niet giftig. De dropplant is niet giftig voor katten, en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en voor kinderen.


Wanneer moet je de dropplant zaaien?

De dropplant binnen zaaien in potjes

De dropplant kun je in maart-begin april binnen zaaien in potjes of zaaibakjes. Als de jonge plantjes drie paar blaadjes hebben, overzetten in een grotere pot en verder opkweken. In mei -juni in de volle grond uitplanten.

De dropplant buiten zaaien

Je kunt de dropplant eind april-mei of in juli-september direct in de volle grond zaaien.

Hoe diep moet je dropplant zaadjes zaaien en op welke afstand?

Strooi 4-5 zaden van de dropplant in een potje van 9 x 9 cm en dek af met een zeer dun laagje zaaigrond of grof zand.


Komen er bloemen aan de dropplant?

Ja, er komen mooie bloemen aan de dropplant. De lipbloemen zijn heel klein, maar ze zitten met heel veel bij elkaar in lange aren en zo geven ze toch veel effect in je tuin.

Wat is de bloeitijd van de dropplant?

De eerste bloemen verschijnen vanaf eind juni, de meeste planten komen in juli tot bloei. Je kunt ook al eerder bloeiende planten kopen, ze zijn dan door de kweker vroeger in bloei gebracht. Tot in september, en vaak zelfs oktober, kun je bloemen verwachten.

Wat te doen als je dropplant is uitgebloeid?

Als je dropplant is uitgebloeid, dan hoef je niets te doen. Ook na de bloei blijven de aren namelijk nog lang decoratief, zelf tot ver in de winter. De vogels komen dan naar je tuin om de zaadjes uit de aren te pikken. Lekker laten zitten dus!

Dropplant uitgebloeidDropplant uitgebloeid

Is de dropplant eetbaar?

Ja, de dropplant is eetbaar, zowel het blad als de bloemen. Je kunt er zelfs een overheerlijke dropplant thee van maken! Gebruik per kop 2 theelepels fijngemaakte verse bladeren en bloemen, 5 minuten laten trekken. Strooi de bloempjes ook eens over een salade.


Welke standplaats is ideaal voor de dropplant?

De beste plek voor dropplant is een zonnige plaats in goed gedraineerde, niet te arme grond die vrij droog mag zijn. Goed doorlatende zandgrond heeft de voorkeur, natte grond vindt jouw dropplant vooral in de winter niet zo fijn. De wortels kunnen dan gaan rotten, zodat de plant in het voorjaar niet meer opkomt. De stengels van de dropplant zijn behoorlijk stevig en kunnen best wat wind hebben, we raden je toch aan om de hoge soorten een beetje beschut uit de wind te planten. Voedselrijke, goed gedraineerde grond is het best voor je dropplant, liever wat te droog dan te nat.

Kan de dropplant in pot?

De dropplant kan ook heel goed in een ruime pot groeien, dankzij de super lange bloei heb je er de hele zomer plezier van. Vermeng de potgrond met wat scherp zand en grit voor een goede afwatering. Zorg altijd voor gaten in de bodem van de pot, zodat het water makkelijk weg kan lopen, en zet de pot in de volle zon.


Is de dropplant winterhard?

De meeste Agastache soorten zijn winterhard, maar wel gevoelig voor nattigheid en kou in de winter. Je kunt de dropplant beschermen door er in de winter een dikke laag afgevallen blad overheen te leggen, dit noem je ook wel mulchen. Maar er zijn ook soorten die matig winterhard zijn, zoals A. barberi en A. mexicana . Ze komen de winter vaak niet door en je kunt ze daarom beter eenjarig kweken door ze in het voorjaar te zaaien. Dit is zeker de moeite waard vanwege de lange bloei en de bijzondere bloemkleuren.


Is de dropplant groenblijvend in de winter?

Nee, de dropplant is niet groenblijvend in de winter. Het is een bladverliezende vaste plant. In het voorjaar verschijnen er weer nieuwe blaadjes.


De dropplant planten: wanneer en hoe?

De dropplant kun je het best in het voorjaar planten in de periode april-mei. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Dompel de kluit eerst met pot en al in een emmer water en plaats de dropplant dan in het plantgat. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. De gemiddelde plantafstand voor een dropplant is 30 cm.


Hoe moet je de dropplant verzorgen?

De dropplant heeft niet zoveel water nodig, maar het is toch aan te raden in droge perioden water te geven. Laat zeker bij een plant in pot de aarde niet helemaal uitdrogen. Omdat de Agastache diep wortelt, is de plant redelijk bestand tegen droogte, wel zo handig in een warme en droge zomer. Geef je dropplant in het vroege voorjaar een laagje compost en een kleine dosering organische mestkorrels. Een dropplant in pot mest je tijdens de bloei een paar keer bij met terrasplantenvoeding.

Voor je dropplant


Snoeien van de dropplant

Waarom moet je een dropplant snoeien?

Je moet de dropplant snoeien om in het voorjaar de dode stengels te verwijderen. Word je dropplant ’s zomers te hoog? Knip dan eind mei of begin juni een derde tot de helft van alle stengels af (Chelsea chop). De plant blijft dan lager en steviger, bovendien vertakken de stengels beter.

Hoe vaak en wanneer moet je een dropplant snoeien?

Je moet een dropplant 1 x in het voorjaar snoeien.

Hoe snoei je een dropplant?

Knip in het voorjaar alle dode stengels vlak boven de grond af. Als je de stengels van de dropplant in de zomer of de herfst wilt oogsten, om thee van te maken of als plukbloem, dan knip je de stengels 10 cm boven de grond af, de plant zal vaak weer nieuwe scheuten maken.

Waarmee snoei je een dropplant?

Je snoeit de dropplant met een scherpe en schone snoeischaar.


Een dropplant verplaatsen of verplanten?

De beste tijd om de dropplant te verplaatsen of te verplanten is het vroege voorjaar (maart-april). Bij een forse plant kun je de wortelkluit meteen in stukken delen, je hebt de plant dan verjongd én je hebt meer planten.


Hoe kun je de dropplant stekken / vermeerderen?

Je kunt de dropplant stekken in augustus, hiervoor gebruik je de wat houtige stengels van de plant. Knip een stuk stengel van 10-15 cm, laat twee blaadjes zitten en verwijder de rest van het blad. Steek de onderkant van de stek in stekpoeder. Vul een potje met stekgrond, maak er een gaatje in en steek het stekje in de aarde. Licht aandrukken en water geven. Als je de stekjes vorstvrij overhoudt dan heb je mooie planten voor volgend jaar.


De dropplant bij jou thuis

Deel jouw dropplant met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top