Laden..
Petunia

Petunia

De Petunia is een klassieke terrasplant en één van de populairste zomerbloeiers. Heel wat potten, bakken, muurzakken en hangmanden worden elk jaar weer met deze uitbundige bloeier gevuld. Met de Petunia creëer je van het voorjaar tot ver in de herfst een kleurrijke bloemenzee in je tuin, op het terras of op het balkon!

De heerlijk geurende, trompetvormige Petunia bloemen zijn er in heel wat kleuren, vormen en maten. Ze zijn er groot of klein, tweekleurig, dik gevuld, gestreept, in neon roze, fris wit, geel, paars en zelfs in fluwelig zwart. Daar fleurt je tuin dus echt van op. Petunia’s bloeien van april-mei tot aan de eerste vorst in oktober of november, een super zomerbloeier waar je erg lang van kunt genieten! De Petunia is ook bijzonder als eenjarige zomerbloeier in de border of in een perk.

Je kunt kiezen voor een Petunia hangplant (de hangPetunia), prachtig in een pot of een hanging basket op het terras of balkon. De mini Petunia’s heten Calibrachoa en worden ook wel Million Bells genoemd.

De Petunia hoort bij de nachtschadefamilie (Solanaceae), net als de tabaksplant, en groeit oorspronkelijk in Zuid-Amerika, vooral in Argentinië en Brazilië. Er zijn ongeveer 35 soorten bekend, de bekendste zijn de Petunia axillaris en Petunia violacea. De Petunia’s voor de tuin zijn allemaal kweekvormen met vaak deze twee soorten als ouders.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Petunia in het kort

Soorten:

35 soorten, honderden kweekvormen

Bekendste soorten:

Petunia Grandiflora-serie, Petunia Multiflora-serie, Petunia Milliflora-serie, Petunia Crazytunia-serie, Petunia Surfinia-serie, Calibrachoa

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Mei-november

Zaaien:

Ja, in februari binnen voorzaaien

Standplaats:

Volle zon, lichte schaduw

Giftig:

Ja

Winterhard:

Nee

Snoeien:

Ja, wekelijks

Kenmerken:

Hangplant,  eenjarige plant, terrasplant, perkplant, potplant, balkonplant, bodembedekker


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Petunia?

De Petunia groeit compact en iets opgaand of juist met overhangende stengels (hangend of bodembedekkend). De stengels en blaadjes zijn kleverig behaard. Voor een perk in de volle grond kies je het best de wat lagere, compacte Petunia’s, voor potten, balkonbakken en hangmanden zijn vooral de Petunia’s met overhangende stengels geschikt. Houd er wel rekening mee dat een Petunia een eenjarige plant is die je elk voorjaar opnieuw moet planten of zaaien. In het land van herkomst kan een Petunia wel overblijven, maar in ons klimaat bevriest de plant en wordt de Petunia eenjarig gekweekt. De Petunia groeit vrij snel vanaf het voorjaar naar zijn volwassen grootte van ongeveer 30-35 cm, in de zomer heb je al een grote plant. De stengels van de hang Petunia’s groeien ook snel en kunnen in de zomer wel een meter lang worden.


Welke Petunia soorten zijn er?

Petunia SurfiniaPetunia Surfinia

Grootbloemige Petunia (Petunia Grandiflora-serie)

De Petunia Grandiflora-serie heeft extra grote bloemen, tot 12 cm in doorsnede. In heel veel kleuren verkrijgbaar, er zijn zowel compacte als hangende kweekvormen. 

Multiflora Petunia (Petunia Multiflora-serie)

De Petunia Multiflora-serie bestaat uit vrij compacte planten die opgaand groeien, de bloemen zijn middelgroot.

Hangpetunia (Petunia Surfinia-serie)

De Petunia Surfinia-serie bestaat uit kweekvormen met lange, overhangende stengels, zeer rijk bloeiend. Grote bloemen.

Petunia (Petunia Crazytunia-serie)

De Petunia Crazytunia-serie is een serie met tweekleurige bloemen, groeit compact en stevig. Middelgrote bloemen.

Petunia (Petunia Milliflora-serie)

De Petunia Milliflora-serie bestaat uit zeer rijkbloeiende en compact, opgaand groeiende planten met wat kleinere bloemen.

Minipetunia (Calibrachoa)

De Calibrachoa of Minipetunia is een kleinbloemige soort met overhangende stengels die bezet zijn met heel veel mini bloemen. Ook wel Million Bells genoemd.

Mini Petunia CalibrachoaMini Petunia Calibrachoa

Petunia


Is de Petunia giftig?

Ja, de Petunia is giftig voor mensen en dieren. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts.


Petunia zaden zaaien

Petunia zaden kun je in het vroege voorjaar binnen in een (kweek)bakje zaaien, zo kweek je zelf de mooiste planten op. De beste tijd om de Petunia te zaaien is februari. Vul een zaaibakje met zaaigrond. Het zaad van een Petunia is heel erg fijn, hierdoor kun je lastig zien waar je zaait. Een trucje is om het zaad te mengen met wat fijn wit zand, zoals zilverzand of vogelzand. Strooi het dan uit over de aarde, je ziet nu duidelijk waar je gezaaid hebt. Zo dun mogelijk zaaien! Aandrukken van het zaad is niet nodig. Besproei de aarde met een plantenspuit. Niet met een straal uit een gieter, want dan spoel je het fijne zaad weg. Zet het zaaibakje licht en warm bij ongeveer 20 °C en dek af met een doorzichtige kap (de deksel van de kweekbak) of een plastic zakje. Houd de aarde constant licht vochtig, maar niet te nat. Regelmatig even luchten. Na zo’n twee tot drie weken zou het zaad moeten kiemen. Als de zaailingen minimaal 4 blaadjes hebben, kunnen ze verhuizen naar een groter potje (verspenen). Zet de jonge plantjes voorzichtig over in een potje van 8-10 cm in diameter en gebruik verse potgrond. Kweek de plantjes verder binnen op, vanaf half mei kunnen ze naar buiten. Laat ze wel eerst voor ongeveer twee weken langzaam wennen aan de buitentemperatuur.


Diverse zomerbloeiersDiverse zomerbloeiers

Petunia bloemen

Petunia bloemen zijn trompetvormig en ze zitten aan het eind van de stengels in de bladoksels. Petuniabloemen bedekken in de zomer bijna de hele plant! Het hartje van de bloem heeft vaak een donkerdere tint. De bloemblaadjes zijn met elkaar vergroeid tot een soort kelk en zijn versierd met een fijn nervenpatroon, soms ook met strepen of stippels. De bloemen kunnen elke kleur hebben, behalve echt blauw, en zijn soms tweekleurig. Er zijn enkele bloemen en gevulde bloemen, de maat van de bloemen hangt af van de Petunia-serie. Steek je neus eens in de bloem om van de heerlijke zoete geur te genieten! Petuniabloemen parfumeren bij droog en warm weer je hele terras.

Wat is de bloeitijd van de Petunia?

De bloeitijd van de Petunia is van mei tot november, tot aan de eerste vorst. Soms kun je in april al bloeiende planten kopen, ze zijn dan in een warme kas eerder tot bloei gekomen.

Wat te doen als je Petunia is uitgebloeid?

Als je Petunia is uitgebloeid, kun je de uitgebloeide bloemen voorzichtig weghalen. Dit gaat handig met een bloemenschaartje. Pas op dat je niet de hele stengel van de plant haalt, want daarop zitten de nieuwe bloemknoppen al klaar. Sommige Petunia’s hoeven niet gesnoeid te worden, zoals de Milliflora-serie, ze laten vanzelf hun bloemen vallen. Met een goede verzorging is je Petunia trouwens pas uitgebloeid als het gaat vriezen! Maar als je Petunia toch in de zomer al is uitgebloeid dan kun je de hele plant terugknippen (zie onder het kopje snoeien).


Petunia in wandhangerPetunia in wandhanger

Welke standplaats is ideaal voor de Petunia?

De Petunia bloeit het rijkst op een warme plek in de volle zon, lichte schaduw kan ook. Deze plant kan prima in de warme zomerzon groeien, op het zuiden, als je maar wel voldoende water geeft. De Petunia is dus een ideale terrasplant en balkonplant.

De Petunia zet je het best op een beschutte plek uit de wind. De vrij zachte stengels kunnen in harde wind beschadigd raken. Vooral de grootbloemige Petunia’s zijn wat gevoelig voor regen, de bloemen kunnen met teveel nattigheid lelijk worden. Een plekje waar ze niet vol in de wind en regen staan heeft dus de voorkeur. Is er slecht weer op komst? Dan is het misschien mogelijk om je Petunia tijdelijk onder een afdak te zetten.

Een Petunia in pot plant je het best in universele potgrond. Gebruik elk jaar verse potgrond, daar zitten voedingsstoffen in voor een goede groei van je Petunia. Als je een Petunia in de volle grond wil planten dan raden we je aan de grond in het plantgat te verbeteren met potgrond.

Kan een Petunia in pot?

Ja, een Petunia is heel geschikt voor een pot, bak, hangmand of muurzak. Gebruik een pot met gaten in de bodem, zo kan het water goed weglopen. De Petunia kun je ook als eenjarige in de volle grond planten in een border of (bloem)perk.


Is de Petunia winterhard?

Nee, de Petunia is niet winterhard en kan beslist geen vorst verdragen. Pas dus op met nachtvorst in april of mei. Als er vorst verwacht wordt dan kun je de Petunia beter even binnen in een vorstvrije ruimte zetten.


Is de Petunia groenblijvend in de winter?

Nee, de Petunia is niet groenblijvend in de winter. Het is een eenjarige plant die na de eerste vorst helemaal afsterft.


De Petunia planten: wanneer en hoe?

De Petunia plant je in het voorjaar, als er geen kans meer is op (nacht)vorst. De Petunia kan namelijk beslist niet tegen vorst. Meestal wordt er geen vorst meer voorspeld vanaf half mei, na de IJsheiligen (11-15 mei), dan kunnen de Petunia’s buiten in een pot of als perkplant in de volle grond groeien. Maar houd het weerbericht in de gaten, als er toch nog vorst voorspeld wordt, of als het is langere tijd kouder is dan 5 °C, dan is het nodig om je Petunia’s af te dekken of ’s nachts naar binnen te halen.

Plant je een Petunia in een pot dan kun je gemiddeld 20 cm afstand tussen de planten houden. Bij hang Petunia’s in een hanging basket (hangmand) mogen de planten wat dichter op elkaar staan omdat de stengels voor een groot deel buiten de mand gaan groeien. Plant je een Petunia als perkplant dan is de gemiddelde plantafstand 30 cm.


Hoe moet je de Petunia verzorgen?

De Petunia groeit en bloeit het best in grond die constant vrij vochtig is, deze plant heeft dus vrij veel water nodig. Zorg ervoor dat de grond nooit helemaal uitdroogt, dat geldt zeker voor een plek waar je Petunia vol in de middagzon staat. Op een warme en zonnige zomerdag heeft een Petunia in pot elke dag water nodig. Giet direct op de aarde en liever niet op het blad. Zorg er altijd voor dat het water goed uit de pot of mand kan lopen, want een Petunia heeft een hekel aan natte voeten. Petunia’s die in de volle grond groeien, hebben ook veel water nodig.  

De Petunia heeft voldoende voeding nodig om rijk te kunnen bloeien. Je bemest een Petunia door 4 tot 6 weken na het planten, tot en met september, om de week vloeibare mest voor terrasplanten in het water te doen. Je kunt een Petunia ook bemesten met speciale mestkorrels voor terrasplanten, deze langwerkende meststof hoef je maar 1 x in het voorjaar te geven en zorgt de hele zomer door voor voldoende voeding. Geef je Petunia niet te veel mest, dan gaat de plant vooral veel blad maken en minder bloemen. Op de verpakking vind je de juiste dosering.

Voor je Petunia


Snoeien van de Petunia

De Petunia kun je licht snoeien zodat de plant er altijd prachtig uitziet. Verwijder van mei tot en met september elke week lelijke blaadjes en snoei uitgebloeide bloemen weg, compleet met het bloemsteeltje. Als een hele stengel uitgebloeid is dan kun je die vlak boven een zijscheut afknippen. Bij de hang Petunia’s kun je de lange bloemstengels in de zomer voor een derde tot de helft afknippen, knip vlak boven een zijscheut. Zo vertakken de stengels zich meer, blijft de plant compacter en bloeit je Petunia nog rijker.

Is je Petunia in de zomer helemaal lelijk geworden? Je kunt de hele plant dan zo’n 5 cm boven de grond afknippen. Geef ruim water en mest, je Petunia zal opnieuw uit gaan lopen en ook weer gaan bloeien, gemiddeld na drie weken. Het sterk kortwieken van je Petunia kan nog in augustus. Maar doe dit niet later want dan heeft de plant niet meer genoeg tijd om te gaan bloeien.


Een Petunia verplaatsen of verplanten?

Een Petunia is goed te verplaatsen of te verplanten. We raden je wel aan om dit in het voorjaar te doen, dan heeft je Petunia nog genoeg tijd om goed te groeien en in de zomer rijk te bloeien. Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Knip de plant licht terug, zo helpt je een teveel aan verdamping via het blad te voorkomen. Geef ruim water om de Petunia op zijn nieuwe plek een goede start te geven.

 

Petunia's aan balkonPetunia's aan balkon

Kan je de Petunia stekken?

Een Petunia is goed te vermeerderen door deze plant te stekken. Door een Petunia te stekken maak je als het ware een kloon van de moederplant, de stek wordt een nieuwe plant die er precies hetzelfde uitziet als de moederplant.  Kies dus altijd je mooiste Petunia om een stek van te nemen!

Knip in de vroege zomer een stekje van de top van een stengel van ongeveer 10-15 cm lang. Kies een jonge scheut die niet bloeit, of in ieder geval weinig bloemen heeft. De beste tijd om je stek te knippen is de vroege ochtend. Snij de stengel met een scherp mesje schuin af, vlak onder een bladpaar. Verwijder de zijscheutjes, de onderste bladeren en alle bloemen, laat twee of vier blaadjes aan de top zitten. Knip ook de zachte top uit de stek. Het stekje ziet er nu heel zielig uit maar heeft nog genoeg kracht om te gaan groeien. Doop de onderkant van de stengel in stekpoeder. Maak een gat in een potje met stekgrond en steek de stek hierin, de blaadjes moeten net boven de grond uitkomen. Voorzichtig aandrukken. Geef water en doe dan een doorzichtig plastic zakje over de pot om verdamping te voorkomen. Zet de stek op een koele en lichte plek, de aarde moet licht vochtig blijven maar niet te nat. Laat de stek twee keer per week luchten door het zakje er tien minuten af te halen. Na 3-4 weken zijn er hopelijk worteltjes gegroeid. Als er blaadjes aan je stek gaan groeien, kun je de Petunia stek overzetten in een grotere pot waar je nieuwe plant mag groeien en bloeien. Knijp bij de jonge plant een keer de topjes uit de stengels voor een mooi vertakte plant die extra rijk gaat bloeien.

Je kunt een Petunia ook in de herfst stekken voor bloei in de volgende zomer. De jonge planten moet je dan wel vorstvrij overhouden en dit is niet eenvoudig.


Wat is er aan de hand met mijn Petunia?

Virusziekten bij je Petunia

Petunia’s kunnen gevoelig zijn voor virusziekten, vooral het mozaïek- of aardappelvirus. Het blad krijgt gele of bruine vlekken. Hier is helaas niets aan te doen, aangetaste planten kun je het best weggooien omdat de ziekte erg besmettelijk is. 

Hangt je Petunia slap?

Als je Petunia slap hangt dan is de grond waarschijnlijk te droog. Controleer de vochtigheid van de grond en geef zo nodig extra water. Als de kluit erg droog is, kun je die helemaal in een emmer met lauw water onderdompelen. Je Petunia zal weer snel bijtrekken, maar probeer te voorkomen dat dit vaker gebeurt want dan verzwakt de plant. Het is ook mogelijk dat de grond veel te nat is en dat de wortels zijn gaan rotten, zo kan je Petunia geen water meer opnemen en gaan de stengels ook slap hangen. Zorg altijd voor een goede waterafvoer in de pot.

Beestjes op je Petunia

Een Petunia kan last hebben van bladluizen of andere beestjes. Wil je meer weten over de bestrijding van luizen? Lees dan onze blog over luizen bestrijding.

Ook slakken houden van Petunia’s en eten soms de bladeren op. Vooral jonge planten zijn hier gevoelig voor. Slakken zijn nuttige dieren, maar als ze je planten opeten kan je hier lezen hoe je slakken diervriendelijk kunt bestrijden.


De Petunia bij jou thuis

Deel jouw Petunia met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (1)
E
Erik
28 november 2023, 12:24
Ik heb al jaren petunia s die met gemak de winter overleven, zelfs met vorst dus…
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top