Laden..
Bijen in de tuin en bijvriendelijke planten

Bijen in de tuin en bijvriendelijke planten

Wist je dat bijen heel nuttig zijn? Het is dus belangrijk dat we goed voor ze zorgen. Daarom een aantal tips en een top 10 met de beste bijenplanten om van jouw tuin een blije bijentuin te maken.

 • Delen: Deel dit artikel:
2 minuten leestijd

Help de bij!

Het is belangrijk om de bij een handje te helpen. Bijen zijn belangrijke bestuivers van gewassen – ze brengen stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Als er minder bijen zijn, krijgen we minder bloemen en vruchten, en bovendien van een lagere kwaliteit. Bijen zijn namelijk hele harmonische bestuivers. Zonder bestuiving door bijen zouden bijvoorbeeld fruitsoorten misvormd en veel minder lekker zijn. Als de bij wegvalt, beïnvloedt dat de hele voedselketen.

Bang voor de bij? Sommigen mensen zijn bang voor bijen in de tuin, maar dat is echt niet nodig! De meeste bijen die je naar jouw tuin lokt zijn wilde (solitaire) bijen en die zijn echt niet gevaarlijk. Ze leven alleen (solitair) en maken dus geen bijennesten. Steken doen ze ook niet, hun angel is namelijk te kort om door onze huid te prikken. Ook honingbijen steken overigens alleen maar als ze echt in nood zijn, want na het steken sterft een bij.

Hoe komt het dat het zo slecht gaat met de bij?

Bijen hebben biodiversiteit nodig om te overleven. Het mysterie is nog niet ontrafeld, maar er zijn diverse redenen aan te wijzen die mogelijk van invloed zijn op de bijensterfte. We leven in een monocultuur: overal dezelfde gewassen. Een andere reden is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Een aantal werkzame stoffen zorgt ervoor dat bijen gedesoriënteerd raken, de weg kwijtraken en doodgaan. En een derde reden is dat er intensief wordt geïmkerd. Bijen verzwakken doordat ze worden ingezet voor de winning van zo veel mogelijk honing. Ze krijgen ziektes en sterven als gevolg.

‘Onze planten worden gekweekt met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen. Toch is het soms nodig om plagen te bestrijden, we bieden steeds meer biologische middelen aan die de plant en haar ecosysteem versterken in plaats van isoleren. Waar er nog geen biologische middelen zijn, kiezen wij voor de minst schadelijke. Echt giftige middelen die ook nog eens schadelijk zijn voor vlinders en bijen, zoals glyfosaat en neonicotinoïden, verkopen we niet meer. We hebben dit afgesproken met de Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenvereniging.’

Top 10 bijenplanten

Om van je tuin een blije bijentuin te maken, zet je een variatie aan planten in je tuin die bijvriendelijk zijn gekweekt. Let hierbij op de bloeiperiode, zodat de bijen altijd voedsel hebben. Een greep uit de vele planten die voor bijen een “koningsmaal” zijn:

 1. Lange Ereprijs (Veronica longifolia)
 2. Geitenbaard (Aruncus dioicus)
 3. Damastbloem (Hesperis matronalis)
 4. Wilde Tijm (Thymus serpyllum)
 5. Salie (Salvia officinalis)
 6. Wilde Marjolein (Origanum vulgare): metselbijen, zandbijen, kegelbijen, bloedbijen
 7. Ezelsoor (Stachys byzantina): speciaal voor grote wolbij, de haren kunnen gebruikt worden voor nesten
 8. Brede lathyrus (Lathyrus latifolius): lathyrusbij/behangersbij
 9. Meisjesogen (Coreopsis verticillata): tronkenbijen en groefbijen
 10. Herfstaster (Aster ageratoides): groefbijen

Bloemzaadmengels speciaal voor de bij

Intratuin verkoopt bloemzaden en zadenmengsels die zijn toegespitst op de bij. Hierbij kun je vaak kiezen uit een mengsel met inheemse bloemsoorten of uitheemse soorten. Kies bij voorkeur voor een mengsel met inheemse bloemsoorten, deze groeien beter en passen goed bij de aanwezige bijensoorten.

Wil jij van jouw tuin een echt dierenparadijs maken? Kom dan snel naar een Intratuin bij jou in de buurt.

Reacties (21)
T
Truus
3 oktober 2018, 01:04
Heel goed dat jullie hier aandacht aan schenken. goede tips !! \ Heel graag zou ik dan ook veel biologisch geteelde planten, bloemzaden en -bollen in jullie assortiment zien. Bij de teelt van de \" normale\"planten,zaden en bollen wordt heel veel gif gebruikt. Die stoffen zitten zo in de plant dat het minimaal nog 5 jaar super slecht voor de dieren en het milieu is en zo helpen we de dieren en de natuur in zijn geheel dus helemaal niet. \ Meer aandacht voor biologische bestrijdingsmiddelen en bemestingsstoffen is ook heel wenselijk.
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 13:04
Hoi Truus, dat zijn zeker hele goede tips! Wij zijn al erg veel bezig met biologische projecten en je zal er zeker meer over terug zien de komende tijd!
T
Tom
13 april 2019, 20:23
Zijn planten als lavendel, Ijzerhard, Vlinderstruik etc. van de Intratuin veilig voor bijen en vlinders? En als Greenpeace het aanbod van Intratuin weer zou testen op schadelijke pesticiden zoals ze 2 keer gedaan hebben, zoud de Intratuin dan nu wel goed uit de test komen? Groetjes Tom
h
het inspiratieteam
24 mei 2019, 10:20
Hi tom, we kunnen je melden dat sinds het laatste onderzoek van Greenpeace van twee jaar geleden er inmiddels op dit gebied ontzettend veel ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Wij werken samen met o.a. de Bijenstichting en de Vlinderstichting. Onze planten worden gekweekt met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen en we stimuleren onze klant ook om thuis zo min mogelijk chemische middelen te gebruiken door ze goed te informeren. We zijn hier afhankelijk van verschillende kwekers en leveranciers. Met hen maken we afspraken om het gebruik van (schadelijke) gewasbeschermingsmiddelen te reduceren. Dat doen we in samenspraak met Tuinbranche Nederland. Dit werpt zeker zijn vruchten af, want er worden ieder jaar minder (schadelijke) gewasbeschermingsmiddelen gebruikt maar om vanaf de teler te veranderen van niet- bio naar 100% bio heeft helaas een aantal jaren nodig. Dus ondanks het feit dat Intratuin koploper is op het gebied van bio- planten en heel hard werkt om het biologische assortiment verder uit te breiden, is een volledig biologisch assortiment nu helaas nog niet haalbaar. Wel hebben wij bijvoorbeeld meegewerkt aan het opzetten van een streng keurmerk om het proces te versnellen. We zijn echt ontzettend druk met ontwikkelingen op dit gebied. Meer informatie hieromtrent is ook terug te vinden op onze website. Wij stellen bovenwettelijke eisen aan onze kwekers. Dat wil zeggen dat de eisen die we stellen, verder gaan dan de eisen die door de overheid worden gesteld. Daarnaast kunnen wij je melden dat onze bijen- en vlinderlokkende planten vrij zijn van schadelijke stoffen.
T
Tom
14 mei 2019, 17:41
Hallo Intratuin, zijn wilde marjolein, ijzerhard, hemelsleutel, en andere bij en vlinderlokkers geheel vrij van pesticiden en andere, voor insecten, schadelijke stoffen?
h
het inspiratieteam
24 mei 2019, 09:25
Hi Tom, al onze bijen- en vlinderlokkende planten zijn vrij van schadelijke stoffen. Wij werken samen met o.a. de Bijenstichting en de Vlinderstichting. Onze planten worden gekweekt met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen en we stimuleren onze klant ook om thuis zo min mogelijk chemische middelen te gebruiken door ze goed te informeren. We zijn hier afhankelijk van verschillende kwekers en leveranciers. Met hen maken we afspraken om het gebruik van (schadelijke) gewasbeschermingsmiddelen te reduceren. Dat doen we in samenspraak met Tuinbranche Nederland. Dit werpt zeker zijn vruchten af, want er worden ieder jaar minder (schadelijke) gewasbeschermingsmiddelen gebruikt maar om vanaf de teler te veranderen van niet- bio naar 100% bio heeft helaas een aantal jaren nodig. Dus ondanks het feit dat Intratuin koploper is op het gebied van bio- planten en heel hard werkt om het biologische assortiment verder uit te breiden, is een volledig biologisch assortiment nu helaas nog niet haalbaar. Wel hebben wij bijvoorbeeld meegewerkt aan het opzetten van een streng keurmerk om het proces te versnellen. We zijn echt ontzettend druk met ontwikkelingen op dit gebied. Meer informatie hieromtrent is ook terug te vinden op onze website. Wij stellen bovenwettelijke eisen aan onze kwekers. Dat wil zeggen dat de eisen die we stellen, verder gaan dan de eisen die door de overheid worden gesteld.
E
Elly
13 januari 2022, 20:53
Blijkbaar zit er in zgn bee-friendly planten toch gif waardoor bijen sterven. Wanneer gaan jullie over op echt biologisch gekweekte buitenplanten voor bijen?
I
Intratuin
17 januari 2022, 11:27

Hi Elly, bedankt voor je betrokkenheid bij dit belangrijke onderwerp en je reactie. Met de kwekers die onze planten leveren hebben we afgesproken dat we de gewasbescherming zo duurzaam mogelijk doen. Dat betekent dat er zoveel mogelijk met biologische gewasbescherming gewerkt wordt en alleen voor (chemische) gewasbeschermingsmiddelen gekozen wordt wanneer dat écht noodzakelijk is voor bescherming van de plant. Als een van de grootste groenaanbieders van Nederland, zien wij het als onze missie om bij te dragen aan de verduurzaming van de gehele tuinbranche. Niet alleen voor de bescherming van de eigen gezondheid, maar ook voor het behoud van biodiversiteit en het verminderen van de negatieve impact op het milieu.We zijn dan ook kritisch over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen – we gaan voor zoveel mogelijk natuurlijke en biologische middelen en alleen wanneer nodig chemische gewasbescherming. In de nabije toekomst willen we nog duurzamere (maar net zo’n sterke) planten aan kunnen bieden. Zelfs als dat betekent dat een deel van het assortiment verdwijnt. Hopelijk is je vraag hiermee beantwoord! ^MB

C
Corrie
21 juli 2022, 08:23
‘Al onze bijen- en vlinderlokkende plante zijn vrij van schadelijke stoffen’. Ik neem aan dat dit een garantie is dat ik ze kan kopen zonder de dood van bijen en vlinders in de hand te werken. Klopt dat? Met vriendelijke groet, Corrie
I
Intratuin
21 juli 2022, 09:04

Beste Corrie,

Wat goed dat je zo betrokken bent met de bij! Wij selecteren onze kwekers zeer zorgvuldig, zodat alleen de hoognodige gewasbeschermingsmiddelen zijn gebruikt en waar mogelijk altijd gebruik wordt gemaakt van biologische middelen. De bekende schadelijke stoffen in gewasbeschermingsmiddelen zullen zeker niet voor komen op onze bijen- en vlinderlokkende planten. Lees hier alles over hoe Intratuin omgaat met gewasbescherming. Dit betekent helaas niet dat we nooit meer een dode bij zullen tegenkomen. Zoals ook gezegd zijn bestrijdingsmiddelen niet de enige oorzaak van de bijensterfte, bijen hebben aan kracht ingeboet door hun enorme inzet voor honing en een dieet van eenzijdige gewassen en bloemen. Vele diverse bloemen en planten in je tuin zullen dus zeker bijdragen aan de gezondheid van de bij en kun je met een gerust hart kopen bij Intratuin!

^Intratuin

O
Ongeruste wilde Bij
31 maart 2023, 17:30
De woorden zo ‘min mogelijk’ gewasbescherming en ‘waar mogelijk biologische bestrijdingsmiddelen’ klinkt nog steeds verontrustend. Vooral daar niet wordt uitgelegd welke middelen precies wel worden gebruikt. Die horen we graag nog even bij naam en toenaam. Planten van kwekers die helemaal niet met gif werken zijn veel sterker. Inheemse planten ook. Er is zoals intratuin niet 100 procent over stapt op totaal gifvrije producten nog genoeg aanbod bij andere leveranciers die dat al wel doen!
J
José Van Galen
5 april 2023, 10:00
Ik klikte op de namen van de planten. Helaas kreeg ik alleen bij de salie een goede doorverwijzing. De rest geeft aan dat het even mis ging en dat er dus geen verwijzing is. Wellicht even naar kijken intratuin!
I
Intratuin
11 april 2023, 10:04

Beste José,

Oeps... Bedankt voor deze terechte opmerking José, ik heb de doorverwijzingen direct gecorrigeerd, je kunt nu weer doorklikken in de blog!

^Intratuin

J
Josie
12 april 2023, 13:08
Hoi Intratuin, Ik wil een krentenboompje ten behoeve van vogels en insecten kopen en zag dat jullie dat verkopen. Ik vroeg me daarom dit af: zijn jullie krentenbomen gekweekt zonder enig gebruik van pesticiden en andere voor insecten & dieren schadelijke stoffen? Ik zie je reactie tegemoet.
I
Intratuin
13 april 2023, 09:12

Beste Josie,

Gewasbeschermingsmiddelen zijn een ingewikkeld onderwerp en ik kan je niet exact vertellen hoe dat zit met onze krentenboompjes, want dit ligt aan de kweker waar dit boompje vandaan komt en dat kan per winkel verschillen. Het beste kun je even bij jouw Intratuin langsgaan en de expert op de winkelvloer vragen hoe dit zit met deze boompjes. Wil je meer lezen over hoe wij bij Intratuin omgaan met bescherm- en bestrijdingsmiddelen, dan kun je hier alles lezen over gewasbescherming.

^Intratuin

J
Josie
1 mei 2023, 19:31
Beste Intratuin, Ik heb het nagevraagd. Het komt erop neer dat al jullie planten en bomen met gif zijn gekweekt - wat zeer schadelijk is voor de natuur en dieren - dan wel dat niet uit te sluiten is dat ze met gif zijn gekweekt. Enkele uitzonderingen in jullie assortiment daar gelaten (enkel wat bio bloembollen, fruitbomen en kruiden). Jullie biologisch assortiment is dus zeer beperkt. Wanneer breiden jullie je biologische assortiment uit, zodat de natuur en dieren minder/niet verder schade wordt toegebracht? Ik zie je reactie tegemoet.
I
Intratuin
4 mei 2023, 10:06

Beste Josie,

Intratuin is doorlopend bezig om met onze kwekers in gesprek te gaan over de juiste manieren van bestrijding en bescherming. Lees hier alles over hoe omgaan met gewasbescherming. Ook werken wij er doorlopend aan om meer biologische planten in ons assortiment te krijgen, helaas is dat een proces wat tijd kost.

^Intratuin

J
Joost
16 mei 2023, 08:31
Ha Intratuin, ik zie dat jullie al erg bezig zijn met biologische producten en dat jullie nu het minimale gebruiken. Maar kunnen jullie ook concreet worden, wat wordt er gebruikt door de producent? Zijn dat neonicotinoiden of andere middelen? En wat dan? Ik koop nu niets meer bij jullie, maar als jullie kunnen garanderen dat het allemaal goed is voor de bijen kan ik dat heroverwegen. Dank!
I
Intratuin
16 mei 2023, 11:36

Beste Joost,

Wat fijn om te horen dat je bewust bezig met de planten in je tuin en daarin de juiste en meest verantwoorde keuzes wil maken. Wij proberen precies hetzelfde, dus hier kunnen we alleen maar achter staan!

Neonicotinoiden zijn bij wet al verboden, er zijn nog wel enkele uitzonderingen voor gesloten teelten (meestal kamerplanten). Voor bijenlokkende planten worden deze stoffen niet gebruikt. Hier kun je uitgebreid lezen hoe wij omgaan met gewasbescherming en beantwoorden we de meest gestelde vragen over bestrijdingsmiddelen. De informatie in dit artikel geldt voor alle planten van Intratuin. Het gebruik van natuurlijke beschermers in de plantenteelt maakt een enorme vlucht maakt en er zijn veel kwekers zelfs alweer verder zijn dan hetgeen we aangeven in ons artikel, dit is echter lastig zien aan de planten in onze winkels. We zijn daarom, in samenwerking met onze kwekers en certificeringinstanties, een kenmerk aan het ontwikkelen voor op het label van planten die op een natuurlijke manier beschermd zijn. Dat wil zeggen dat de kweker de natuurlijke vijand inzet om bv een plaag te bestrijden. Als Intratuin juichen wij deze methode natuurlijk van harte toe! We hopen je snel weer te mogen verwelkomen in onze winkels, maar weet vooral dat wij niet stilzitten als het gaat om duurzaam en verantwoord kweken en ons daar met alle mogelijke middelen voor inzetten!

^Intratuin

M
Molenaar
15 juli 2023, 17:33
Jammer dat jullie nog steeds zo weinig biologische bijen en vlinderplanten verkopen. Een gemiste kans voor het verbeteren van de natuur. Graag meer (inheemse) bijen en vogelplanten biologisch. Je weet nog steeds niet of er schadelijk gif gebruikt wordt op de planten als ze niet biologisch zijn.
H
H middendorp
26 maart 2024, 15:51
Goed dat jullie er aan denken ,zelf ben ik imker en het valt al niet mee de laatste jaren met imkeren zo zijn er een hoop volken dood of verdwenen en het is niet alleen gif maar ook te weinig biodiversiteit ,hopen dat we daar met behulp van ook tuincentra wat aan kunnen doen . Van dat gif moeten we toch vanaf
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top