Laden..
Blauwe regen (Wisteria) in bloei

Blauwe regen snoeien

De blauwe regen (Wisteria) is een prachtige klimplant die je tuin in het voorjaar paars/blauw, wit of roze laat kleuren. Wanneer je de blauwe regen niet snoeit, kan hij erg groot worden. De ranken groeien wel 2 à 3 meter per jaar als deze klimplant de ruimte heeft. Snoeien is dus echt nodig en wij vertellen je graag wanneer en hoe je de blauwe regen moet snoeien!

Alles over de verzorging van de blauwe regen en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je een blauwe regen snoeien?

De Wisteria groeit enorm hard. De scheuten van de blauwe regen groeien meters per jaar en met vele tegelijk. Als deze allemaal door elkaar heen gaan groeien krijg je een grote klit van bladeren en wordt het heel moeilijk om dit nog te ontwarren om wat orde in de chaos aan te brengen. Neem er even de tijd voor, zorgvuldig snoeien zal je een mooiere plant en meer bloemen opleveren! Snoeien is een ontspannend klusje, lekker in de buitenlucht, en je zal beloond worden: denk aan prachtige trossen bloemen en ga ervoor.

Hoe vaak en wanneer moet je een blauwe regen snoeien?

De blauwe regen snoei je twee keer per jaar. De eerste keer is in het voorjaar. De timing is best belangrijk: je wil namelijk niet dat het nog gaat vriezen, maar je wil ook niet dat de bloemknoppen al groot worden. De kans dat je de bloemknoppen beschadigd tijdens het snoeien is dan een stuk groter en dat wil je natuurlijk niet. Meestal is ergens in februari of maart een goed tijdstip. Bij een koude winter snoei je wat later. Is het al vroeg in het jaar warm, dan kan je eerder aan de slag.

In de zomer ga je voor de tweede keer snoeien en dat tijdstip is makkelijker te bepalen. Het is tijd voor de zomersnoei als je blauwe regen is uitgebloeid. Wacht een maand of anderhalf als je Wisteria is uitgebloeid en pak de snoeischaar in juli/augustus. Snoei niet tijdens een extreem warme en droge periode, dat zal je klimplant geen goed doen. Snoei ook nooit in de volle zon, wacht dan liever tot de zon onder is.

 

Hoe snoei je de blauwe regen?

De blauwe regen bloeit op oud hout en dat is erg belangrijk om te weten als je gaat snoeien. Dat betekent dat deze klimplant bloemen maakt op oude takken en niet op de takken die dat jaar gaan groeien. Snoei je het oude hout, dan knip je dus je bloemen weg. Een blauwe regen kun je dus nooit rigoureus terugsnoeien, tenzij je voor lief neemt dat je een jaar geen bloemen zal hebben.

Het snoeien gaat in het voorjaar net even anders dan in de zomer.

Blauwe regen snoeien in het voorjaar

Bekijk je blauwe regen goed voor je begint met snoeien. Er zijn korte stompe zijtakken met hele clusters knoppen. Dit zijn de sporen en hier komen straks de bloemen. Deze wil je dus niet wegknippen! Als ze er beschadigd uitzien kun je ze natuurlijk wel snoeien. Lange puntige knoppen zijn de bladknoppen. Knip lange takken met bladknoppen weg tot zo’n 10 cm van het hout. Wil je je blauwe regen wat kleiner maken, dan kun je er op dit moment ook voor kiezen om een grotere (hoofdtak) te snoeien.

Blauwe regen snoeien in de zomer

In het voorjaar en de vroege zomer groeit je blauwe regen lekker door. Na de bloei moet je daarom nog een keer snoeien. De Wisteria maakt vele lange uitlopers en deze draaien zich overal doorheen. Het kan soms een beetje een puzzel zijn, maar ook de minder duidelijke scheuten wil je snoeien want je wil niet dat hij naar binnen gaat groeien. De lange uitlopers knip je weg op ongeveer 30 of 40 centimeter van het oudere hout. Je kunt ook de knoppen tellen: laat ongeveer 6 knoppen zitten en knip de scheut dan af. Blijft je Wisteria na de zomersnoei nog lekker doorgroeien? Herhaal deze snoeibeurt dan, je wil dat de Wisteria de winter ingaat met ingekorte scheuten. 

Met welk gereedschap snoei je een blauwe regen?

De blauwe regen snoei je met een scherpe en schone snoeischaar. Meer is niet nodig, de twijgen van de blauwe regen zijn zacht en soepel. Ga je toch wat dikke tak knippen om een deel te verwijderen of te verjongen? Dan heb je misschien een takkenschaar nodig, die knipt dikke takken makkelijker door.

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (6)
W
Willie Van der beek- Suidema
18 april 2022, 11:27
Het filmpje over het snoeien is donker kon niet goed zien waar te snoeien.
I
Intratuin
19 april 2022, 09:31

Hallo Willie,

bedankt voor je reactie. Helaas was het op de dag van de opname heel erg zonnig, en dat betekende harde schaduwen! Lees de tekst van de blog goed, dan wordt het wel duidelijk waar je moet knippen voor het beste resultaat. Succes!

^Intratuin

T
Tamara
22 april 2022, 16:10
Hallo, ik ben benieuwd wat de snoei tactiek is om uitlopers te stimuleren. Mijn blauwe regen is inmiddels al een jaar of 4. Hij is bedoeld om de pergola te begroeien, geeft al een paar jaar blad, maar geen uitlopers. Wat kan ik doen?
I
Intratuin
25 april 2022, 09:45

Hallo Tamara,

Wat er met jouw blauwe regen aan de hand is, is een lastige. Meestal groeit deze plant 'vanzelf', hier kun je niet zo heel fout in doen. Snoeien zal hierbij niet helpen, dat is vooral bedoeld om de blauwe regen in toom te houden. Het enige wat kan zijn is dat je Wisteria in te arme grond staat, oftewel grond met weinig mineralen en voedingsstoffen. Verbeter de grond rond je blauwe regen door wat compost te mengen door de tuinaarde. Het kan misschien ook zijn dat je blauwe regen te weinig zon krijgt, in dat geval kun je hem misschien overplanten naar een zonnigere plek naast de pergola.

^Intratuin

K
Kees Tijman
18 januari 2023, 14:23
Ik heb een hele jonge wisteria met 1 lange stengel. Moet je die ook terug snoeien? En tot hoe ver?
I
Intratuin
19 januari 2023, 09:25

Hoi Kees,

Wat leuk dat je een Wisteria in je tuin hebt geplant. Sowieso is het nu nog geen tijd om te snoeien, helemaal niet met de lage temperaturen die we nu hebben. Een blauwe regen snoei je in maart/april. De snoeibeurt is vooral nodig omdat hij anders veel te groot wordt. Bij een jonge Wisteria met maar één stengel is dit natuurlijk nog niet aan de hand, want die heeft nog geen stevige 'hoofdtakken' gevormd. Deze eerste stengel die je nu hebt gaat waarschijnlijk ooit een dikke tak worden waar een heleboel lange zijstengels aan gaan komen, het is iets minder belangrijk dat deze 'mooi' is, hij moet vooral lekker groeien en stevig worden. Laten zitten dus! Het is wel handig als je deze stengel een beetje leidt waar hij heen moet, waarschijnlijk recht omhoog. Zorgt bij het vastbinden wel dat hij voldoende ruimt houdt om te groeien, niet te strak dus en zacht materiaal gebruiken. Je kunt hiervoor binddraad kopen, maar een oud T-shirt in smalle repen scheuren werkt ook. De stengel vormt dan straks een stevige basis voor de rest van je plant.

Hopelijk heb ik hiermee je vraag beantwoord.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE
Back to top