Laden..
Kamerplanten achter glas

Kamerplanten achter glas

Één van de leukste groentrends van dit najaar is groen in glas. Door het transparante glas komt de structuur van de bladeren en de wortels nog beter tot zijn recht. Het fijne is dat je met glas alle kanten op kunt en het dus eindeloos kunt combineren met mooie kamerplanten. Wij hebben de laatste trends voor je op een rijtje gezet zodat je thuis ook aan de slag kunt met jouw eigen ‘Urban Jungle’ achter glas.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Onder de oppervlakte

Naar waterplantjes in een glazen vaas kun je eindeloos kijken. Het stilleven van groene linten heeft bijna een betoverend effect. Daarnaast zijn waterplantjes ook nog eens heel geschikt om in een vaas te zetten. Het enige wat je hoeft te doen is af en toe het water verversen. Fijn dus als je niet zulke groene vingers hebt! Je vindt waterplanten bij Intratuin in allerlei soorten en maten, voor onder én boven water. Onze medewerkers in de winkel helpen je graag bij het kiezen van het plantje waar jij naar op zoek bent.

Tip: voor een plantje dat helemaal onder water moet heb je iets nodig om hem te verzwaren zodat hij op de bodem blijft hangen. Wanneer je een waterplantje koopt zit er aan het plantje namelijk een potje met een stukje glaswol met lood eromheen. Dit is niet zo mooi om naar te kijken. Bind er daarom een steentje aan vast of klem hem tussen het grind op de bodem. Wanneer je grind onderin de vaas wil, moet je dit even schoonspoelen voor je het erin doet. Anders wordt je water troebel en zie je het plantje niet meer

Waterplantje in glazen vaasWaterplantje in glazen vaas
Waterplantje in glazen vaasWaterplantje in glazen vaas

Laat die wortels zien

In een aardewerken of plastic pot zijn de wortels van een plant natuurlijk niet zichtbaar. En juist die wortels mogen best gezien worden! Gebruik daarom eens een glazen vaas om je groene aanwinst in te planten. Je kunt dit op dezelfde manier doen als bij een aardewerken of plastic pot. Planten met extra decoratieve wortels zijn de Chlorophytum, Juncus en Asparagus. In een glazen vaas komen de wortels van deze planten nog beter tot hun recht. Het laten groeien van planten op water heet hydroponie, lees hier meer over in onze blog over hydroponie.

Kamerplant in glas met zichtbare wortelsKamerplant in glas met zichtbare wortels

Groen in glas: plantenterrarium

Deze trend achter glas kan je haast niet ontgaan zijn: het terrarium met plantjes. Niet moeilijk om te maken en een echte must have voor je plantencollectie. Vooral varentjes zijn erg geschikt om in een afgesloten glazen pot te zetten. Bij Intratuin vind je verschillende soorten kleine plantjes die je hier voor kunt gebruiken. Let op dat je plantjes kiest die qua waterbehoefte goed bij elkaar passen. Onze medewerkers in de winkel geven je hier graag advies over.

Bij het maken van een terrarium is het belangrijk dat je onderin de pot een laag met grind of hydrokorrels doet voor het overtollige water. Bovenop een beetje potgrond waar je de plantjes in poot en je hebt in een handomdraai je eigen terrarium. Je kunt de pot direct afsluiten en wanneer deze erg beslaat kun je hem nog even laten luchten.

 

Groen onder glas

Naast ín glas kun je planten ook ónder glas zetten. Zo vallen ze nog meer op! Onder een stolp of omgekeerde vaas kun je het beste kleine plantjes zetten die makkelijk zijn om te verzorgen zoals een cactus of vetplantje. Let wel op dat wanneer er veel condens onder de stolp ontstaat je hem even laat luchten. Niet alle planten kunnen namelijk tegen een hoge luchtvochtigheid en kunnen dan gaan schimmelen.

 

Aan de slag!

Kriebelen je groene vingers en wil je direct aan de slag? Kom dan langs in één van onze winkels of bekijk ons aanbod kamerplanten, waterplanten, terrariums en transparante vazen van glas in onze webshop. 

Reacties (26)
A
A Koenen
7 september 2017, 11:01
Hoe voorkom ik dat het glas groen word??
I
Intratuin
8 september 2017, 10:51
Helaas kun je dit niet voorkomen. De enige oplossing is het glas regelmatig schoonmaken met alleen water en een spons, juist niet met schoonmaakmiddel. Dan zul je er het minste last van hebben!
E
E.v.d.Handel
15 oktober 2017, 20:49
Heb een aloë Vera in een glazen vaas gezet. \ Op de foto hierboven staat er een behoorlijke laag water in de vaas. Is dit niet teveel, daar deze plant normaal weinig water nodig heeft!
F
Franca Kuikstra
17 oktober 2017, 18:15
Tijdens mijn vakantie werd er een workshop groen in glas gegeven. Is er nog een mogelijkheid om deze workshop te volgen? \ \ Mvg \ Franca
I
Intratuin
18 oktober 2017, 09:47
Hi Franca, de workshop werd inderdaad landelijk op 7 oktober gehouden. Maar sommige vestigingen geven nog extra workshops. Je kunt het beste even contact opnemen met jouw dichtstbijzijnde vestiging om te zien wat er allemaal te doen is!
M
Marja Prudon
12 januari 2018, 22:42
Mijn phylodendron in glas wordt iets gelig,wat kan daar de rede van zijn?
I
Intratuin
15 januari 2018, 16:01
Hi Marja, wat vervelend dat je Phylodendron geel wordt. Heb je hem al eens wat plantenvoeding gegeven? Planten op water missen namelijk voedingsstoffen die ze normaal gesproken uit de grond halen. Mocht dit niet helpen, dan raden we aan om hem weer in de grond te zetten. Maak de grond na het planten flink nat zodat je Phylodendron kan wennen aan de aarde. Als je ziet dat hij weer dorst krijgt kun je hem weerde normale hoeveelheid water geven. Dit is ongeveer één keer in de twee weken een scheut water. Succes!
M
Marja Prudon
22 januari 2018, 23:56
Bedankt voor je reactie ,bij nader onderzoek bleken er beestjes onder de bladeren te zitten.
m
manuela
1 april 2018, 15:51
er staan hierboven wel mooie planten, maar hoe heten die nu eindelijk staan geen namen bij, ik heb 2 grote vazen waar ik graag een plant in wil zetten met water.....en hoe doe ik dat als ik vetplantjes in een glazen bol wil zetten en er witten of blauwe steentjes bij wil doen, doe ik dan eerst aarde erin? mvg manuela
I
Intratuin
4 april 2018, 09:25
Hi Manuela, er staan veel verschillende afbeeldingen met planten in deze blog. De grote plant is een Papyrus, die met de donkere bladeren is een Philodendron atom en op dezelfde afbeelding staat ook een Aloë vera. Verder zie je een Chinese vijg in een glazen vaas, Tolmiea menziesii (kindje op moeders schoot), een Chlorophytum en een pannenkoekplant. Je kunt het beste onderin de bol steentjes of hydrokorrels doen voor de afwatering en bovenop de aarde steentjes voor de sier als je dat mooi vindt.
M
Marion
17 september 2018, 13:03
Ontzettend leuke trend om je plant in een glazen vaas te plaatsen, maar hoe verwijder ik al die aarde??? Is daar een 'makkelijke' manier voor?
h
het inspiratieteam
18 september 2018, 15:59
Hi Marion, je kunt de aarde eerst zoveel mogelijk proberen te verwijderen met je vingers. Daarna kun je de wortels voorzichtig afspoelen onder de kraan of in een bak met water. Succes!
a
alma
1 oktober 2018, 09:45
hoe ververs ik het water?
h
het inspiratieteam
1 oktober 2018, 11:57
Hi Alma, het is aan te raden om het water bij de waterplantjes eens in de zoveel tijd volledig te verversen. Je kunt dan het beste je plantje even uit de vaas te halen en ergens apart in water zetten, om vervolgens je vaas schoon te maken en opnieuw te vullen met lauwwarm water. Nog een extra tip: als je bronwater gebruikt, heb je minder last van kalkaanslag in je vaas. Veel succes!
P
Patricia
9 oktober 2018, 12:23
Op het plaatje zie ik de papyrus in een glas, maar de wortels nog in aarde. Kan je de papyrus ook zonder aarde in een glas met water zetten? Of moet het met aarde, zo ja hoe geef je dan water?
h
het inspiratieteam
4 februari 2019, 08:58
Hoi Patricia, een papyrus kan zonder grond in het water. Wil je toch een papyrus in grond? Gewoon veel water geven en dan komen er vanzelf nieuwe scheuten!
L
Lilian
12 januari 2019, 21:34
Ik heb een terrarium van jullie cadeau gekregen. Ik vind hem prachtig! Er zat een kaartje van jullie aan waarop stond dat de kurk pas na 10 dagen op de fles mocht. Geen water gegeven want dat stond nergens, de aarde was wel heel zwart. Nu zit de kurk erop maar ik zie helemaal geen condensvorming. Prachtig helder om te zien maar ik twijfel wel of dit nu eigenlijk goed gaat. Er zou toch íets moeten ontstaan om zo de planten van water te voorzien? Ik moet er niet aan denken dat door uitdroging mijn mooie cadeau binnen de korte keren bezweken is... \ Ik hoor graag van jullie!
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 09:50
Hoi Lilian, wat een leuk cadeau! Als het goed is moet er een klein beetje condensvorming ontstaan, zo niet dan krijgt de plant niet genoeg water. Je kunt de plant een klein beetje water geven, liever te weinig dan te veel. Zo kan je elke keer, als er nog steeds geen condensvorming is, wat water toevoegen!
M
Michelle
13 januari 2019, 22:24
Kan de pannenkoekplant ook in een vaas met water ? \ Krijgt ie dan niet teveel ?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:04
Hoi Michelle, Ja en nee. Ja de plant zal het gaan doen in het water, maar nee dit houdt hij niet super lang vol. Niet echt aan te raden. Tijdelijk in een mooie vaas zou eventueel wel kunnen, maar nogmaals dan niet te lang!
L
Linda
18 januari 2019, 13:09
Ik heb een venushaar in een afgesloten stolp staan echter beslaat de stolp elke dag. Zijn er andere planten die minder zuurstof produceren die geschikter zijn voor onder een stolp?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 10:48
Hi Linda, wat vervelend dat de stolp elke keer beslaat! Varentjes zijn uitermate geschikt voor stolpen en terrariums. Kijk ook vooral naar het zuurstofgehalte. Je kunt eventueel ook de stolp op maken en de aarde wat laten drogen, het kan ook zijn dat die te veel vocht heeft.
K
Kim
26 mei 2019, 10:23
Goedemorgen! Ik heb gisteren een glazen pot gekocht. Die kan ik ophangen (aan de kurk zit een touw). Verder zit er in de glazen pot een opening / gat. Ik had een beetje haast en daarom ben ik vergeten te vragen hoe vaak ik dit water moet geven. En ik kan het op de site niet vinden. Hoe vaak moet ik water geven in de pot? Volgens mij zitten er alleen maar vetplantjes in. Groetjes!
h
het inspiratieteam
28 mei 2019, 13:09
Hi Kim, vetplantjes hebben maar weinig water nodig. In de zomer is maximaal 1 keer per week voldoende. Je kunt het beste even met je vingers voelen of de aarde al weer helemaal is opgedroogd voordat je weer water geeft. Succes!
R
Rachel
2 juli 2019, 19:23
Welke planten zijn geschikt om voor een langer termijn te kunnen houden in water? En hoe vaak zou er dan plantenvoeding toegevoegd moeten worden?
h
het inspiratieteam
15 augustus 2019, 15:42
Hallo Rachel, een papyrus staat in de natuur ook in het water, daarom is deze echt geschikt voor langer termijn!
GEEF EEN REACTIE
Back to top