Laden..
Wat zijn luchtzuiverende planten?

Wat zijn luchtzuiverende planten?

Wist je dat sommige planten niet alleen zorgen voor sfeer en zuurstof, maar ook een luchtzuiverende werking hebben? Dat betekent een schonere én frissere lucht in huis. Deze natuurlijke luchtverfrissers zijn de perfecte kantoorplanten, maar zijn ook prettig in de woonkamer of slaapkamer. Maar hoe werken deze planten precies? En wat zijn nu de beste luchtzuiverende kamerplanten?

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Schone lucht in huis

Onze huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat we sneller te maken krijgen met droge lucht en te weinig zuurstof in onze kamers. Ongezonde lucht in huis kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en longproblemen (astma). Omdat we steeds meer tijd binnen doorbrengen – bijvoorbeeld door thuiswerken – is het belangrijk daar eens bij stil te staan.

Voor een gezond en prettig binnenklimaat spelen er verschillende dingen mee, zoals de temperatuur, voldoende daglicht en een goede luchtkwaliteit. Natuurlijk is voldoende ventilatie belangrijk voor de luchtkwaliteit, maar ook planten kunnen helpen. Ze helpen trouwens niet alleen de luchtkwaliteit te verbeteren, maar zorgen ook voor een betere akoestiek, sfeer en maken van je huis echt een thuis.

Natuurlijke luchtverfrisser

Elke kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Er is echter een groep kamerplanten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze bijdragen aan een schonere lucht in huis. Deze planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op uit de lucht. Vervolgens worden deze stoffen in de plant of de wortel opgeslagen en afgebroken.
Luchtzuiverende kamerplanten zetten overdag CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Ook kunnen luchtzuiverende kamerplanten ‘onfrisse geuren’ afbreken; ze zijn dus eigenlijk een soort natuurlijke luchtverfrissers. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt en beter en meer geconcentreerd kunt werken – ideaal dus als je vaak thuiswerkt.

Luchtzuiverende planten

Soorten luchtzuiverende kamerplanten

Er zijn een aantal kamerplanten die in staat zijn de lucht binnenshuis te zuiveren. Maar welke planten zijn nu het beste voor het leefklimaat in je huis? De lepelplant is een plant die het meest zijn best doet om de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze plant bloeit rijk en is makkelijk te verzorgen – ideaal op het bureau of in de woonkamer. Varens stralen gezondheid en rust uit en zorgen ook voor een schone lucht, vooral de krulvaren is een goede keuze.

Naast de lepelplant en krulvaren zijn er nog veel meer soorten luchtzuiverende planten. We hebben een top 10 luchtzuiverende kamerplanten voor je samengesteld en je vindt natuurlijke luchtverfrissers bij de luchtzuiverende planten in onze webshop. Deze planten zijn allemaal te koop bij Intratuin. Dus wil je genieten van een schonere lucht in huis, bezoek dan een Intratuin bij jou in de buurt.

Reacties (18)
W
Wil
2 oktober 2017, 09:54
Goede tip.Dank U!
E
Evelyn
22 oktober 2017, 19:47
Interessant om te weten.Evelyn
J
Joyce
24 oktober 2017, 13:11
Altijd leuk om mail te ontvangen van Intratuin met vele goede en gezellige tips. \ Ga zo door!!!
M
Marcel de Vries
4 november 2017, 15:45
goede info, kan ik wat mee in huis en op kantoor. bedankt
D
Daph ey
30 januari 2018, 19:22
Welke plant kan op een koude en vochtige en donkere kamer??
I
Intratuin
31 januari 2018, 14:07
Hi Daphney, planten hebben in de basis natuurlijk altijd daglicht nodig. Per plant verschilt het welke temperatuur ze het prettigst vinden. De Aspedistra kan goed in de schaduw staan, maar het hangt af van de temperatuur of hij in jouw kamer kan overleven. Wanneer het kouder is dan 15 graden is dit voor geen enkele kamerplant goed. Dan zou je beter kunnen kiezen voor een buitenplant zoals een buitenvaren. Er zijn ook Tillandsia soorten die goed tegen schaduw kunnen maar ook daarbij geldt dat het niet té koud mag wezen. Hopelijk vind je een geschikte plant voor je kamer, succes!
N
Nienke
14 februari 2018, 11:30
Rare vraag maar welke luchtzuiverende plant is niet giftig voor katten? En klopt het dat ze ook bijdragen aan de luchtvochtigheid?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:24
Hoi Nienke, ik heb 2 mooi planten opties. De graslelie en de areca palm. Deze zuiveren de lucht en zijn niet giftig voor katten!
j
jan
21 februari 2018, 14:32
moeten die planten in zon of uit de zo n of schaduw
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:25
Hoi Jan, dat verschilt bij elke plant! Je kunt het beste even per plant vragen of die veel licht of schaduw nodig heeft.
h
hanny van Beek
6 september 2018, 11:03
Planten geven zuurstof, dat wist ik al maar ze brengen zoveel gezelligheid, geven sombere plekjes en donkere plekjes een heel andere uitstraling.\ Overal in huis met verschillende kleuren kun je spelen en maakt het nog mooier
A
Am
22 september 2018, 16:30
Ik ben dol.op planten ik kan er niet genoeg dr van krijgen om ze te bewonderden het jammeren is dat ik niet in n kas woon eant dan zou het voor mij nog meer n feestje zijn
M
Marieke
16 november 2018, 09:55
Hoi, \ \ Ik ben opzoek naar een plant die de luchtkwaliteit verbeterd, maar ook weinig onderhoud nodig heeft. Hoeveel CO2 neemt zo'n plant ongeveer op en hoeveel heb je er nodig om vooruitgang te zien?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 12:56
Hoi Marieke, de lepelplant is een plant die het meest zijn best doet om de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze plant bloeit rijk en is makkelijk te verzorgen!
D
De Preter Caroline
9 januari 2019, 19:16
Hallo, Ik heb onlangs een blauwvaren bij jullie gekocht. Hij verliest voortdurend blad... Wat moet ik doen? Aan wat kan dit liggen? \ Grtjs Caroline
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 10:01
Hoi Caroline, het kan zijn dat de varen op een te warmen plek staat. De blauwvaren vind een temperatuur tussen de 19 en 16 garden het lekkerst. Te veel voeding zou ook een probleem kunnen zijn, 1 keer per maand is meer dan genoeg! Geef de plant een lichte plaats, maar uit de volle zon, niet te veel voeding en probeer stralingswarmte te vermijden. Dan heb je als het goed is zo weer een mooie blauwvaren, veel succes!
r
ryan
24 november 2023, 11:09
Verkopen deze producten goed bij de gemiddelde klant?
I
Intratuin
24 november 2023, 15:40

Hallo Ryan,

Jazeker, onze luchtzuiverende planten zijn erg populair onder onze klanten!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top