Laden..
Maak van je huis een urban jungle

Maak van je huis een urban jungle

Droom je van meer planten in huis, een echte groene oase? Dan help ik je graag met ideeën en tips om jouw ideale plantenhuis te realiseren. Want een huis vol planten heb je niet zomaar en je wilt natuurlijk je planten mooi en gezond houden. Daarom is het belangrijk om de juiste keuzes te maken bij de planten die je in huis haalt. In het tuincentrum heb je je kar zo vol met mooie planten en met de tips in deze blog zorg je ervoor dat deze planten ook mooi en gezond blijven.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Maak een urban jungle met groene kamerplantenMaak een urban jungle met groene kamerplanten

Planten en licht

Een jungle huis heb je niet in een keer en kun je beter langzaam opbouwen. Koop dus niet gelijk 20 planten, maar liever een kleiner aantal dat je eerst goed leert kennen. Hierdoor leer je welke planten goed groeien in jouw huis en waar je goed voor kunt zorgen. Want van mooie en gezonde planten word je gelukkiger, dan van planten die niet goed groeien.

In het tuincentrum word je al snel overspoeld door alle mogelijkheden en de mooiste groene en gekleurde bladeren. Er moet natuurlijk een goede match zijn tussen jou en je plant, maar een goede match tussen je plant en je huis is net zo belangrijk. Ga daarom eerst na hoeveel licht er komt op de plek waar je een plant neer wilt zetten. Je kunt nog zo goed water geven, als je plant geen licht krijgt, zal hij echt niet gaan groeien. En van een varen die in de volle zon staat kan je ook niet zo lang genieten.

Dat niet elke plant evenveel licht nodig heeft, wordt duidelijk als je nagaat waar ze van nature vandaan komen. Sommige van onze kamerplanten staan in het wild in de volle zon te branden, waar andere planten in de diepe schaduw van het oerwoud groeien. Als je rekening houdt met deze natuurlijke voorkeur van een plant en thuis een plek zoekt die daarbij past, dan is de kans op een gezonde, goed groeiende plant meteen veel groter.

Kies een basis

Begin je met het opbouwen van je urban jungle, kies dan niet meteen heel moeilijke planten. Sommige planten zijn diva’s die veel aandacht nodig hebben of makkelijk bruine randjes aan de bladeren krijgen en minder mooi worden. Om te voorkomen dat je teleurgesteld raakt, kies je liever sterke planten die het bijna altijd wel goed doen. Heb je deze onder de knie, dan kun je ook naar de moeilijkere planten kijken. Makkelijke planten zijn bijvoorbeeld de Dracaena, Sansevieria, ZZ-plant en veel cactussen en vetplanten. Dan komen planten als de Epipremnum, Monstera en Tradescantia. De echte diva’s zijn onder andere Calathea’s en Alocasia’s. Door makkelijke en moeilijke planten met elkaar te combineren, weet je zeker dat je een aantal planten in huis hebt die het sowieso goed gaan doen en waar je niet veel omkijken naar hebt en een aantal planten waar je wat meer aandacht aan kunt besteden.

 

Maak een urban jungle met groene kamerplantenMaak een urban jungle met groene kamerplanten

Groene kamerplanten

Hoe stijl je je planten? 

Bij het stijlen van je planten kun je helemaal los gaan. Maak van tevoren een plan en bedenk wat voor stijl je wilt. Wil je een enkele grote statement plant, of ga je voor een vol groen gevoel door veel planten met elkaar te combineren. Hier volgen wat tips die je toe kunt passen bij het vormgeven van jouw ultieme urban jungle.

1

Combineer grote planten met kleine plantjes

Als je alleen kleine planten koopt, wordt het al snel rommelig en onoverzichtelijk. Door groot en klein met elkaar af te wisselen, zorg je voor een speels effect en meerdere lagen groen in je huis. Een grote plant is vaak een grotere investering, maar deze zorgt ook voor een groot jungle effect. 

2

Zet je planten op verschillende hoogtes

Je kunt kleine planten groter laten lijken door ze niet op de grond te zetten, maar op een verhoging, zoals een krukje, bijzettafeltje of plantentafel. Zet een paar planten bij elkaar in een hoek en zorg voor verschillende hoogtes. Hierdoor ontstaat er snel een groene jungle hoek.

3

Wees creatief

Door planten op te hangen of over de muur te laten groeien, krijg je snel een groen gevoel in huis. Alles over verschillende soorten hangplanten lees je in dit hangplantenblog. Een plant als de Epipremnum kun je makkelijk aan de muur bevestigen met kabelclips. Dit is een plant die heel snel groeit, waardoor je zo een mooie groene muur hebt.

4

Let op de pot

Je plant krijgt natuurlijk ook een pot om in te groeien en ook hierin zijn verschillende keuzes te maken. Ga je voor een simpele, neutrale look, kies dan terracotta potten met een schotel eronder. Het voordeel hiervan is dat al je potten mooi bij elkaar passen, wat rust uitstraalt. Of kies voor een enkele kleur, om eenheid tussen je planten te laten zien. Alleen maar witte potten bijvoorbeeld. Hou je van een eclectische look? Verzamel dan allerlei verschillende potten bij elkaar. Struin kringloopwinkels en tuincentra af om de mooiste potten te vinden. Bij potten zonder gat onderin gebruik je het best een plastic binnenpot met gaatjes, zodat overtollig water uit de pot kan lopen.

5

Combineer verschillende structuren

De meeste planten zijn groen, maar dat betekent niet dat er geen variatie in zit. Sommige planten hebben glimmende bladeren, andere hebben juist hele fijne haartjes op het blad. En er zijn duizend verschillende tinten groen. Combineer een plant met grote bladeren met een plant met heel veel kleine blaadjes. Door bladstructuren met elkaar af te wisselen creëer je een diverse jungle die altijd interessant blijft.

Hangplanten

Cactussen in urban jungle Cactussen in urban jungle

Geniet van je groene huis

Een korte samenvatting: Het eerste waar je op moet letten bij het creëren van een urban jungle, is de hoeveelheid licht op de plekken waar je planten neer wilt zetten. Zoek mooie schaduwplanten voor de schaduwplekken en zet zonaanbidders ook echt in de volle zon. Hierdoor heb je meer kans dat je planten goed gaan groeien.

Verdiep je in de verzorging en kies in het begin niet te veel moeilijke planten. Juist op een basis van makkelijke planten kun je je plantencollectie goed uitbreiden. Maak dan een plan voor de inrichting en wees hierin creatief, combineer verschillende planten met elkaar en zorg ervoor dat je zowel grote als kleine planten in huis haalt. Als je nu niet vergeet regelmatig water te geven, heb je zo een huis vol planten!

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top