Laden..
De Philodendron familie

De Philodendron familie

Hoe meer je over planten weet, hoe beter je ze kunt verzorgen. Daarom wil ik in dit blog dieper ingaan op planten uit de Philodendron familie. De Philodendron familie is een van mijn favoriete plantenfamilies, omdat er zoveel verschillende planten in voorkomen en de meest gangbare makkelijk te verzorgen zijn. Er zijn veel Philodendrons die in huis kunnen groeien, omdat deze planten het gelukkigste worden op plekken met indirect licht. De Philodendron is erg verwant aan de Monstera deliciosa en de informatie uit dit blog kan je dus ook op die plant toepassen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Oorsprong van de Philodendron

De Philodendron komt van oorsprong uit de tropische regenwouden van Midden en Zuid Amerika. Daar is het heerlijk vochtig en leven ze van het weinige licht dat tussen de bladeren van hoge bomen door naar beneden valt. Om voldoende licht te krijgen, klimmen veel Philodendrons in bomen. Ze hebben luchtwortels waarmee ze zich aan een boom vastgrijpen en langzaam groeien ze dichter naar het licht toe. Er zijn zelfs soorten die nooit op de grond leven, maar ontkiemen hoog in de boom en daar hun hele leven blijven. Het woord Philodendron komt uit het Grieks en is een samenvoeging van philo; ‘houden van’ en dendron; ‘boom’. Deze plant houdt dus echt van de jungle!

PhilodendronPhilodendron

Klimmers, hangers en laagblijvers

Sommige Philodendrons blijven hun hele leven laag, zoals de Philodendron atom. Het is een vrij compacte plant met bladeren die dicht op elkaar groeien. Maar ook de Philodendron Xanadu is geen echte klimmer, al kan deze veel meer ruimte innemen met zijn wijd uitstaande bladeren. Andere Philodendrons groeien het best als ze via een mosstok omhoog kunnen klimmen. Als je er voor zorgt dat de wortels zich goed vast kunnen groeien, door de stok vochtig te houden, heb je grote kans dat de nieuwe bladeren steeds groter zullen worden. Een voorbeeld hiervan is de Philodendron hastatum en de Monstera deliciosa, de bekendste neef van de Philodendron.

Sommige soorten groeien wat kleinere bladeren, zoals de Micans en de Scandens, en zijn vooral mooi als hangplanten. En als je het ultieme jungle gevoel wilt opwekken, kun je de plant langs de muur leiden om een groene muur te maken.

De bladeren van een jonge plant zien er vaak heel anders uit dat de bladeren van een volwassen plant. De jonge bladeren zijn vaak heel klein en vrij basic van vorm. Naarmate de plant ouder wordt, ontstaan er grotere bladeren en krijgen deze meer karakteristieke kenmerken, zoals de diepe inhammen van de Xanadu bijvoorbeeld.

 

PhilodendronPhilodendron

Waar zet je de Philodendron neer?

De meeste Philodendrons zijn makkelijk in de verzorging en geven fijne tropische sferen aan je huis. Hoe kunnen ze dat ook niet doen, aangezien ze uit de jungle komen. Ze zijn erg veelzijdig te plaatsen in je interieur. Ga voor een kleine variant als hangplant, of een gigantische Selloum als statement piece. Juist omdat deze familie zo veelzijdig is, maakt het een hele fijne plant om in huis te nemen. Zorg er wel voor dat je plant niet in het looppad staan, want als de plant veel wordt aangeraakt, kan het blad lelijk worden. Verder houden ze niet van een plek naast de verwarming, omdat de warmte het blad kan verdrogen.

PhilodendronPhilodendron

Hoe verzorg je de Philodendron?

Aangezien de meeste Philodendrons gewend zijn aan de beschaduwde jungles, hebben ze ook in onze huizen geen volle zon nodig. Ze kunnen vrij donker staan, maar ze worden het meest gelukkig als ze op een plek met veel indirect licht staan. Als nieuwe bladeren kleiner worden dan de oude bladeren, dan is het een teken dat je plant iets te donker staat en kan je beter op zoek naar een lichter plekje. Een bonte Philodendron, eentje die witte vlekken op z’n bladeren heeft, staat graag op een plek met iets meer licht dan de donkere variant.

De Philodendrons zijn vrij sterke planten en de meeste zullen het niet erg vinden als je een keer vergeet water te geven. In de winter mag je de grond een beetje droog laten vallen en is één keer per week water geven meestal voldoende. In de zomer, als je plant goed aan het groeien is, kun je de grond licht vochtig houden. Meestal geef je dan twee keer per week. Controleer altijd de grond om te zien of deze niet te nat is, als dat het geval is dan wacht je nog even met water geven.

Ook je planten in huis veranderen met de seizoenen mee. Maar wat kun je precies verwachten in de herfst en winter? Lees het in mijn blog hoe je kamerplanten ook in die seizoenen gelukkig houdt!

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in de regenwouden waar de Philodendron van nature vandaan komt is erg hoog. Dat zorgt er onder andere voor dat planten in de toppen van bomen kunnen overleven, zonder dat ze wortels hebben die de grond bereiken. De luchtvochtigheid in onze huizen is vaak vrij laag, vooral als we ook nog eens de verwarming aanzetten. Om de luchtvochtigheid rondom je plant iets te verhogen, kun je bijvoorbeeld sproeien met een plantenspuit. Dit kun je, vooral als de verwarming aan staat, elke dag doen. Hierdoor zullen de bladeren minder snel bruine randjes krijgen en blijft je plant mooier.

 

Nog wat extra tips om je Philo gelukkig te maken

Die mooie grote bladeren van de Philodendron zijn een droom om naar te kijken. Ze zijn meestal groen, maar soms ook rood of fel geel. Om ervoor te zorgen dat de bladeren er zo mooi uit blijven zien, is het belangrijk om je plant zo nu en dan schoon te maken. Het stof dat door je huis heen dwarrelt kan er namelijk voor zorgen dat je plant dof van kleur wordt en minder goed zonlicht op kan nemen. Je kunt met een vochtige doek de bladeren afnemen of je plant een lauwwarme douche geven. Zo staat ze binnen de kortste keren weer te glanzen.

Philodendron bladPhilodendron blad

Vergeet niet je plant zo nu en dan wat plantenvoeding te geven in het groeiseizoen, dat is de lente en de zomer. Met deze extra voedingsstoffen zal je plant beter groeien en mooiere bladeren produceren. Geef nooit meer dan er op de verpakking vermeld staat, want dat kan de wortels beschadigen.

De Philodendron kan trouwens licht giftig zijn voor huisdieren en kleine kinderen, dus zorg ervoor dat deze niet bij de plant kunnen komen.

Kortom

De Philodendron familie is enorm groot en er zijn ook heel veel verschillende soorten die goed binnenshuis groeien. Omdat de meeste verkrijgbare planten ook makkelijk in de verzorging zijn, is het een fijne plantenfamilie om in huis te halen. Heb jij een favoriete Philodendron? Laat het me weten in de opmerkingen hieronder!

Leden van de Philodendron familie

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (17)
L
Lilian
21 februari 2019, 01:51
Alle kamer planten vindt ik leuk, zeker de calathea en de monstra. Ook zie ik graag de Philodendron graag en zeker de hang versies.
A
Alena
31 oktober 2019, 14:36
Weet niets van planten af maar heb sinds de zomer deze phil. Wat een pracht. Groeit als een tierelier. Vanochtend zag ik dat er kleine doorschijnende kleverig druppels op enkele bladen zaten. Is dit normaal? Geen beestjes. Graag advies
h
het inspiratieteam
12 december 2019, 16:09
Hoi Alena, Een plant kan wanneer deze teveel vocht op neemt water via zijn bladeren uitscheiden. Hierdoor kunnen er druppels ontstaan en die kunnen wel een een beetje plakkerig aanvoelen! Dit is verder niet erg voor de plant echter moet je wel oppassen met je vloer of meubels!
S
Sabrina
26 januari 2021, 20:24
Ik heb de philodendron imperial zowel green als red. Ook heb ik de Monstera Deliciosa en the monkey mask. Mijn Favo philodendron is de imperial Red!
T
Tamara
2 oktober 2021, 09:21
Ik heb een supermooie groene variant met groot blad. Op de bladeren van mijn philodendron onstaan druppels. Wat betekent dit?
I
Intratuin
9 oktober 2021, 20:13

Beste Tamara,

Zonder foto is het lastig om in te schatten wat er precies met je plant aan de hand is. Kun je eventueel een foto van je plant maken en deze delen met #plantehbo op Instagram? Onze experts kunnen deze dan goed beoordelen. De druppels aan je plant klinken een beetje als guttatie, maar dan zitten de druppels aan de punten van het blad en niet er op. Door guttatie scheidt een plant een teveel aan water af en dit is niet schadelijk voor je plant. Je kunt het verminderen door de plant niet teveel water te geven. Overigens is dit ook iets wat vooral bij Alocaia soorten voorkomt en niet vaak bij een Philodendron. Mocht dit het niet verklaren voor je, deel dan vooral even een foto!

C
Cilia Kamperman
24 februari 2022, 09:29
Mijn philodendron krijgt gele bladeren,ik geef 1 x in de week water. Wat kan ik nog meer doen om hem mooi te houden?
I
Intratuin
24 februari 2022, 10:07

Beste Cilia,

Bedankt voor je vraag! Als het blad gelig wordt en de bladeren een beetje gaan hangen, dan krijgt je Philodendron wellicht te veel licht. Zet hem dan wat verder van het raam. Lees meer over de verzorging van de Philodendron in onze plantengids, daar vind je alles over de juiste standplaats, water geven en mogelijke problemen.

^Intratuin

S
Suzan
19 juli 2022, 07:30
Sinds gisteren heb ik ook zo’n mooie, grote groene plant. Ik had gelezen dat guttatie niet vaak voorkomt bij deze planten, maar vanochtend hingen er erg veel druppels aan de bladeren. Aangezien we een nieuwe, houten vloer hebben wil ik voorkomen dat de vloer aangetast wordt. Hoeveel water kan ik het beste geven? Hoe voorkom ik guttatie? Alvast bedankt!
I
Intratuin
19 juli 2022, 08:30

Beste Suzan,

Guttatie kun je helaas niet (geheel) voorkomen. Het kan inderdaad helpen om minder water te geven, maar de exacte hoeveelheid hangt af van de grootte van de plant, de grootte van de pot, de standplaats én het seizoen. Dit zul je even moeten ondervinden! Aangezien je de plant pas gisteren hebt gekocht, heeft hij wellicht vanuit de winkel veel water mee gekregen. Bescherm voor nu je houten vloer met een doek of stuk zeil en geef de Philodendron niet te veel water. De Philodendron wil wel het liefst altijd lichtvochtige grond, dus let erop dat je ook weer niet te weinig geeft! Lees ook alles over de verzorging van de Philodendron in onze plantengids.

^Intratuin

I
Ineke
7 augustus 2022, 13:56
Ik heb 2:mooie planten staan met nu al 6 bloemen erin. Deze komen prachtig open
Y
Yara Van velzen
22 september 2022, 23:27
Onze Philodendron Selloum (als het goed is ) laat zijn stengels hangen, hierdoor is de vorm niet meer zo mooi. Bladeren zijn wel groen en groot. Zijn er tips om deze weer omhoog te krijgen ?
I
Intratuin
26 september 2022, 09:46

Beste Yara,

Het klinkt alsof jouw Philodendron wat té goed aan het groeien is, waardoor het blad te zwaar wordt voor zijn stengels. Je kunt de stengels ondersteunen met plantenstokken en op die manier zijn vorm bepalen. De plant klinkt verder gezond, dus ik denk dat je daar goed bezig bent.

^Intratuin

M
Marianne
11 november 2022, 00:00
Hallo! Ik heb een vraagje over de donkere philodendron scandens: hoe oud kan deze plant worden? Ik heb namelijk het idee dat hij van ouderdom aan het opgeven is... Groetjes Marianne
I
Intratuin
14 november 2022, 09:07

Hallo Marianne,

De Philodendron scandens kan wel een jaar of 10 worden. Vergeet niet dat het herfst is, dan moeten onze kamerplanten het ineens met minder licht doen. Daarbij wordt de lucht droger door de verwarming die weer aanstaat. Oftewel: kamerplanten hebben het op het moment niet makkelijk, vooral een tropische plant als de Philodendron kan nu wel wat sproeibeurten gebruiken.

Deze plant is overigens prima te stekken, heb je dat overwogen? Knip een stukje stengel met een luchtwortel van de plant af en zet deze in het water. Hou het blad boven water, alleen de wortel moet onder water hangen. Zodra de wortel wat gegroeid is kun je het stekje overzetten in potgrond of stekaarde. (Lees alles over de Philodendron in onze plantengids.)

^Intratuin

 

R
Rich
19 februari 2023, 10:55
Hallo, Is het mogelijk om de huidige kokosstok te vervangen voor een hogere variant ? De plant heeft nieuwe uitschieters die ik wil laten groeien langs de hogere stok maar ik weet niet of dit mogelijk is ivm de ingegroeide wortels in de huidige stok? Kunnen de wortels worden losgemaakt?
I
Intratuin
20 februari 2023, 11:53

Beste Rich,

De wortels van je Philodendron kun je losmaken van de kokosstok om hem te vervangen voor een grotere, maar dit kan wel wat impact hebben op de plant. Als je een hogere stok wil, dan heb je echter geen andere optie! Het enige advies dat ik je kan geven is om het heel voorzichtig te doen. Als de wortel vastzit aan de kokosstok en je kunt hem niet loskrijgen, neem dan een schoon scherp mes en snij hem voorzichtig los. Het is nu wel een goed moment om het te doen, we gaan straks het nieuwe groeiseizoen in, dus dan kan je plant goed herstellen!

Succes!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top