Laden..
De voordelen van klimplanten

De voordelen van klimplanten

Ontdek hoe klimmers niet alleen een esthetische touch toevoegen aan je tuin, maar ook een cruciale rol spelen in het omzetten van CO2 in zuurstof. Door verschillende soorten klimmers te combineren, kun je jouw tuin CO2-positief maken en tegelijkertijd de biodiversiteit bevorderen. Ga mee op reis naar een duurzamere en levendigere tuin met klimmers!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De veelzijdigheid van klimplanten

Ontdek de veelzijdigheid van klimplanten in elke omgeving, vooral op plekken waar luchtvervuiling en hittestress een uitdaging vormen, bieden klimplanten de ideale oplossing. Uit onderzoek, waaronder studies van de Technische Universiteit te Delft, blijkt dat klimplanten per vierkante meter veel meer CO2 opnemen en zuurstof afgeven dan gemiddelde bomen, terwijl ze ook bijdragen aan fijnstofvastlegging, het vergroten van biodiversiteit, wateropname en temperatuurregulering. Door verschillende soorten klimmers zoals hedera, lonicera en humulus te combineren, kun je jouw tuin CO2-positief maken en de biodiversiteit verhogen door het aantrekken van diverse insecten en vogels. Bovendien is het een misvatting dat zelfhechtende klimplanten muren beschadigen; integendeel, ze kunnen juist oude muren verstevigen.


Onderhoud van een gevel met klimplanten blijkt verrassend eenvoudig te zijn, maar het is wel essentieel om de juiste plant op de juiste plaats te kiezen. Zo vergt een blauweregen tegen een 4 meter hoge muur meer onderhoud vanwege zijn omvang, terwijl een kamperfoelie wellicht een betere optie is. Het is belangrijk te weten dat zelfhechtende klimplanten altijd doorgroeien, terwijl slingerplanten na het bereiken van hun steunmateriaal naar beneden hangen.


Naast de esthetische waarde bieden klimmers bescherming tegen regen en zon, wat erosie en UV-straling vermindert, terwijl de reflectie van zonlicht en verdamping voor een natuurlijke verkoeling zorgen, als een soort natuurlijke airconditioning. En wist je dat de wintergroene Pyracantha een belangrijke gevelplant is voor vogels, met bessen die in het najaar vogels aantrekken en een dichtgegroeide vuurdoorn beschutting biedt voor nestgelegenheid?

Klimop


Inheems en biodiversiteit

Ontdek de diversiteit van Nederlandse inheemse klimmers, zoals de Clematis Vitalba, die door insecten worden bezocht en waarvan vogels de zaadpluizen gebruiken voor hun nesten. Geniet van de sterke geur van de inheemse kamperfoelie, Lonicera periclymenum, die 's nachts bezocht wordt door nachtvlinders en waar vogels dol zijn op de bessen. En wie kent de wintergroene hedera niet? De inheemse variant, H. hibernica, is sterker dan H. helix en biedt dezelfde voordelen, waaronder een najaarsbloei die veel insecten aantrekt, vooral de klimopbij. Vogels vinden ook hun thuis in klimop en smullen van de bessen. Voor bierbrouwers is de inheemse Humulus Lupulus een favoriet, met zijn bloemen die bijen aantrekken en hop als waardplant voor de gehakkelde aurelia. En laten we de niet-inheemse klimmers niet vergeten, die ook een schat aan insecten aantrekken.

Verschillende eigenschappen

Ontdek een verscheidenheid aan klimplanten met karakteristieke geuren, zoals Trachelosperum jasminoides, Lonicera en Clematis Armandii. Vooral de laatste is van onschatbare waarde omdat deze bloeit tussen winter en voorjaar, waardoor je tuin het hele jaar door prachtig is. Terwijl Pathenocisuus in de herfst een opvallende kleur krijgt, behoudt Trachelospermum zijn groen in de winter en kleurt het blad roodachtig bij koude temperaturen. Sommige planten, zoals Campsis en Partenocissus, verdragen droogte goed, terwijl passiflora geschikt is voor vochtige en warme omstandigheden, en Clematis de voorkeur geeft aan vochtige grond.

Voor de koude noord- en oostmuur bieden we klimmers zoals Hedera, Lonicera en Clematis alpina aan. Geniet ook van de heerlijke vruchten van verschillende druivensoorten en kiwi's, waarvan de zelfbestuivende Actinidia deliciosa favoriet is. Hoog opgroeiende bramen zoals Rubus fruticosus (Thornfree en Thornless Evergreen) kunnen wel tot 8 meter hoog worden. Let bij het samenstellen van combinaties op alles, van maximale hoogte tot winterhardheid, en van standplaats tot bloeiperiode. Zo creëren we samen een prachtige en diverse tuin!

Wilde wingerd


Intratuin Divider Zwart MerylIntratuin Divider Zwart Meryl

Laat ze schuilen

Klimplanten, hagen en bomen dienen als perfecte schuilplaatsen voor vogels, waar ze beschutting kunnen zoeken tegen regen en zich kunnen verbergen voor nieuwsgierige katten. Bovendien dempen bladhoudende klim- en haagplanten het omgevingsgeluid, zodat je nog beter kunt genieten van het vrolijke gefluit van de vogels.

Weet je dat Hedera, oftewel klimop, een favoriete schuilplek is voor vogels? Bij Intratuin bestel je gemakkelijk klimop online, waardoor je jouw tuin snel kunt omtoveren tot een vogelvriendelijke oase. 

Je kunt nooit genoeg groen hebben! Overweeg waar je nog meer groen kunt toevoegen aan jouw tuin. Tip! Denk bijvoorbeeld eens aan het creëren van een groene afscheiding in plaats van het neerzetten van een schutting.


Heb je deze klimmers al gezien?

Reacties (5)
M
Marij Rulkens
9 april 2024, 18:59
Welke klimplant wordt niet gegeten door woelmuizen?
I
Intratuin
11 april 2024, 16:06

Hi Marij,

Woelmuizen zijn bekend om het eten van veel planten, maar er is een klimplant die ze niet lekker vinden: de klimhortensia (Hydrangea petiolaris). Deze plant heeft een dikke, houterige stengel en een taaie textuur die woelmuizen niet graag eten. Dus als je op zoek bent naar een klimplant die woelmuizen ontmoedigt, is de klimhortensia een goede keuze.

^Intratuin

M
Marij Rulkens
11 april 2024, 16:20
Dank je wel voor de tip. Had zelf aan de kamperfoelie gedacht omdat deze giftig is. Maar is deze ook giftig voor woelmuizen?
I
Intratuin
12 april 2024, 16:10

Hi Marij,

Graag gedaan! Kamperfoelie (Lonicera) staat erom bekend dat het giftig is voor mensen en veel huisdieren, maar het is niet noodzakelijk giftig voor woelmuizen. Woelmuizen hebben een ander dieet en eten over het algemeen geen planten zoals kamperfoelie, tenzij ze echt niets anders kunnen vinden. In het algemeen vermijden dieren planten die giftig zijn voor hen, omdat ze instinctief weten dat ze schadelijk kunnen zijn.

Succes!

^Intratuin

M
Marij Rulkens
12 april 2024, 16:16
Dank je wel. Ik ga het proberen.
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top