De veelzijdigheid van klimplanten
Ontdek de veelzijdigheid van klimplanten in elke omgeving, vooral op plekken waar luchtvervuiling en hittestress een uitdaging vormen, bieden klimplanten de ideale oplossing. Uit onderzoek, waaronder studies van de Technische Universiteit te Delft, blijkt dat klimplanten per vierkante meter veel meer CO2 opnemen en zuurstof afgeven dan gemiddelde bomen, terwijl ze ook bijdragen aan fijnstofvastlegging, het vergroten van biodiversiteit, wateropname en temperatuurregulering. Door verschillende soorten klimmers zoals hedera, lonicera en humulus te combineren, kun je jouw tuin CO2-positief maken en de biodiversiteit verhogen door het aantrekken van diverse insecten en vogels. Bovendien is het een misvatting dat zelfhechtende klimplanten muren beschadigen; integendeel, ze kunnen juist oude muren verstevigen.
Onderhoud van een gevel met klimplanten blijkt verrassend eenvoudig te zijn, maar het is wel essentieel om de juiste plant op de juiste plaats te kiezen. Zo vergt een blauweregen tegen een 4 meter hoge muur meer onderhoud vanwege zijn omvang, terwijl een kamperfoelie wellicht een betere optie is. Het is belangrijk te weten dat zelfhechtende klimplanten altijd doorgroeien, terwijl slingerplanten na het bereiken van hun steunmateriaal naar beneden hangen.
Naast de esthetische waarde bieden klimmers bescherming tegen regen en zon, wat erosie en UV-straling vermindert, terwijl de reflectie van zonlicht en verdamping voor een natuurlijke verkoeling zorgen, als een soort natuurlijke airconditioning. En wist je dat de wintergroene Pyracantha een belangrijke gevelplant is voor vogels, met bessen die in het najaar vogels aantrekken en een dichtgegroeide vuurdoorn beschutting biedt voor nestgelegenheid?