Laden..
Hoe moet ik bloembollen planten?

Hoe moet ik bloembollen planten?

Als je in de lente wilt genieten van de bloeiende bollen moet je er op tijd bij zijn. De herfst is namelijk hét moment om (voorjaarsbloeiende) bollen te planten, zoals tulpen, narcissen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Zo geniet je al vroeg in de lente van heel veel kleurenpracht. In het voorjaar kun je zomerbloeiende bollen gaan planten. Als je het goed aanpakt kun je zo maandenlang genieten van bloembollen in je tuin.

  • Delen: Deel dit artikel:
2 minuten leestijd

Soorten bloembollen

Kleur in de tuin zorgt voor een tevreden glimlach. Het is een niet alleen een lust voor het oog, maar maakt alles ook meteen een stuk gezelliger. Er zijn bollen in allerlei soorten en maten. De belangrijkste verdeling die we kunnen maken is dat er voorjaarsbollen en zomerbollen zijn:

  • Voorjaarsbloeiende bollen: narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Worden in het najaar geplant, het liefst vóór de eerste vorst.
  • Zomerbloeiende bollen (ook wel knollen genoemd): dahlia’s, anemonen, Calla’s, gladiolen en begonia’s. Worden in het voorjaar geplant, het liefst na de laatste nachtvorst.

Bekijk alle bloembollen in de webshop

Plant en bloeischema

In onderstaand schema kun je precies zien wanneer je welke bloembollen kunt planten en wanneer ze vervolgens zullen gaan bloeien. Het is verstandig om verschillende soorten te planten, zodat je constant van bloeiende bollen in je tuin kunt genieten. Je kunt op één plek bollen met verschillende bloeitijden planten, zodat het er nooit kaal is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om één soort te planten, maar ze dan niet tegelijkertijd te planten, maar met een paar weken er tussen!

 

Tabel wanneer welke bloembollen plantenTabel wanneer welke bloembollen planten

Wanneer bloembollen planten?

Voorjaarsbloeiende bollen kun je het beste planten vanaf september tot december, het liefst voor de eerste nachtvorst. Zomerbloeiende bollen kun je het beste vanaf het voorjaar planten, zodra de kans op nachtvorst voorbij is tot en met eind mei.

Waar bloembollen planten?

Bollen kun je op verschillende manieren planten: verspreid in een border, in groepjes bij elkaar, tussen het gazon of op het terras in een bloembak. Of ga creatief aan de slag en maak mooie bolpatronen. En heb je weleens gehoord van bloembollen-lasagne? Dan maak je met bollen verschillende lagen in een bloempot of plantenbak. Lees hier hoe je een bloembollen-lasagne maakt!

Hoe bloembollen planten?

  1. Maak de aarde eerst goed los en vermeng deze met potgrond.
  2. Maak voor grotere bollen een gat, ongeveer tweemaal zo diep als de bol hoog is of gebruik een speciale bollenplanter. Uitzonderingen zijn Begonia’s en Dahlia’s, die vlak onder het oppervlakte geplant moeten worden. Voor kleinere bollen kun je een gleuf maken in de aarde waar je ze in legt.
  3. Leg de bol of meerdere bollen erin en maak het gat weer dicht met aarde.
  4. Geef de bollen na het planten water, zodat ze goed gaan groeien.
  5. Wanneer de bollen gaan bloeien kun je heerlijk genieten.

Biologische bloembollen

Wist je dat ook vlinders en bijen dol zijn op bloembollen? Daarom is het beter om voor biologisch gekweekte bollen te kiezen. Deze vrolijke fladderaars komen vooral af op bloembollen die veel nectar bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld het blauwe druifje, sneeuwklokje, anemoon, tulp, krokus en hyacint. Ook de sierui (Allium) is populair bij vlinders en bijen. Lees meer over hoe je van jouw tuin een diervriendelijke tuin maakt.

Wil jij in de ook genieten van bloembollen in je tuin? Zoek dan een Intratuin bij jou in de buurt en plant ze zodra het kan!

Biologische bloembollen

About author
Reacties (18)
p
paul swartebroeckx
3 maart 2018, 10:36
Beste, \ Ik ben van plan om zomerbloembollen aan te schaffen, maar mijn vraag is : mogen deze bollen in de grond blijven, of moeten ze er terug eruit gehaald worden ? \ Alvast bedankt, \ M.v.g.
I
Intratuin
8 maart 2018, 10:04
Hi Paul, dat verschilt per soort bloembol. Dahlia's, (knol)begonia's, aronskelken, Canna's en Agapanthussen mogen niet in de grond blijven. Allium's, anemonen, gladiolen, lelies, Liarissen, Crocosmia en lelietje's-van-dalen mogen wel in de grond blijven zitten. Succes!
s
susanne Palmen
14 maart 2018, 06:38
Heeft er iemand ervaring met het planten van lupineknollen? En zo ja wat is jullie ervaring?
I
Intratuin
14 maart 2018, 09:49
Hi Susanne, lupineknollen kun je het beste planten als het niet meer vriest. Maak een flink plantgat van maximaal 15 cm diep. Stop de knol daarin, dicht het gat af met aarde en geef hem na het planten een flinke plens water. Verder hebben deze prachtige bloeiers geen bijzondere verzorging nodig bij het planten!
s
susanne Palmen
14 maart 2018, 10:31
Oke dan ga ik dat proberen. En dan krijg je gegarandeerd dit jaar nog bloemen?
I
Intratuin
14 maart 2018, 11:39
Hi Susanne, jazeker, als je wacht totdat de vorst voorbij is zul je er vast en zeker bloemen aan krijgen!
s
susanne Palmen
14 maart 2018, 12:25
oke super bedankt. gr
s
susanne Palmen
15 maart 2018, 06:09
Nog even een ander vraagje hoe om moet ik ze planten?
s
susanne Palmen
13 april 2018, 07:51
Ik heb ze geplant en ze beginnen goed op te komen. Nu wachten op de eerste knop. Ik hoop dat ik dat jaar prachtige bloemen krijgt. Vorig jaar met de zaadjes wel gelukt.
B
Birgit
16 november 2018, 16:29
Hallo, \ We hebben vorig weekend een flink aantal bloembollen gekocht bij Intratuin Bredevoort en die wilden we dus dit weekend gaan planten. \ Maar nu is het weer wel heel snel omgeslagen,vanaf zondag/maandag krijgen we hier lichte vorst aan de grond. \ Wat nu? zijn we te laat of kunnen ze morgen nog de grond in? \ Bij voorbaat dank voor uw antwoord. \ Groet, \ Birgit
h
het inspiratieteam
16 november 2018, 17:03
Hi Birgit, je bent nog niet te laat hoor! Bloembollen kunnen tegen vorst. Ze kunnen misschien iets later gaan bloeien, maar als je ze nu plant komt het goed. Succes!
B
Birgit
17 november 2018, 07:49
Ah super! \ We hebben dus heel wat te doen vandaag. \ Bedankt voor de info!
C
Chantal
28 januari 2019, 15:38
Mijn hyacinten zijn uitgebloeid binnen . \ Moet ik die nu buiten planten in volle grond
h
het inspiratieteam
30 januari 2019, 16:20
Hoi Chantal, bij meerderjarige bloembollen zoals de hyacint worden tijdens het groei- & bloeiseizoen de buitenste schubben leeggezogen. Vanuit het binnenste van de bloembol worden weer nieuwe schubben gevormd waardoor je de op 2 manieren kan verplanten!\ \ Als je de hyacint buiten wilt neerzetten kan dat, zet ze op een beschutte en niet al te natte plek. Zo kunnen ze groeien en gaan ze niet verrotten. Wil je ze graag opnieuw in de woonkamer volgend jaar laat ze dan rustig in het potje staan en geef ze af en toe een beetje water. Volgend jaar zal je groene puntjes zien verschijnen en nog mooiere en vollere hyacinten hebben!
b
bart kimenai
12 april 2019, 09:03
kan ik dalia s planten tussen bodembedekkers? komen ze dan uit zonder zon? als ze 20 cm hoog zijn hebben ze al zon.
h
het inspiratieteam
24 mei 2019, 10:22
Hi Bart, dat kan prima hoor! Ze zullen vanzelf opkomen.
M
Marc Persiau
7 oktober 2019, 16:37
Mss een domme vraag maar...ik ben een leek ☺️ Kan ik bloembollen van tulpen hergebruiken of bloeien die maar 1 jaar ?
h
het inspiratieteam
12 december 2019, 16:22
Hoi Marc, officieel zijn tulpen meerjarige bollen. Echter maken we dit bijna niet mee in Nederland omdat tulpen houden van strenge winters en warme droge zomers. Je kan het natuurlijk proberen en wie weet lukt het maar wees niet teleurgesteld als het niet lukt.
GEEF EEN REACTIE
Back to top