Laden..
10 Tips om katten uit de tuin te weren

10 Tips om katten uit de tuin te weren

Kattenpoep in je tuin vindt niemand fijn en het kan behoorlijk vervelend worden, vooral als het niet bij jouw kat vandaan komt. Veel mensen ergeren zich aan kattenpoep, kattengejank en het graafwerk dat katten in de tuin kunnen verrichten. Het is niet makkelijk om katten uit je tuin te verjagen én uit de tuin te houden, maar er zijn zeker wat diervriendelijke methodes die je kunt proberen!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
1

Cacaodoppen tegen katten

Katten lopen het liefst op kale onbegroeide grond. Bedek je de grond met een bodembedekker, zoals cacaodoppen, houtsnippers of boomschors, dan voelt dat niet fijn aan hun pootjes! Met name cacaodoppen vinden katten onaangenaam, want zowel het knisperende geluid als de geur ervan vinden ze niet lekker. Heb je het idee dat de werking na verloop van tijd afneemt?  Dan is er een vers laagje nodig!

Wil je alles weten bodembedekkers in de tuin, lees dan onze blog: “Tuin bodembedekking: boomschors, houtsnippers of cacaodoppen?”.

2

Bodembedekkers tegen katten

Planten zijn nog betere bodembedekkers voor je tuin. Het is altijd een goed idee om meer planten in je tuin te plaatsen, waardoor katten steeds minder ruimte hebben om hun ding te doen. Ga bij voorkeur voor planten waar katten niet van houden:

De geur van een enkele plant alleen zal niet voldoende zijn om katten te weren, maar veel planten in combinatie met de bodembedekkende eigenschappen helpen wel zeker.

Katten werende planten

3

Open grond barricaderen

In plaats van grond te bedekken met een natuurlijke bodembedekker of met planten, wil je soms de grond juist open laten zodat er wat kan gaan groeien. Dit is met name het geval bij een moestuin of een moestuinbak, maar in je border kan dat natuurlijk ook. Je kunt een rasterwerk of raamwerk te maken met bamboestokken. Neem enkele stokken met een lengte die over jouw (moes)tuin heen past en knoop daar kruiselings andere stokken aan vast om de 25 á 30 cm. Als laatste maak je er één diagonale stok in voor de stevigheid en dit raamwerk plaats je zo’n 15 cm boven de grond. Katten moeten er dan niet vanaf de zijkant makkelijk onder kunnen komen, maar met name bij een moestuinbak of border met hogere rand werkt het erg goed. En het staat nog leuk ook! Een andere manier is om sateprikkers met de punt naar beneden of kleine bamboestokken kriskras schuin in de aarde te steken. Katten zijn wel erg lenig, dus je moet veel prikken en af en toe even kijken of alles nog netjes staat. Als je tuin lekker vol is gegroeid dan zijn de stokjes niet meer nodig!

Bamboestokken

4

Planten vóór katten

Het lijkt wat vreemd, want je wil ze weg hebben, maar het kan een oplossing zijn om juist een heel aantrekkelijk hoekje te maken voor katten. Met planten waar katten wél dol op zijn. Katten zullen de rest van je tuin dan sneller met rust laten. Dit zijn planten waar katten dol op zijn:

Overigens zal je nu misschien denken: kattenbezitters moeten zo’n hoek maken in hun eigen tuin! En inderdaad: het zou ideaal zijn als een kat dan vervolgens in de tuin poept van zijn eigen baasje. Helaas zal dit, met name bij kleinere tuinen, niet snel werken. Een kat doet zijn behoefte bijna nooit binnen zijn eigen territorium.

Katten lokkende planten

5

Koffiedik, koffiedrab of koffieprut tegen katten 

Katten zijn gravers, maar als ze gaan graven op een plek waar koffiedik ligt, dan zal dit aan hun pootjes blijven plakken. Dat vinden ze niet fijn, want het schoonlikken is erg onaangenaam en vies voor de kat. Koffiedrab of koffieprut werkt dus vooral tegen katten op plekken waar de dieren daadwerkelijk graven! Bijkomend voordeel is wel dat koffiedik goed is voor je tuin en planten, dus het is sowieso een goed idee om dit af en toe in je tuin te strooien.
Overigens zijn de ervaringen met koffiedik wisselend, niet iedereen ziet hiermee dezelfde resultaten tegen katten.

6

Tuin afschermen tegen katten

Het beste is natuurlijk als katten je tuin helemaal niet in kunnen komen. Katten zijn echter goeie klimmers en vinden snel een weg naar binnen. Toch zijn er wat maatregelen die je kunt nemen:

  • Plaats borderranden bij je schutting, dan kunnen katten er niet onderdoor
  • Kies voor een schutting met vertikale planken, daar klimmen katten minder makkelijk overheen
  • Vogelpinnen bovenop de schutting zorgen ervoor dat katten er niet overheen kunnen lopen
  • Kijk ook naar bomen en schuurtjes via waar katten de tuin in kunnen springen. Draden spannen werkt ook

Katten springen in principe nergens heen als ze niet kunnen zien waar ze landen. Als je een deel van je dakrand onbegaanbaar maakt, zullen katten hier meestal niet overheen gaan.

Kat over schuttingKat over schutting
7

Katten verjagen met ultrasoon geluid

Veel dieren horen hele hoge tonen, die wij mensen niet kunnen horen. Ook voor katten gaat dit op. Daarom is het inzetten van een ultrasoon geluid, een geluid dat hoger is dan 20.000 Hz, een effectieve manier om katten uit je tuin te houden. Dit kan door middel van een ultrasoon apparaat, dat ontworpen is om katten uit een tuin te weren. De apparaten hebben een bewegingssensor. In geval van beweging geeft het apparaat een heel hoog piepsignaal. Voor een kat is dit een heel vervelend, maar onschadelijk, geluid wat de kat zal afschrikken.

8

Katten verjagen met geur

Katten zijn gevoelig voor geuren en er zijn er een aantal waar ze niet blij van worden! Denk hierbij aan de volgende geuren:

  • Sinaasappel
  • Citroen
  • Peper
  • Knoflook
  • Mottenballen

Je kunt dus sinaasappelschillen of citroenschillen in de tuin leggen en dit verklaart ook waarom katten een hekel hebben aan citroengeraniums, citroentijm of citroenmelisse. Peper of knoflook kun je eenvoudig strooien en mottenballen leg je in de favoriete doorgangen. Let wel op: regen is de grote vijand van al deze geurverspreiders. Na een goede regenbui is de geur grotendeels verdwenen en zul je opnieuw moeten strooien. Overigens zijn ook hier de ervaringen wisselend, maar het is het proberen waard.

9

Katten verjagen met water

Misschien wel de bekendste manier om katten te verjagen, is het gebruik van water. Richt een tuinsproeier of waterpistool op een kat en hij zal zich gauw uit de voeten maken. Toch is dit niet de meest efficiënte methode om katten uit je tuin te houden, je kunt immers niet altijd klaar zitten met de tuinslang. Er zijn wel tuinsproeiers die reageren op beweging, maar katten zijn slim en zullen deze op termijn gewoon mijden. Je zal de sproeier dan steeds moeten blijven verplaatsen.

 

Kat in de tuinKat in de tuin
10

Kattenschrik korrels

Mocht je ondanks alle bovengenoemde tips toch nog last hebben van katten in je tuin, dan is er nog een andere manier om katten uit je tuin te verjagen. Kattenschrik strooikorrels om precies te zijn. Dit zijn weerbestendige kleikorrels waar een, voor katten, onaangename geur aan zit. De geuren zijn gewonnen uit plantenextracten en dus veilig voor andere dieren en de planten in je tuin. Strooi kattenschrik korrels op verschillende plaatsen in je tuin. Denk daarbij vooral aan de routes die katten veelal nemen in jouw tuin. De kat heeft even tijd nodig om het verband te leggen tussen de onaangename geur en de plek, maar op den duur zal de kat herkennen dat de geur specifiek op deze plek hangt en zal hij er niet graag meer komen. Let op: katten met niesziekte ruiken veel minder goed. Voor hen kan het zijn dat de korrels hun werk niet goed doen.

Kattenschrik

Katten uit de tuin?

We hopen dat je met één of meerdere van onze tips verlost bent van de kattenoverlast in je tuin. Je kunt ook altijd met de eigenaar van het dier gaan praten, maar een kat is eigenwijs en doet wat hij zelf wil, dus is het heel lastig voor een kattenbezitter om hier iets aan te doen. En als een kat eenmaal gewend is om buiten te komen is het heel erg zielig voor het dier als het daarna binnen moet blijven! Uiteraard kun je altijd de suggestie doen aan het kattenbaasje om wat katvriendelijke planten in de tuin te zetten en hiermee een kattenbak in eigen tuin te maken. Hij is of zij is ongetwijfeld blij met deze tip.

Wil je graag wat advies op maat, kom dan vooral langs in onze winkels. Onze specialisten helpen je graag verder!

Reacties (23)
A
Anoniem
6 april 2022, 14:08
Enige die bij ons hielp is de sensor maar mijn huren zeggen last van te hebben en kwamen met regels dat het niet in een bebouwde kom gebruikt mag worden. Ben nu radeloos.
I
Intratuin
6 april 2022, 15:27

Hallo Anoniem,

Wat vervelend om te horen dat je last hebt van katten in de tuin. Een kattenverjager kan inderdaad overlast geven aan anderen, als mensen de toon kunnen horen. Jonge mensen hebben hierin een groter bereik van ouderen en daarom is dat niet voor iedereen hetzelfde. Soms is overlast van het apparaat te verhelpen door een instelling: een ultrasoon apparaat moet namelijk boven de 20 kHz ingesteld zijn. Verder kan ik weinig voor je toevoegen dan de tips uit onze blog: maak je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk voor katten en ze zoeken vanzelf een andere plek.

Sterkte!

^Intratuin

a
anoniem
21 april 2022, 19:21
Eerst vond ik biodiversiteit en in de tuin werken leuk, maar er zitten zoveel katten in onze buurt en iedere week lag er veel poep in de tuin. De buren hadden last van de sensor. Nu heb ik een gietvloer als achtertuin, ik was ook redeloos maar dat werkt.
M
Mitsai
11 april 2022, 13:49
De sensor is het enige dat en beetje helpt, al die andere dingen, cacaodoppen, koffieprut etc werken totaal niks. Sommige sensoren maken geluid maar andere veel minder
A
Anoniem
2 juni 2022, 10:56
Die citroenschillen werken dus helemaal niet. Die katten gaan er gewoon bovenop zitten en mee spelen...
M
Mieke
13 juni 2022, 11:32
Mijn buren hebben twee kittens en volgens mij geen zin om ze te leren op een kattenbak te poepen. Bah, er lag poep voor mijn deur, notabene. Ik neem een ultrasoon ding en hoop dat ze wegblijven. Ik kan niet met een waterpistool naar buiten blijven rennen.
F
Flow
8 december 2022, 07:03
Katten /kittens gebruiken de kattenbak zolang het binnenkatten zijn .zodra ze buiten moge verkiezen ze buiten poepen boven op de kattenbak ,dat heeft niets met te maken met aanleren van op kattenbak poepen ,het is natuurlijk gedrag. En kan me voorstellen dat het vervelend is voor mensen als de kat in hun tuin poept maar het is wetelijk toegestaan dat katten los mogen lopen dus zolang er geen verbod tegen is blijft dit,
D
Dinie
20 december 2022, 15:35
Wij hebben katten van de buren bij ons lopen , ze mogen best
J
Jannie
7 juli 2022, 13:49
Is toch te zot voor woorden dat wij dingen moeten doen omdat anderen hun katten overal laten lopen .
P
Pieter
25 juli 2022, 10:27
Ja zekers belachelijk dat diegene die last hebben van andermans katten, zelf moeten investeren om katten van je eigen grond te weren, pfff!
D
Debbie
13 september 2022, 22:52
Nou precies.. schandalig
S
Sjanien
16 september 2022, 16:41
Precies. Honden moeten aangelijnd en katten mogen zomaar overal komen. En dan boos worden dat het diertje aangereden wordt. Haha moet je het maar aanlijnen net als een hond
P
Piet
31 januari 2023, 21:12
En de honden bezitters dan die laten de honden overal in de openbare ruimte schijten en staan daar vergenoegd naar te kijken
P
P
24 februari 2023, 10:20
Maar dat is niet in mijn TUIN!
M
Maria maas
19 juli 2022, 10:49
Ja wij hebben ook veel overlast van katten , maar zitten in het buiten gebiedt . Weet ook niet meer wat ik er aan kan doen , al veel geprobeerd .nu alleen nog al mijn koffie dras in de tuin gooien op het pad waar hij vaak loopt. En weg jagen ????????‍♀️
K
Kim
27 juli 2022, 08:36
Is ook belachelijk. Het is een huisdier. Ik laat mijn hond toch ook niet in de tuin van de buren lopen. Hier in Almere, ik woon bij de dierenkliniek in de straat, loopt de kat van de buren ook op het dak. Slaat met z'n poot tegen mijn raam en begint te miauwen. Houdt de katten binnen en in je eigen tuin kattenbezitters
D
D
19 augustus 2022, 11:17
Ik heb heel veel last van kattenpoep. Het stinkt, geeft vliegen en lekker werken in de tuin zit er niet in want je grijpt of staat er zo in. Koffieprut helpt niet. Een sensor wil ik niet gebruiken omdat we een egeltjes paar in de tuin hebben. Tuin afsluiten is dus ook geen optie. Wat helpt nu wel zonder de egeltjes te verjagen?
S
Sam
23 augustus 2022, 16:53
Zo'n sensor werkte bij ons helaas niet. De kat ging gewoon voor de sensor zitten en deed zijn behoefte. We weten van wie de kat is (camerabeelden). Wij staan op t punt de hoopjes poep van zijn kat terug te deponeren in de tuin van de eigenaar. Zijn kat, zijn verantwoordelijkheid. De andere tips zoals peper, knoflook en koffie ga ik nog wel proberen.
J
Jo
3 september 2022, 20:10
De kat van de buurvrouw zit bij op de vensterbank loopt ook onder mijn raam dan gaat mijn hondje te keer begint ze te bibberen dan plast ze binnen van de stress van haar kat
K
Kees
6 oktober 2022, 14:29
Er moet een verbod komen op katten die buiten lopen een zwerfkat wordt moeilijker maar de mensen waar je het van weet moeten een flinke prent krijgen
B
Bo
18 oktober 2022, 15:46
Ben ik helemaal mee eens. Als je een kat wilt hoeft een ander er geen last van de hebben.Ik heb ook een kat en die is altijd binnen, maar ik heb wel last van de katten in mijn buurt. Heb pas mijn tuin aangelegd en ze schijten en graven door de hele tuin. Dus ik vind ook dat er een verbod op loslopende katten moet komen.
A
Ali
19 oktober 2022, 10:24
Wij worden helemaal zot van die katten in onze voor achter en opzij tuin. Onze teckel eet namelijk kattepoep. De hele nacht overgegeven en poepen. De katten bezitters moeten eens nadenken wat ze veroorzaken. Ik ruim mijn honden poep altijd op maar kan genieten van de poep van de buurkatten!!!
G
Gingerella
30 november 2022, 16:43
Ik heb ook last van katten in de tuin, erg vervelend idd mijn honden lopen ook niet bij iedereen de tuin in. Nu vind ik de katten poep nog niet eens het aller ergste, maar heb al meerdere dode eekhoorns in de tuin gevonden met zo een kat ernaast die z'n kop eraf zat te bijten ???? we hebben 't dier naar 't asiel gebracht en bleek hij 50 km verderop te wonen. We waren er even vanaf maar nu zien we op de camera snachts 2 verschillende katten lopen. Ben inmiddels radeloos. We wonen in het buiten gebied in een bosrijke omgeving en een grote tuin.. Ik zou ook niet weten van wie deze katten zijn, er zit vlakbij ook een vakantiepark dus kan werkelijk van iedereen zijn. Maar iemand nog tips? Overdag gaat de hond er wel achteraan maar snachts is dus voornamelijk het probleem.. En dan gaan ze dus ook jagen..
GEEF EEN REACTIE
Back to top