Laden..
Kerstdorp maken in 7 stappen

Kerstdorp maken in 7 stappen

Veel mensen zijn er dól op: de dagen en zelfs weken voor Kerstmis. Huizen worden versierd, lichtjes branden, de kerstboom wordt opgetuigd… Sommigen maken het nóg mooier en bouwen een heus kerstlandschap met kersthuisjes in de woonkamer. Met een kerstdorp bouwen kun je al éxtra vroeg beginnen, want in principe is het een winterlandschap in kerstsfeer, dus zodra het herfst is kun je wat ons betreft van start. Maar waar begin je met het kerstdorp maken? En hoe zorg je ervoor dat jouw kerstdorp een echte eyecatcher wordt? Wij geven je graag onze tips waarmee jij het ultieme kerstdorp maakt.

  • Delen: Deel dit artikel:
8 minuten leestijd
1

Zoek een plek om je kerstdorp te bouwen

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt met een kerstdorp. Van een enkel kersthuisje met miniatuurboompje, tot een groot kerstlandschap met kersttrein, skipiste en kermis. Wil je een groot kerstdorp, zorg dan voor voldoende ruimte, ook in de hoogte! Tip: houd hierbij rekening met een stopcontact in de buurt. Mocht dat er niet zijn, dan kun je altijd nog met een verlengsnoer aan de slag. Een favoriete plek voor een kerstdorp is onder de kerstboom, maar ook een ruime vensterbank of een dressoir zijn geliefde plekken voor winterlandschappen. Met schragen of een werkbank met een grote plank maak je eenvoudig een extra plek voor je dorp. Of misschien heb je nog ergens een behangtafel over! Heb je minder ruimte? Een wandplank of wandrek met meerdere lagen, is ook erg leuk om een klein kerstdorp op te maken. Zorg er vooral voor dat het kerstdorpje niet in de weg staat, om te voorkomen dat mensen er per ongeluk tegenaan lopen of tegenaan stoten.

Kerstdorpen op verschillende plekkenKerstdorpen op verschillende plekken

Wandplanken voor je kerstdorp


KerstdorpKerstdorp
2

Kies een thema

Kerstdorp ideeën zijn meestal geïnspireerd op een winters sneeuwlandschap, met veel gezelligheid en poppetjes op straat. Je dorp vertelt een verhaal en op elk hoekje speelt een scène zich af. Dit maakt een kerstdorp levend! Het leuke aan een kerstdorp: je kunt er alle kanten mee op. Huisjes, miniaturen, verlichting en andere gezellige accessoires zijn er in allerlei verschillende soorten. Dat kan de keuzes lastig maken, want wat kies je uit al dat leuks? En hoe zorg je ervoor dat het een mooi geheel blijft? Wij raden je aan om van tevoren na te denken over een thema. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een pretpark of kermis in winterse sferen, maar ook voor een skigebied, oud-Hollandse sferen met een groot plein of een schaatsbaan. En wat dacht je van het thema Efteling, met de beroemde paddenstoelen, het huisje van de zeven geitjes en andere leuke huisjes. Door een thema te kiezen zorg je ervoor dat jouw kerstdorp een duidelijk geheel blijft.

Vind je het lastig? Laat je inspireren in de winkel, daar hebben wij de mooiste kerstdorpen voor je klaarstaan! Er zijn verschillende merken als het gaat om kerstdorpen, de meest bekende zijn LemaxLuvilleIntratuin en My Village. De kersthuisjes en miniaturen van alle merken gaan prima samen, je hoeft je hierin niet te beperken. Kies gewoon wat jij leuk vindt!


Thema kerstdorp huisjes


3

Zorg voor een passende kerstdorp ondergrond

Als je de plek en het thema hebt bepaald, kun je het beste verdergaan met een (grove) schets van je dorp. Hierin moet je met name kijken waar de kersthuisjes met verlichting gaan komen, zodat je rekening kunt houden met de stroomvoorziening. Deze wil je namelijk wegwerken in je kerstdorp ondergrond. Het wordt anders erg lastig om de kerstdorp verlichting nog aan te sluiten! De ondergrond bepaalt direct sterk de sfeer en mogelijkheden van je dorp. Je kunt het simpel houden met een laagje sneeuw, mos, zaagsel of houtsnippers. Een deken of (gekleurd) papier kan ook. Ben je erg handig, dan kun je je eigen ondergrond maken van papier-maché. Meestal werk je naar achteren meer met hoogte, zodat je alles in je dorp goed kunt zien. Ook leuk en wel zo makkelijk: er zijn ook kant-en-klare ondergronden verkrijgbaar voor je kerstdorp. Bijvoorbeeld de berglandschappen van My Village. Zo lijkt het net of je de bergen in huis haalt, inclusief een goede portie kerstsfeer! De ondergronden geven direct hoogteverschillen en mooie plekken voor kersthuisjes en poppetjes. De kant-en-klare ondergronden bieden ook voldoende ruimte om eventuele snoeren weg te werken. Er zijn ook verschillende kerstdorp achtergronden en ondergrond elementen zoals vijvers en ondergronden voor paden.


Kerstdorp ondergronden


4

Kersthuisjes, kerstpoppetjes, een kersttrein: het opbouwen kan beginnen

Dan zijn we nu aanbeland bij misschien wel het leukste onderdeel: het inrichten van je kerstdorp! Hoog tijd om de kersthuisjes, kerstpoppetjes en andere miniaturen een plek te geven. Om je kerstdorpje zo echt en gezellig mogelijk te maken, is een juiste balans tussen de verschillende elementen van groot belang. Denk hierbij aan voldoende afwisseling tussen kersthuisjes, bomen, hekjes, paden, poppetjes en dieren. Een centraal open focuspunt, zoals een plein of een bevroren vijver, maakt het makkelijker om de rest van je dorp eromheen in te richten. Vanuit daar kun je aan de slag met paadjes, weggetjes en water. Zorg voor hoogteverschillen in je kerstdorpje, zodat je alles goed kunt zien en kies voor verschillende soorten opvulling. Hou het verhaal dat je wil vertellen in gedachten: groepjes mensen vormen kleine scenes in jouw kerstverhaal en maken je dorp interessant. Maak je kerstdorpje niet té vol. Huisje over en geen plek meer? Zet het kersthuisje ergens anders onder een stolp voor een extra minidorp. Oh, en vergeet vooral het groen niet!

KerstdorpKerstdorp
5

Kerstdorp accessoires en handige materialen

Bij het inrichten van je kerstlandschap zul je merken dat je soms materialen te kort komt. Denk bij het winkelen daarom ook eens hieraan:

6

Kerstdorp tot leven wekken

Om je kerstdorp echt te laten leven moet er beweging in komen én moeten de lampjes aan! De meeste kerstdorphuisjes en kerstdorpminiaturen met verlichting en/of beweging werken op batterijen, maar kun je via een (los verkrijgbare) adapter ook aansluiten op het lichtnet. Dit is veel makkelijker met het aanzetten van je dorp: daar heb je dan maar een enkele stekker voor nodig! Let op een goede verdeling van de kerstdorp verlichting en voeg extra straatlantaarns toe op donkere plekken. Vuurkorfjes geven ook een leuk effect en wat draadverlichting komt ook altijd wel van pas! Wees voorzichtig met knipperende effecten, dit kan snel te druk worden.

Beweging brengt het verhaal tot leven: een skilift die naar boven gaat, een rijdende trein of een draaiend reuzenrad zijn elementen die niet mogen ontbreken.

Kerstdorp op dressoirKerstdorp op dressoir
7

Decoreren: de finishing touch

Staan alle elementen op zijn plek, zie je de verhaal scenes terug, is alle verlichting aangesloten en mooi verdeeld? Dan is het tijd om nog een kritisch te kijken in alle hoekjes en alles op te vullen voor de heerlijke winterse sfeer. Denk aan het strooien van glitters, nep sneeuw en watten, mos en houtsnippers… Hiermee maak je hem helemaal af!

Intratuin kerstdorp De Brink

Intratuin is fan van miniatuurdorpen en daarom hebben wij ons eigen dorp ‘De Brink’.

In het dorp De Brink is het altijd gezellig in de winter. Met een ijsbaan op het dorpsplein, besneeuwde bomen en huisjes en warm aangeklede figuurtjes. De winkeletalages werpen een zacht licht op het plein, terwijl het orkest speelt in de muziektent. Idyllischer kan haast niet.

Bekijk de kerstdorp huisjes en miniaturen van ‘De Brink’ in onze webshop.

 

Kerstdorp materialen koop je bij Intratuin

Hebben we je overtuigd van de charme van een kerstdorpje in huis? Wil jij verzekerd zijn van een witte kerst dit jaar? Goede keuze! Bij Intratuin helpen we je dan ook graag op weg. Zo verkopen we tal van verschillende onderdelen voor je kerstdorp. Van miniatuur huisjes tot kersttreintjes, kerstpoppetjes, maar ook decoratiemateriaal als kunstsneeuw, mos en nog veel meer.

Ben je nog in de oriënterende fase en wil je wat kerstdorp ideeën opdoen? Struin dan zeker eens rond in onze webshop, waar we tal van leuke huisjes en miniaturen voor jouw kerstdorp verkopen. Uiteraard staan de medewerkers in onze winkels ook altijd klaar om je advies of tips te geven.

Reacties (8)
T
Toine
14 oktober 2020, 21:26

Elk jaar ga ik bij Intratuin inspiratie opdoen en kan genieten van de kerstdorpen die met veel vakmanschap zijn gemaakt. Dus dit jaar wordt er weer wat aangeschaft, want de verleiding om iets nieuws blijft aanwezig!! Mijn complementen voor aanwijzingen hoe je een dorp op kan bouwen.

t
ton van bruxvoort
25 september 2023, 15:01
ik weet niet hoe ik een mooi kerstdorp moet bouwen heden jullie tips gr ton
I
Intratuin
27 september 2023, 14:09

Hallo Ton,

Onze tips voor het bouwen van een kerstdorp heb je in onze blog kunnen lezen. Meer tips zijn lastig, want ik weet niet hoeveel ruimte en budget je hebt en ook niet welke thema je leuk vindt. Onze kerstshows zijn medio oktober weer te bezoeken, kom vooral langs om inspiratie op te doen! Je kunt dan gelijk bij mijn collega's op de winkelvloer terecht met al je vragen.

^Intratuin

M
Monique Poog
19 oktober 2023, 11:54
Wat een leuke folder! Wij bouwen al jaren een Kerstdorp op ons dressoir. Genoeg inspiratie en tips in de folder om ons dorp verder uit te breiden. Wij komen zeker weer naar de winkel!
J
John
20 oktober 2023, 14:37
Ik ben gisteren in Geleen geweest kijken naar de kerstdorpen maar mijn vraag is welk materiaal gebruiken ze voor het opbouwen van het kerstdorp
I
Intratuin
23 oktober 2023, 13:57

Hi John, wat leuk dat je Intratuin Geleen bezocht hebt. Wel materiaal er gebruikt wordt verschilt per winkel. Wanneer je dit exact van Intratuin Geleen zou willen weten, dan kun je het beste contact opnemen met de winkel. Kijk hier voor de contactgegevens. Fijne dag! ^Intratuin

K
Koen
4 december 2023, 20:43
Kan een kerstdorp ook buiten gemaakt worden?
I
Intratuin
5 december 2023, 08:59

Hoi Koen,

De kerstdorp miniaturen die je bij ons kunt kopen kun je niet buiten zetten. Met name alles met licht en/of beweging kan daar niet tegen, maar ook het materiaal is niet geschikt voor buiten. Als je een kerstdorp buiten wil maken zul je creatief moeten zijn. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen denken aan het plaatsen van miniaturen in windlichten (mits deze goed zijn afgesloten). Uiteraard alleen miniaturen zonder elektra erin, maar je zou natuurlijk wel kerstverlichting voor buiten erbij kunnen gebruiken. Je kan ook kijken of je kerstdorp met tuinkabouters of andere tuinbeeldjes kunt maken.

Ik ben erg benieuwd wat je gaat maken! Wil je een foto met ons delen via Instagram met #intratuin of @intratuin_nederland? (Lees hier hoe dat werkt.)

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top