Laden..
Kerstboom versieren

Kerstboom versieren? Hoe, volgorde & tips voor het optuigen

Een kerstboom heeft iets magisch en het opzetten en versieren van de kerstboom is voor velen een jaarlijks terugkerend ritueel. Of je er nu een feestje van maakt of dat je boom het liefst kant-en-klaar uitvouwt en neerzet: voor iedereen hebben wij een handig stappenplan met tips voor het optuigen van je kerstboom. Van wanneer je begint, tot hoe je begint en waar je om moet denken, met daarbij inspiratie voor de meest prachtige kerstboom in jouw stijl!

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Wanneer zet je de kerstboom neer?

First things first: wanneer kun je het beste de kerstboom opzetten? Dat is helemaal aan jou! Vanaf medio oktober kun je bij de meeste Intratuin vestigingen al terecht voor je kunstboom en kerstboomversiering en vanaf eind november komen de echte kerstbomen in de winkels, dus dan kun je van start! De meeste mensen zetten hun kerstboom neer zodra Sinterklaas ons land heeft verlaten en vervangen de schoen bij de kachel door een prachtige kerstboom. Het enige waar je wel rekening mee moet houden: échte kerstbomen blijven niet eeuwig mooi. Kies je voor een kunstkerstboom, dan heb je natuurlijk geen last van vallende naalden. Bij een echte kerstboom moet je goed zorgen voor je boom, indien je hem langer dan 2 weken wil laten staan én van zijn volle takken wil blijven genieten! Geef de boom voldoende water, een 1/2 tot 1 liter per dag, voorzie de kerstboom van kerstboomvoeding (of snijbloemenvoeding) en kies een plek waar hij niet op de tocht en niet vlakbij de verwarming staat.

Echte kerstboom kopenEchte kerstboom kopen

Voordat je begint met het versieren van de kerstboom…

Hoewel je staat te popelen om je kerstboom met lampjes en decoratie te versieren, zijn er nog een aantal belangrijke dingen waar je eerst even aandacht aan moet geven:

 • Een echte boom komt van buiten en kun je het beste even laten wennen in de schuur of garage voor je hem naar binnen haalt. Dit voorkomt naaldverlies. Heeft de boom langere tijd ingepakt gezeten? Laat dan eerst de takken een tijdje uitzakken of duw ze voorzichtig op hun plaats voor je verder gaat.
 • Besteed aandacht aan de kerstboom opzetten, zodat hij stevig staat en niet zal omvallen.
 • Heb je een kerstboom met kluit, dan heb je een mand of een pot nodig om hem in te zetten. Vul de mand of pot goed op, zodat de boom niet kan wiebelen. Wat zware stenen op de kluit helpen ook om de boom stevig te laten staan.
 • Een kerstboommand of kerstboomrok er omheen maakt het geheel af.

Kerstboomrokken en manden


 • Heb je een gezaagde boom? Dan heb je de keuze uit 2 soorten kerstboomstandaarden. De Easyfix kerstboomstandaarden hebben een lange pin, welke rechtop onderin de stam de boom op zijn plek houdt. Hiervoor heeft de boom een gat nodig in de stam. Bij Intratuin maken we dit gat voor je. Er zit standaard een gat bij online bestelde kerstbomen óf vraag ernaar in de winkel. De andere soort kerstboomstandaard heeft schroeven waartussen de stam van de boom vastklemt. Let goed op dat de standaard geschikt is voor de hoogte van jouw kerstboom.

Kerstboomstandaarden


 • Kies de juiste plek in de kamer, het liefst in de buurt van een stopcontact en niet naast de verwarming.
 • Pas als je zeker weet dat de boom goed staat, vul je de mand of standaard met een beetje water en knip je het netje los.

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig?

Voor veel mensen een vraag: wat is de juiste hoeveelheid lampjes voor een kerstboom? Dit ligt aan het soort kerstboomverlichting dat je kiest. Miniverlichting bestaat uit kleine lampjes aan een snoer naast elkaar.

Kerstboom miniverlichtingKerstboom miniverlichting

Clusterverlichting heeft een heleboel geclusterde minilampjes:

Kerstboom clusterverlichtingKerstboom clusterverlichting

Zie de tabel hieronder voor een inschatting van het aantal lampjes voor jouw boom. Het maakt hierbij niet zoveel uit of je een echte kerstboom hebt of een kunstkerstboom.

Hoogte kerstboom: Aantal lampjes miniverlichting: Aantal lampjes clusterverlichting:
<100 cm 50 tot 150 300 tot 450
100 cm 150 tot 250 400 tot 800
150 cm 200 tot 350 500 tot 1000
200 cm 250 tot 500 800 tot 1500
250 cm 360 tot 750 1100 tot 1500
300 cm 500 tot 1000 1500 tot 9999

Onze tips bij het kiezen van de kerstboomverlichting:

 • Haal led-verlichting in huis: dit vermindert de kans op brand en is energiebesparend.
 • Kies bij voorkeur voor een groen snoer, dit valt het minste op.
 • Gebruik geen kerstverlichting in een net: dit zorgt voor een ongelijke verdeling van de kerstboom met lampjes en je blijft het net vaak nog zien. Zonde!

Bekijk de kerstboomverlichting in onze webshop.

Hoeveel kerstballen heb je nodig?

Het aantal kerstballen voor in je kerstboom hangt natuurlijk ook af van de grootte van je boom. Uiteraard is het aantal kerstballen het ook een kwestie van smaak, dus kijk vooral wat je zelf mooi vindt.

Hoogte kerstboom: Aantal kerstballen:
100 cm 70
150 cm 120
200 cm 190
250 cm 320
300 cm 400
Kerstboom versieren kerstballenKerstboom versieren kerstballen

Onze tips bij het kiezen van de kerstballen:

 • Kies voor één of voor 2 kleuren. Werk je met één kleur, kies dan verschillende tinten van die kleur bij elkaar, dat maakt de boom levendig. Kies je voor 2 kleuren, dan is ons advies om één neutrale kleur te kiezen, zoals zilver of goud. Wil je dan volgend jaar de look van je boom veranderen, dan hoef je maar één kleur te vervangen voor een heel ander effect!
 • Zorg voor een goede afwisseling tussen wat eenvoudigere en meer uitbundige ballen. Dit geldt ook voor grotere en kleinere ballen.
 • Glazen ballen breken snel, dus met huisdieren of kinderen kun je beter voor kunststof ballen kiezen.

Naast kerstballen is er ook een uitgebreide keuze in kersthangers en ornamenten voor in de boom. Leuk is om hierin een thema te kiezen, zoals natuurlijke vormen (ijskristallen, sterren, dennenappels) of dieren. En wat dacht je van een uitbundig kleurrijk snoep thema, waarbij zuurstokken een leuke toevoeging zijn!

Tip: Vergeet geen bijpassende piek te kopen!

Hoe versier je een kerstboom?

Uhm… Ballen, slingers en lichtjes erin hangen toch? Ja, in principe is dat inderdaad hoe je te werk gaat, maar de juiste volgorde van deze stappen zorgt voor gemak bij het optuigen én de mooist versierde boom. Wat is de juiste volgorde bij het versieren van je kerstboom?

1

De voet van de kerstboom

Je kerstboom staat in een standaard of een mand. Misschien op een tafeltje of op de vloer. Wellicht heb jij een prachtige kerstboommand en ben je er helemaal blij mee, maar de voet van je kerstboom kun je ook extra sfeer geven met een kerstboomrok of een mooi kerstplaid rond de voet. Als je dit al doet voor je de boom versiert, heb je minder kans dat je de ballen uit de boom stoot. Je kunt er echter ook voor kiezen om dit juist op het einde te doen, omdat er anders misschien al naaldjes op je kerstboomkleed zijn gevallen. Het maakt niet zoveel uit, maar vergeet hem niet!

Bekijk de kerstboomstandaarden

Kerstboom versieren, stap 1: de voetKerstboom versieren, stap 1: de voet
2

De piek (ja, niet als laatste!)

Wist je dat je een kerstboom het beste van boven naar beneden kunt optuigen? De reden: zo voorkom je dat je kerstballen of andere kerstboomversiering er per ongeluk vanaf stoot. Dus inderdaad, je start met de piek!

Bekijk de pieken

Kerstboom versieren, stap 2: de piekKerstboom versieren, stap 2: de piek
3

Verlichting in de kerstboom

Een kerstboom zonder lampjes is geen echte kerstboom… Eens? Dan beginnen we met de kerstboomverlichting! Onze tips helpen je:

 • Kijk eerst of alle lampjes het nog doen en ga dan pas het snoer in de kerstboom hangen.
 • Aangezien je stopcontact vaak bij de vloer zit, ben je meestal genoodzaakt de lampjes van beneden naar boven erin te hangen, al is het advies bij een kerstboom eigenlijk om altijd van boven naar beneden te werken. Doe hierbij wat voor jou mogelijk is!
 • Drapeer de kerstboomverlichting eerst heel los over de takken en ga de boom rond tot je bovenin (of onderin) bent. Als je goed uitkomt met het aantal lampjes, dan kun je ze dieper in de boom hangen.
 • Het is niet nodig alle lampjes vast te maken, maak zo af en toe een lampje vast aan de tak zodat het geheel blijft zitten.
 • Gebruik ook de diepte van de boom en duw af en toe wat lampjes verder de boom in.
 • Controleer of de kerstboom met lampjes er mooi bijstaat: Bekijk van een afstandje tussen je wimpers door of de kerstboom met verlichting naar je zin is, zo kun je goed zien hoe de lampjes zijn verdeeld. Je wilt je ze mooi verspreid over en door de boom.
 • Zitten ze niet goed? Doe wat je kan, maar maak het jezelf niet te moeilijk en haal niet keer op keer de verlichting er weer helemaal uit. Dit zorgt alleen maar voor losse naalden! Heb je ergens nog een donkere plek? Dan kun je daar altijd nog een kerstbal met verlichting hangen!

Bekijk de kerstboomverlichting

Kerstboom versieren, stap 3: de kerstboomverlichtingKerstboom versieren, stap 3: de kerstboomverlichting
4

Kerstslingers

Tijd voor de kerstslingers! Het mooist is als de slingers een natuurlijke golvende beweging maken. Strak gespannen slingers staan niet mooi! En net als bij de verlichting: gebruik ook weer de diepte van de boom en laat stukken slinger ook dieper door de boom lopen. Heb je verschillende soorten slingers? De dikkere slingers staan mooier onderin de boom en de dunne slingers passen beter bovenin de boom.

Bekijk de kerstslingers

Kerstboom versieren, stap 4: KerstslingersKerstboom versieren, stap 4: Kerstslingers
5

Kerstballen

Ben je tevreden over de kerstboom vol lichtjes en slingers, dan mag je de boom met kerstballen versieren. Net als bij de slingers geldt: de grotere kerstballen passen beter onderin de boom. Zoals eerder aangegeven kun je het beste van boven naar beneden een kerstboom optuigen, dus begin met de kleine kerstballen bovenin de boom en hoe verder je naar beneden gaat, hoe groter de ballen worden. Op deze manier krijg je een mooie uitgebalanceerde kerstboom. Om kerstballen in de boom te hangen heb je ook kerstbalhaakjes nodig, vaak moet je zelf de haakjes nog aan de kerstballen hangen. Je kunt er ook voor kiezen om de ballen met linten (strikjes) of met touwtjes in de boom te hangen. Dit geeft direct een heel andere sfeer aan je boom, maar is wel wat meer werk.

Bekijk de kerstballen

Kerstboom versieren, stap 5: KerstballenKerstboom versieren, stap 5: Kerstballen
6

Kerstboomhangers- en ornamenten

Nu is de basis van je boom klaar en kun je de versiering van de kerstboom afmaken met kerstboomhangers en ornamenten. Hiermee maak je jouw boom pas écht authentiek. Elk jaar vind je bij Intratuin nieuwe collecties kerstversiering met verschillende thema’s. Van de traditionele kerst met veel rood en wit tot een wonderland met alle kleuren van de regenboog. Of ga voor natuurlijk of mysterieus.

Lees en bekijk alles over de trends van deze kerst in onze blog over de kersttrends van dit jaar.

 Bekijk de kerstboomhangers- en ornamenten

Kerstboom versieren, stap 6: Kerst ornamentenKerstboom versieren, stap 6: Kerst ornamenten

Nog niet genoeg? Zo maak je het helemaal af

Zoveel bomen, zoveel smaken! Waar de één kiest voor een minimalistische kerstboom, maakt de ander liever een extravagante eye-catcher. Wij hebben voor ieder wat wils en delen graag onze kerstboom tips om je boom naar een hoger niveau te tillen.

Een witte kerstboom

Wil jij de winterse sferen pas echt in huis halen, dan past hier een witte kerstboom met sneeuw goed bij. Een kerstboom met sneeuw kun je heel gemakkelijk zelf creëren door een spray of poeder te kopen waarmee je de boom mooi wit kunt maken, maar gebruik deze sneeuw liever niet buiten, want het plastic is slecht voor het milieu als de sneeuw losraakt. In onze webshop bieden we verschillende soorten kunstsneeuw aan. Je kunt een witte kerstboom maken met spuitsneeuw. Dit is een witte verf op basis van acryl- en vinylpolymeren. Leuk detail: hier kun je ook de ramen of kerstkrans wit mee maken. Met grote sneeuwvlokken gemaakt van polystyreen krijg je ook de uitstraling van een kerstboom met sneeuw. Er zijn ook kunstkerstbomen die al bij aankoop van een laagje sneeuw zijn voorzien!

Kerstboom versieren: Witte boomKerstboom versieren: Witte boom

Kerstboom geuren

Wist je dat je tegenwoordig ook de geur van kerst in huis kan halen? Bij Intratuin verkopen we geurstokjes waardoor je huis naar Kerstmis gaat ruiken. Je kunt je kerstboom versieren met de geurstokjes en genieten van de heerlijke geur van een dennenboom of rode bessen. Vooral een leuke toevoeging als je hebt gekozen voor een kunstkerstboom!

Een kerstdorp voor het complete plaatje

Maak van jouw kersthuis een waar sprookje door onder of naast je boom een kerstdorp te plaatsen. Lees in onze blog “Kerstdorp maken in 7 stappen” hoe je dit kunt aanpakken.

Alles om de kerstboom te versieren vind je bij Intratuin

Nu moet je alleen nog wachten tot je kunt beginnen, maar je bent helemaal klaar voor het versieren van de kerstboom.  Leef je uit en maak de mooiste kerstcreatie! Ga jij voor een witte kerstboom met waanzinnig grote kerstballen of liever een minimalistische natuurlijke kerstboom met dennenappels? Laat je inspireren door ons uitgebreide assortiment van kerstboomversiering en -decoratie in onze webshop en in onze winkels. Zien we jou dit jaar bij onze kerstshow?

Reacties (28)
S
Saskia Groot
23 oktober 2017, 16:51
Ik doe net als vorig jaar Paastakken ( uit eigen tuin ) versieren met lampjes en ballen. Verder zet ik wat schalen met lampjes en ballen neer. Klaar.
J
Jan de Koning
8 november 2018, 19:53
Zoals ieder jaar kijken mijn vrouw en ik uit naar Kerstmis en alles wat daar bij hoort. Huiselijke gezelligheid maar zeker ook de viering van de geboorte van Jezus. Het kerststalletje wordt daarbij niet vergeten.Samen bouwen we ieder jaar een mooie grote kerstboom ( Nordman) op, in traditionele kleuren rood en goud. Bont en veel variatie zullen we maar zeggen, en onze 4 kleinkinderen vinden het ieder jaar weer fantastisch om er samen met ons hele gezin van te genieten. Moeder zorgt er voor dat de grote eettafel op zijn mooist wordt ingedekt en ikzelf weet met zorg en creativiteit een heerlijk kerstmaal voor te schotelen. Laat maar komen die Kerst.
J
Joke
18 november 2018, 21:23
Wij hebben sinds een paar jaar een kunstboom en ik moet zeggen dat ik dat erg gemakkelijk vind. Niet meer de deur uit voor een boom, geen dennennaalden die je soms in de zomer nog terugvindt en......je kan takken weglaten van een kunstboom. \ Ik zet m altijd tegen de muur zodat er ruimte in de kamer overblijft. Dus ik laat takken weg aan 1 kant. \ Verder heb ik een heel bonte boom. Niet elk jaar een andere kleur om met de trends mee te doen.....gewoon alles erin wat ik tegenkom. Leuke ballen en hangers scoren op kerstmarkten en je niet druk maken over de kleur. Ik doe wel altijd de slinger er heel symetrisch in. Mooie ronde bogen maken. Dat staat het mooist. \ Rond de voet komt zo'n mand zonder bodem. \ Het resultaat is een kleurrijke gezellige boom.
P
Pim
12 december 2018, 13:04
Wij hebben groene kerstballen
R
Ria
13 december 2022, 14:54

Een grote klap, s’nachts, wakker. De(die middag)gerooide boom, met kluit, lag om. Morgen ochtend zien we wel verder. Dan, ochtend, overal mieren en mieren eitjes. kippen blij. Nieuwe ballen bij gekocht. Jaar later, idem dito, nu met muizennest. Ah wat lief, roepen de kinderen, roze naakte muizen, zeven stuks. Waar zijn de ouders? Kat van de buren erbij. Jaar later kunst kerstboom. Nu 8 jaar later, mijn conditie door ziekte laat het niet meer toe om de boom op te zetten. Iemand anders er blij mee gemaakt. Allen een, vooral een gezonde en gezellige kerst.

l
lea
7 december 2019, 12:10
Ik ben zowat verslaafd aan kerstmis...dus sieren drie kerstbomen ons huis! Ik geniet geweldig van de sfeer, hopen lichtjes, en met mij mijn echtgenoot, hond en poezen ! Nu nog wat sneeuw, en t' is perfect!!!!
R
Rona
15 november 2020, 18:59
Wij zetten onze boom in de tuin. Ivm onze hond is het lastig in de woonkamer. De eerste keer vond ik het jammer maar nu ben ik er heel blij om. De boom staat langer en vanuit de kamer staat hij erg mooi met lichtjes en ballen. In de woonkamer staat de kerststal en kerst stukjes ook erg leuk. Iedereen fijne feestdagen gewenst.
A
Annita Dequirez
22 november 2022, 10:22

Ik zet ook mijn kerstboom op terras! Zo heb ik geen ongelukken met Billy en Mia …. De katten

K
Kirsten
18 november 2021, 01:05
Ik heb ieder jaar een traditionele zilveren Nordman. Met ballen en andere versiering van mijn moeder, en een hele oude piek van mijn oma. Slingers vervang ik soms, zo ook wel een nieuwe ballen. Maar er zit vooral muziek in mijn boom. Gitaren, violen, saxafoons, trombones, hoorns... ik hoor de muziek als ik naar mijn boom kijk.
I
Intratuin
18 november 2021, 09:42

Hoi Kirsten,

Dat klinkt goed! Leuk dat je de antieke kerstdecoratie in de familie houdt, dat is niet alleen super origineel maar ook nog eens duurzaam!

Veel plezier met je kerstboom, geniet ervan!

^Intratuin

M
Marinet
28 november 2021, 19:12
Sinds een paar jaar tuig ik de boom op met de tips van deze site. Dat heeft effect, ik krijg veel complimenten over de versiering. Echt prachtig! Vandaag de nieuwe boom alweer opgezet, laat december maar komen!
A
Annie Gabriël
5 december 2021, 20:58
Vanwege ruimte gebrek zet ik mijn kunstkerstboom op het dressoir en laat de achterkant weg.
I
Ina
7 december 2021, 17:29
Vanwege een allergie en kleinkinderen ,kiezen we sinds 2 jaar voor 2 kleine conifeerboompjes op de schouw . Daartussen het kerstboompje dat elk jaar groeit. Geen stress ,mooi,niet te duur ,en duurzaam ,want er is altijd wel iemand waar ik ze na de feesten mee ruil!
A
Annemieke
7 december 2021, 19:30
Bij ons mochten de kinderen ieder jaar een kerstbal uitkiezen, nu mogen de kleinkinderen er 1 uitzoeken...gevolg een bonte boom met ook nog 3 antieke versieringen van mijn oma. Enkel...altijd een echte boom!
K
Kathi
7 december 2021, 21:36
Leuk artikel! Mijn tip is om dennenappels (ca. 6cm) op draad te zetten en zo in je kerstboom te verwerken. Ziet er erg natuurlijk uit en past bij elke kleur!
S
Steve
9 december 2021, 11:47
Ik heb dit jaar helemaal geen kerstversiering. Geen boom, geen dorp... De ster van de postcodeloterij hangt in het raam en met krijtstiften schrijf ik in verschillende talen een kerstwens voor de voorbijgangers. Ik heb een slecht jaar achter de rug qua gezondheid en heb recent nog een galblaas operatie gehad... Kàn het niet opbrengen om alles van zolder te halen en op te bouwen.
K
Kim
25 november 2022, 12:06
Hoi Steve, Wat een mooi gebaar om kerstwensen op je raam te schrijven. Ik hoop dat het nu een jaar later beter met je gaat en de energie voor de versiering hebt herwonnen Vroege kerstgroeten, Kim
P
P. F.
11 december 2021, 17:35
Wanneer doe je de echte kerstboomkaarsjes? (die je met een lucifer aansteekt.)
I
Intratuin
13 december 2021, 10:53

Hoi Piet,

Je kan de echte kaarsjes het beste als eerste in de boom doen. Hierdoor kan je ze gelijk verdelen over de boom en kan je daarna de rest van de boom opvullen met kerstballen of andere decoraties.

Veel plezier met je kerstboom!

^Intratuin

D
Damaris Van westerhuis
29 november 2022, 21:08
We hebben nu al 9 jaar een kunstboom We hadden op dat moment net een paar maanden 2 kittens Doris en Messi We hebben toen alles kitten proof gekocht We zagen toen een dieren boom Een uil als piek tot pinguïns en herten En we zijn er nog steeds blij mee De heren hebben dat jaar niet eens in de boom gekeken En doen ze nog steeds niet Dit jaar de hele oude kerstballen in de boom
M
Marianne
4 december 2022, 08:45
Ik heb een volle boom, met gekleurde lampjes, ballen, dieren, houten hangers hangers van stof, souvenirs. Alles bij elkaar een prachtig gezicht. Mijn boom is een you hate it or you love it boom. Mij maakt het niet uit, ik vind hem prachtig .
M
M.J Collewijn
8 december 2022, 11:30
Ook ik heb een kunstboom, vorig jaar had ik hem met blauw, zilver en helder glas. Dit jaar gaan de purperen en lila ballen erin van mijn ouder tesamen met zilver en helder glas. Met 2 katten en een hond heb im hem op een salontafel staan met onbreekbare ballen onderin... Heb ik totaal 3 kleuren voor de boom en wissel ieder jaar.... kwestie van geduldig sparen uitbreiden en zuinig zijn met je spullen
F
Frits
21 december 2022, 19:17
U vergeet de “kaars” verlichting te noemen. Heb boom van 250cm en een snoer van 54 lampjes. Past net. Vroeger een 3 tal snoeren van 15 stuks. Heb er wel een langere “retour” draad opgemaakt zodat je niet op de zelfde hoogte hoeft te eindigen als het begin.
L
Lia
16 november 2023, 19:05
Ik heb een kunstkerstboom met 1000 led lampjes en verder heel veel witte ballen en andere witte versieringen, er hangen geen slingers in omdat daar geen ruimte voor is. Iedereen vind het een hele mooie boom.
D
Dunnewolt
18 november 2023, 18:19
Leuk al deze verhaaltje
P
Peter Dijcks
3 december 2023, 08:12
Dit jaar komt er een boom (kunst) te staan, bont (kerstballen in allerlei kleuren en vormen, verlichting in allerlei kleuren en ook witte verlichting maar wel alles ledverlichting, slingers zijn zilver en goud en een hele grote piek met 3 bellen in verwerkt) en als afwerking met ijspegels ( kunst) en Serpentines in zilver en goud en onder bij de boom komt er nog een kerststal met daarin Maria, Jozef, kindje Jezus en natuurlijk de os en de ezel met een ster in de nok van de stal en voor de stal een horde schaapjes met 3 herders en onder de boom de 3 koningen met hun kameel die opweg zijn naar de stal, dit alles wel gedecoreerd met dennenappels en stukjes stam ( takjes) en vuurkorfjes.
y
yvonne kerssens
5 december 2023, 21:19
ik ga zaterdag 9 december bij jullie een kerstboom met kluit kopen met leiding ik heb er een gezien van 14,99 en ik wil ook wat andere leuke dingen kopen ! !
E
Elly
6 december 2023, 10:47
Ik heb 1 kunstboom. Heb ervaren dat het het gemakkelijkste is om het bovenste dtuk van de boom te versieren met piek, lichtjes en ballen terwijl ik hem in mijn hand hou. Daarna pas op het onderstuk plaatsen. Kan zo de hele boom versieren zonder op een trapje te moeten klimmen. Ik heb genoeg variatie om de boom er elk jaar anders uit te laten zien. Verder natuurlijk de kerststal, het kerstdorp, alle kerstattributen die ik in de loop der jaren verzameld heb en de feestelijk gedekte tafel aangepast aan de sfeer van de boom. En dan genieten maar
GEEF EEN REACTIE
Back to top