Laden..
Zo kies je in 5 stappen de ideale kunstkerstboom

Zo kies je in 5 stappen de ideale kunstkerstboom

Wil je dit jaar een nieuwe kunstkerstboom uitkiezen, maar heb je geen idee waar je op moet letten? I’ve got you covered! In deze blog vind je een soort Kunstkerstboom Kieswijzer. Samengesteld met de hulp van één van Intratuins allerbeste kunstkerstbomenexperts.

  • Delen: Deel dit artikel:
6 minuten leestijd

Echt of kunst: wat voor boom kies jij?

Ben jij team ‘echte kerstboom’ of team ‘kunstkerstboom’? Als ik heel eerlijk ben, speel ik voor beide teams. De echte kerstboom is toch het mooist en hij ruikt zo heerlijk! Maar de neppert kun je lekker vol versieren en al veel eerder neerzetten. Plus, je hoeft ‘m geen water te geven. Scheelt een hoop werk in de drukke decembermaand. De kunstkerstboom is daarnaast perfect voor mensen met een allergie (zoals ik) en bovendien kun je er jarenlang van genieten. Daarom kies ik vaak voor een echte kerstboom op het balkon en een kunstkerstboom in de huiskamer.

Christmaholic bij IntratuinChristmaholic bij Intratuin
Ik bij Intratuin!

In 5 stappen je kunstkerstboom uitzoeken

Als ik de kunstkerstbomen-afdeling oploop in het tuincentrum, weet ik vaak echt niet waar ik moet kijken. Er zijn zoveel verschillende soorten en er is zoveel keus! Niet zo gek dat je al gauw het bos door de bomen niet meer ziet. Hoe kies je uit zoveel exemplaren de ideale boom? Patrick Thoomes van Intratuin IJsselstein – een heuse kunstkerstbomenexpert – schiet ons te hulp. Ik vroeg hem zijn Intratuin-hemd van het lijf over alles wat met kunstkerstbomen te maken heeft. Samen hebben we vijf stappen bedacht, die je helpen bij het maken van je keuze.

STAP 1. Bepaal je budget

Een kunstkerstboom kan een flinke investering zijn. De goedkoopste kunstkerstbomen kosten een paar tientjes. Maar wil je een behoorlijke boom van hoge kwaliteit, dan loopt de prijs best snel op. Goed om je te realiseren; een echte kerstboom kost meestal zo’n €30 a €40 en daar heb je doorgaans maar één jaar plezier van. Koop je dus een kunstkerstboom van bijvoorbeeld €74,99, zoals de Triumph Tree kunstkerstboom Tuscan, dan heb je de investering er in het derde jaar al uit. Kortom; vraag je af hoe lang je met je boom denkt te zullen doen. Vervolgens kun je makkelijk uitrekenen welk budget voor jou realistisch is.

KunstkerstbomenKunstkerstbomen

STAP 2. Kies de ideale lengte

Is je budget bepaald? Dan is het tijd om na te denken over de ideale lengte. De meest populaire kunstkerstbomen zijn die van 185 en 215 centimeter. In het tuincentrum zien deze bomen er niet zo groot uit, dat komt omdat de plafonds daar heel hoog zijn. Maar realiseer je goed; thuis is je plafond stukken lager (meestal zo rond de 2.30 a 2.50m). Een boom van ruim twee meter mét piek rijkt dus bijna tot aan het plafond. Persoonlijk vind ik dat geweldig. Ik hou gewoon van een kerstboom die alle aandacht naar zich toe trekt! Daarom hebben wij zelf ook een boom van 2.15 m in huis.

Een grotere boom staat echt prachtig, maar vraagt natuurlijk ook om meer lampjes en meer versiering. En wil je je boom bijvoorbeeld op een tafeltje zetten? Dan is 2.15 m waarschijnlijk te hoog. Een boom van 1.85 of zelfs 1.50 m is dan waarschijnlijk al voldoende groot. Er zijn ook hele kleine boompjes van hoge kwaliteit, die perfect zijn voor op de kinderkamer, voor in een studentenkamer of wanneer je klein woont. Denk kortom goed na over welke lengte het beste in jouw huis en bij jouw budget past. Want de lengte heeft natuurlijk ook invloed op de kosten. Hoe kleiner de boom, hoe lager de prijs.

KunstkerstbomenKunstkerstbomen

STAP 3. Wil je een boom mét of zonder lampjes

Heb je – zoals veel mensen – een gruwelijke hekel aan het verdelen van al die kerstlampjes in je boom? Kies dan voor een kunstkerstboom met de lampjes er al in! Deze bomen heb je in minder dan een kwartier opgezet en aangesloten, omdat je niet alle losse takken in de stam hoeft te steken. Een kunstkerstboom met lampjes bestaat namelijk uit slechts twee, drie of vier delen (afhankelijk van de lengte). Die zet je echt in no time in elkaar. En ook het opruimen gaat veel sneller. De ledlampjes zijn bovendien vaak dimbaar, zodat je de perfecte sfeer neer kunt zetten. Dus wil je snel klaar zijn? Kies dan voor een boom met de lampjes er al in.

Het nadeel van vaste verlichting in een kunstkerstboom, is dat deze meestal niet vervangbaar is. Gaat er een lampje stuk, dan blijft hij uit. Gelukkig blijven alle andere lampjes dan wel gewoon branden. Heel erg opvallen, zal het dus niet. Kerstbomen met de lampjes er al in zijn daarnaast een stuk prijziger. Kijk maar eens naar het verschil in prijs tussen de Triumph Tree kunstkerstboom Romagne met verlichting en dezelfde boom zonder lampjes erin. Wil je je budget in de gaten houden en heb je nog een hoop kerstlampjes liggen? Kies dan liever voor een kerstboom zonder lampjes.

STAP 4. Kies je favoriete stijl boom

Als het goed is, weet je nu hoe groot je boom moet zijn en of je een kunstkerstboom zonder of met de lampjes er al in. Dan gaan we kijken naar de takken. In grote lijnen zijn er 3 soorten kunstkerstbomen; besneeuwde bomen, bomen met smalle takken (Spar-achtigen) en kunstkerstbomen met grote Pinus-achtige takken.

Kunstkerstboom Dikke tak (Pinus)Kunstkerstboom Dikke tak (Pinus)
Dikke tak (Pinus)
Kunstkerstboom Smalle tak (spar)Kunstkerstboom Smalle tak (spar)
Smalle tak (spar)

STAP 5. Kies de kleur: groen of blauwgroen?

Weet je voor welk soort boom je gaat? Dan hoef je alleen nog maar te beslissen of je voor een dennengroene of een meer blauwgroene boom gaat. Bijna alle kunstkerstbomen bij Intratuin zijn in twee kleuren verkrijgbaar. De groene is wat ‘echter’ en natuurlijker. De blauwgroene – de kleur van een blauwspar – is juist wat warmer en meer bijzonder. Deze kleur is de afgelopen twee jaar heel erg in opkomst. Vraag je af welke kleur het mooiste staat bij je interieur en de decoratie die je erin wil hangen. Neem eventueel wat decoratie mee, zodat je kunt zien wat het mooiste staat. 

Tip van Patrick:
Bij twijfel, kies voor groen.
Dat blijft gewoon altijd goed.

Groene kunstkerstboomGroene kunstkerstboom
Groen
Blauwgroene kunstkerstboomBlauwgroene kunstkerstboom
Blauwgroen

Kunstkerstboom online bestellen of toch in het tuincentrum kopen?

Heb je je keuze gemaakt? Het is natuurlijk ideaal om je kunstkerstboom online te bestellen. Dan wordt-ie namelijk in de doos bij jou thuis afgeleverd, en hoef je er niet mee te slepen. Zeker als je een hele grote boom koopt, is dat wel zo handig (want past die wel in je auto?). Maar toch is het slim om eerst even in het tuincentrum te gaan kijken. Hoe goed de foto’s in de webshop ook zijn, in real life zie je pas écht hoe de tak eruit ziet, of je het materiaal mooi vindt en hoe de kleur precies is. En je kunt meteen checken of jouw decoraties er mooi bij passen.

Ik wens je heel veel plezier met het kiezen, kopen en vooral met het versieren van jouw nieuwe kunstkerstboom!

Keuzehulp: Beantwoord 3 vragen en vind jouw kunstkerstboom!

Op Intratuin.nl vind je onze keuzehulp. Beantwoord 3 vragen en wij tonen je onze collectie die past bij jouw voorkeuren! Kiezen was nog nooit zo makkelijk. De Intratuin keuzehulp voor kunstkerstbomen vind je hier.

Christmaholic

Kerstexpert

Reacties (1)
M
Marita
13 november 2018, 18:46
Inspirerende nieuwsbrief. Ik wil graag nasr de winkel om de bomen en versieringen te aanschouwen. De luxe spreekt mij erg aan. Tot ziens.
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top