Laden..
Najaar, het vergeten tuinseizoen

Najaar, het vergeten tuinseizoen

De zomer is voorbij en de eerste blaadjes vallen van de bomen. Het werk in de tuin zit erop, op naar binnen… Ho, wacht even! Wat velen niet weten is dat het najaar juist hét seizoen is om aan de slag te gaan in je tuin en daarmee een voorsprong te nemen op het voorjaar.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Overvalt deze extra qualitytime met je tuin je een beetje en ben je benieuwd waar je mee aan de slag kunt gaan? Dan zit je hier goed! Lees verder en ontdek hoe het komt dat je een voorsprong neemt en wat je in het najaar kunt aanpakken in de tuin.

Een voorsprong op een schitterend voorjaar

Move over lente! De herfst is een ideaal plantseizoen. Hoe dat precies werkt? De luchttemperatuur daalt dan wel in de herfst, maar de grond blijft warm van de maandenlange zomerzon. Of je nu wilde inheemse bloemen zaait, een groene haag plant of een bloeiende struik in de grond zet, de nog warme bodemtemperaturen in combinatie met voldoende regen stimuleren zaden om te ontkiemen en wortels te groeien. Wortels blijven groeien totdat de grond bevriest, dus planten kunnen zich goed nestelen voordat ze door de winterkou in rust gaan. Deze voorsprong vertaalt zich in een sterke groei in de lente. Met koelere luchttemperaturen in de herfst heb je geen last van zomerhittestress, ofwel hangende bladeren en takken. Dalende temperaturen geven planten namelijk het signaal dat de winter eraan komt, en daardoor richten ze hun energie ondergronds. Tegelijkertijd vertraagt de bovengrondse groei - een combinatie die perfect is voor het aansterken van de plant. Kortom, door nu aan slag te gaan in de tuin neem je een voorsprong op een bloeiend en groen voorjaar. Kom maar op met die groene voorjaarstuin!

 

Tuin in bloeiTuin in bloei

De groene to-do list

Bij tuinklusjes in de herfst, denken veel mensen aan het winterklaar maken van de tuin en het opharken van gevallen bladeren. Maar het is dus ook een perfecte plantkans. De herfst is een ideaal moment om nieuwe planten aan je tuin toe te voegen, overwoekerde vaste planten te snoeien en de basis te leggen voor een vruchtbare bodem in het voorjaar. Uitgeharkt? Gooi je bladeren niet meteen weg. Ze vormen een uitstekende mulch voor al je nieuw geplante bomen, struiken, vaste planten en bollen. Aan de slag.  Intratuin tipt de groene must haves voor de najaarsaanplant – waarmee je zorgt voor een on-trend, bloeiende tuin in het voorjaar:

Geef de bodem een boost

Een goed begin is het halve werk! Succes in jouw tuin valt of staat met het extra aandacht besteden aan de bodem. Geef tuinplanten die je gaat aanplanten een vliegende start door het gebruiken van aanplantgrond. Plant de planten in een mengsel van 1 deel aanplantgrond en 2 delen uitgegraven tuingrond voor het beste resultaat. De aanplantgrond bestaat uit basisgrondstoffen die zorgen voor extra bodemleven, het vasthouden van vocht, ondersteuning bij het wortelen van de tuinplant en bevat 2 maanden voeding. Zo geef je jouw vers aangeplante tuinplanten een vliegende start en heb je minder last van uitval bij nieuwe aanplant.

Alles voor een goede basis

Bodem klaar? Aanplanten maar!

Het najaar is de perfecte tijd van het jaar om bepaalde soorten tuinplanten aan te planten, zodat ze beter kunnen aarden en in het voorjaar extra groot en mooi zijn. Bomen, struiken, heggen, struiken en voorjaarsbollen zijn geschikt om aan te planten in het najaar.

Ben je benieuwd welke soorten het liefst aangeplant worden in het najaar en hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees de blog ’7 aanplant tips voor het najaar’ en kies de tuinplanten die het beste in jouw tuin passen.  

Aanplanten in het najaarAanplanten in het najaar
Aanplanten in het najaar...
Bloei in het voorjaarBloei in het voorjaar
...zorgt voor meer bloei in het voorjaar!

Geef je grond de juiste voeding


Huisje, boompje…

Met steeds warmere zomers, kunnen we wel wat verkoeling in de tuin gebruiken! Een boom zorgt voor schaduw en verkoeling op warme dagen, maakt je tuin hittebestendiger én zuivert de lucht. De herfst is een uitstekend moment om een nieuwe boom te planten. Ze hebben tijd om hun wortels diep te vestigen voordat ze inactief worden, waardoor ze in het voorjaar een voorsprong hebben. Graaf gaten die twee keer zo diep en breed zijn als de kluit en leg mulch er omheen voor extra voeding voor de bodem en bescherming tegen de kou. Geef na een week veel water om het wortelstelsel aan te moedigen zich te vestigen.

Weelderige groene hagen

Een betegelde tuin met houten schutting als tuinafscheiding? Nope! Ga voor meer biodiversiteit, en zorg in één klap voor veel groen in je tuin met een haag. Voor een groene haag in het voorjaar kun je deze het beste alvast met blote wortel planten in de herfst.  De overgrote meerderheid van haagplanten is namelijk bladverliezend en gaat in de herfst in rust. Zelfs groenblijvende hagen vertragen hun bladgroei als het kouder wordt om zichzelf te beschermen tegen de overgang van temperaturen. Een beetje alsof je gaat slapen onder een warme deken en wakker wordt in de lentezon.


Bomen en hagen voor jouw tuin


Het regent, het regent...

Regenwater is gratis en perfect om aan je planten te geven. In de herfst valt er vaak genoeg regen, maar om ook voor de droge dagen voorzien te zijn is een regenton of waterschaal je beste vriend. Dit is een gemakkelijke manier om je tuin op een duurzame en goedkope manier groen te houden. Een regenton of waterschaal is er in alle soorten en maten, passend bij jouw tuin!


Regentonnen


Goed gereedschap is het halve werk

Of het nou gaat om takken snoeien of een struik aanplanten, bij klussen in de herfsttuin kun je vaak wel een handje gebruiken. Knappe tuinhandschoenen tegen de modderige herfst aarde, een stevige schop voor het aanplanten van een boom en daarnaast kan de hark voor al het afgevallen blad natuurlijk niet ontbreken. Daarmee ben je fully equipped en kun je het hele seizoen vooruit.


Alles voor jouw najaarsaanplant


Een voorsprong voor jou én de biodiversteit

Door in het najaar aan de slag te gaan staat jouw tuin er in het voorjaar niet alleen mooier bij, je helpt ook vogels, insecten en veel andere dieren. Een win-win situatie!

Nieuw aangeplante struiken en bomen die groter en nog groener zijn (dankzij hun voorsprong) vinden dieren een heerlijke schuilplaats. Bijen en vlinders komen maar wat graag je tuin bezoeken om de bloemen die extra vroeg bloeien te bestuiven. Een warm welkom geven aan vogels? Hang in het najaar alvast een nestkastje of vogelhuisje op, zodat vogels hier kunnen schuilen voor het koude wintermaanden en ze in het voorjaar dit huisje ook weer weten te vinden om te broeden.

 

Hoe wil je dat jouw tuin er in het voorjaar uitziet?

Reacties (2)
J
Joke Dijkxhoorn
14 september 2021, 23:03
Vind de de tips waarom nu re planten landraderig en steeds herhaling!
A
AEM Lutz
22 september 2021, 13:45
Met het feit dat ik niet veel meer zelfstandig doen kan schiet het niet op met het balkon
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top