Laden..
De 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van vissen

De 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van vissen

Creëer een wondere waterwereld in je eigen achtertuin met kleurige vissen. Of zet een aquarium in huis. Vissen zijn prachtige dieren die heel rustgevend zijn om naar te kijken. Ze hebben alleen wel verzorging nodig en dat kost tijd en energie. Wij zetten de 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van vissen voor je op een rij!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

1. Vissen kopen

Er zijn heel veel soorten vissen. Sommigen houd je buiten in een vijver en anderen houd je binnen een aquarium. Sommige soorten kunnen in normaal water en er zijn ook tropische vissen die speciaal zout water nodig hebben. Voor de vijver zijn er oersterke goudvissen, maar je kunt ook kiezen voor de Shubunkin. Dat is eigenlijk een grote goudvis, maar dan met een iets spannender uiterlijk. De goudwinde is ook een goede keus, maar je moet er wel minstens vijf van uitzetten. En hij wordt behoorlijk groot, dus hij heeft de ruimte nodig. Welke vissen je ook kiest, zorg dat je ze bij een betrouwbaar adres aanschaft. Er zijn ook verschillende Intratuin vestigingen die vissen verkopen.

2. Voeding

Intratuin heeft voor iedere vissoort het juiste voer. Voor de vijver hebben we vijvervissenvoer en voor het aquarium weer ander visvoer. Let erop dat je niet te veel voer geeft, dat is slecht voor de kwaliteit van het water en dus voor de vissen. Kom langs en laat je infomeren door onze medewerkers.

3. Huisvesting

Vissen kun je houden in een vijver, of een aquarium. Als je de vissen binnen houdt kun je het best een aquarium kiezen, want een kom is te klein. Meerdere soorten vissen bij elkaar is geen probleem, maar informeer wel goed welke er bij elkaar kunnen. Sommige vissen eten elkaar namelijk op! Bij het onderhoud van een aquarium of vijver komt nog best wat kijken. Vissen hebben graag schoon water en daarvoor is een vijverfilter nodig. Beweging in het water is belangrijk én waterplanten zijn onmisbaar voor zuurstof in het water. De koikarper is een verhaal apart. Hij kan wel tot een meter groot worden en hij voelt zich alleen als een vis in het water als de vijver voortdurend wordt gefilterd. Hij is zo dol op planten dat hij ze allemaal verslindt. Het heeft dan ook geen zin om waterplanten aan te schaffen, tenzij je de vijver in compartimenten verdeelt. Laat je adviseren door onze medewerkers, ze weten alles van koikarpers en andere vissen.

4. Verzorging

Informeer jezelf goed over het soort vissen dat je kiest en hoe je ze moet verzorgen. Bij Intratuin vind je vissenvoer voor alle soorten vissen en we vertellen je er graag meer over. Het is voor veel vissen goed om ze af en toe ander voer te geven. Zorg er verder voor dat het water goed schoon blijft en controleer regelmatig de temperatuur en de pH-waarde. Ook is er voldoende zuurstof nodig in het water. Er zijn speciale testjes te koop om te controleren of het water de juiste waardes heeft. Ook het filter moet goed onderhouden worden, zodat het zijn werk blijft doen.

5. Opvoeding

De meeste vissen kun je niet opvoeden of trainen. Een uitzondering zijn koikarpers. Het aardige is dat dit soort zich uit de hand laat voeren en zelfs laat aaien!

6. Aandacht

Het voordeel van vissen is dat je ze goed alleen kunt laten. Naast het schoonmaken en onderhouden van aquarium of vijver ben je er niet veel tijd aan kwijt. Wel moeten ze natuurlijk dagelijks gevoerd worden. Als je een paar dagen weggaat is meestal geen probleem je vissen even niet te voeren. Maar ga je langere tijd weg dan moet er wel voor ze gezorgd worden. Je kunt dan vrienden of buren vragen om je vissen van eten te voorzien. Zorg wel dat je de oppas goed informeert over de verzorging! Er zijn trouwens ook handige voederautomaten of vakantievoeding waar je vissen lang mee kunnen doen.

7. Voortplanting

De meeste vissen planten gemakkelijk voort en voor je het weet heb je veel babyvisjes in je aquarium of vijver. Veel vissoorten eten hun jongen op. Dus zorg dat er voldoende schuilgelegenheid is waar ze zich kunnen verstoppen.

8. Gezondheid

Voor gezonde vissen zijn vooral de waterkwaliteit en de voeding belangrijk. Zorg dus dat je jezelf goed inleest zodat je weet wat je vissen nodig hebben. Is er een vis ziek? Zorg dan dat je er op tijd bij bent, want de ziekte kan zich door het water naar andere vissen verspreiden. Als je er snel bij bent zijn de meeste ziektes wel te behandelen.

9. Veiligheid

Er zijn verschillende gevaren die je vissen kunnen bedreigen, bijvoorbeeld katten en vogels die jouw vissen als een lekker hapje zien. Heb je een kat in huis, zorg dat dat het aquarium hoog staat en dat de kat het deksel niet open kan maken. Tegen vogels, zoals reigers, in de tuin is niet veel te doen. Je kunt een net spannen over de vijver, maar dat is niet echt een fraai gezicht. Gelukkig zijn sommige vissen, zoals goudvissen en koikarpers, erg snel en laten ze zich niet snel vangen. Ook vissen kunnen een bedreiging vormen voor elkaar. Sommige soorten eten kleinere vissen op, zet dus niet zomaar vissen bij elkaar.

10. Beweging

Vissen houden van zwemmen, dus zorg dat ze daar de ruimte voor hebben. Een aquarium voor gewone goudvissen moet minimaal een meter breed zijn, maar pas in een groter aquarium zal hij tot zijn normale grootte door kunnen groeien. Voor een koikarper moet je vijver minimaal anderhalve meter diep zijn. Als je je zorgt voor de juiste omstandigheden voelen ze zich vast en zeker als een vis in het water!

Waar anders dan bij Intratuin vind je alles voor jouw vijver of aquarium? Bezoek een Intratuin bij jou in de buurt om jouw vissen te verwennen.

Bekijk onze 10 tips bij het aanschaffen van een:

Cavia · Hond · Kat · Knaagdier · Konijn · Vogel

Reacties (16)
S
Simon
24 januari 2018, 13:32
Gisteren een electric blue antenne baarsje gekocht, alle stappen ondernomen om de transfer zo veilig mogelijk te houden, helaas vandaag toch dood in mijn aquarium. Was zijn jullie regels wat betreft garantie ? \ \ mvg
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:14
Hoi Simon, wat naar om te horen. Dat is zeker niet leuk nee, je kunt altijd de klantenservice even benaderen!
R
Ron
3 maart 2018, 10:56
hoe kunnen vissen zo lang leven?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:27
Hoi Ron, dat is een hele goede vraag! Met veel liefde, de goede voeding en een schone omgeving kunnen vissen zeer oud worden. De oudste goudvis is zelfs 49 jaar geworden!
M
Marina Haak-Rammelt
10 mei 2018, 19:38
Onlangs bij Intratuin 6 goudwindes gekocht. Ik heb al jaren vissen in de vijver en dat gaat altijd prima, ook altijd bij Intratuin gekocht. Nu wilde het geval dat ik ontdekte dat twee van hen witte plekjes had. Ik naar de winkel en ben toen reuze goed geholpen. Het bleek schimmel te zijn. Ik had ze al apart gezet want was bang voor de andere vissen. I.p.v. een peperduur middel te verkopen, waar ik maar een mini beetje van nodig had, kreeg ik het advies om het met een speciaal soort zout te proberen. Dat heb ik gedaan en dat heeft prima gewerkt. Ze zwemmen al weer een tijdje terug in de vijver. Dus i.p.v. 30 euro was ik slechts een paar euro kwijt met een goed resultaat. Misschien ook een tip voor andere visliefhebbers, het hoeft niet altijd veel te kosten om een goed resultaat te krijgen.
L
Lynn
4 februari 2019, 10:22
Hallo. Ik heb een vraag over een bepaalde soort vissen. Ik ben in Intratuin Rhoon geweest, en ik zag een soort van grote goudvissen met hoofden die er uitzagen alsof hun hersenen buiten zaten. Wat is dat voor soort? Hoeverzorg je hem? Zoet of zout water? Welke aquarium grootte? Zou ik bij andere vissen kunnen? En wat zou de aanschaf prijs zijn? Ik ben zweer geïnteresseerd in deze soort, en zou er dan ook graag informatie over krijgen.
h
het inspiratieteam
4 februari 2019, 11:53
Hoi Lynn, ik denk dat je het over de Oranda goudvis hebt! Ik weet dit niet zeker dus zoek vooral even een plaatje om het te checken. \ \ Deze goudvis is makkelijk qua verzorging, de Oranda eet zowel levend voer als droog voer. De vis zwemt in water tussen de 8 en 20 graden en is een gezelschapsvis. Dat betekend dus dat die makkelijk samen kan met andere vissen! De vis zwemt zowel onder, als boven in het water. Houd hem in een aquarium van 1m2 en het liefst in zoet water. \ \ De aanschafprijs zou je het beste kunnen navragen bij jou dichtstbijzijnde filiaal, daar kan je eventueel nog meer informatie opvragen en krijgen. Heel veel succes!
J
Juultje
9 februari 2019, 11:10
Hoi, \ Ik wil graag een paar vissen aanschaffen want ik vind ze leuk. Het probleem is dat er zoveel soorten zijn dat ik niet kan kiezen. Wat voor een vissoorten zouden goed zijn voor een normaal aquarium. (Van middel formaat(het aquarium))
h
het inspiratieteam
11 februari 2019, 08:51
Hoi Juultje, dit is een goede vraag! Er zijn inderdaad zo veel vissoorten dat je het beste even naar jou lokale Intratuin kunt gaan. Daar kunnen ze al je vragen beantwoorden!
h
het inspiratieteam
26 februari 2019, 08:55
Hoi Juultje, dit is een hele goede vraag. Omdat er zo veel opties zijn zou je het beste naar jouw lokale dierenwinkel gaan, daar hebben ze vast alle informatie die je nodig hebt! Ook kun je langs de vissenafdeling lopen bij jouw lokale Intratuin gaan, hier hebben ze ook genoeg informatie!
J
J...
24 februari 2019, 12:40
Hoi, \ Ik wil graag karpers in mijn tuin. Ik weet alleen niet hoe groot de vijver moet zijn. \ Alvast bedankt voor de hulp!
h
het inspiratieteam
26 februari 2019, 08:48
Hoi Julia, aangezien karpers wel 70 tot 80 centimeter kunnen worden geld de regel; 1000 liter water per karper. Ook is het, het beste om de vijver minimaal 150 centimeter diep te maken. Heel veel succes!
G
Gertjan vd Berg
26 september 2020, 17:26

Mijn klacht is zeer professioneel en netjes opgelost door intratuin medewerker Stefan van vestiging Cruqius. Onze nieuwe visjes kunnen nu op een juiste manier van het leven genieten. Goede service Intratuin CHAPEAU.

E
E Jansen
27 juli 2022, 19:07
Vaak met vissen voor in de vijver, haalde ik schimmel binnen, altijd naar koi centra geweest. Nu in mijn mini vijver 4 van intra tuin nieuw erbij gekocht, had ik er niet zoveel, maar nu alles dood, dus en die ik had en die ik nieuw had van intratuin. Met 30 jaar ervaring. Mocht dit x niet baten
T
Thomas Spoor
15 juli 2023, 23:08
Hebben jullie ook goudelritsen te koop?
I
Intratuin
16 juli 2023, 10:14

Hello Thomas,

In onze vestigingen zijn diverse soorten vijvervissen te koop, maar goudelritsen zullen hier niet altijd bij zitten. Het aanbod verschilt per vestiging, het beste kun je even contact opnemen met de Intratuin winkels die voor jou bereikbaar zijn en het daar even vragen. Via onze winkelzoeker kun je kijken welke Intratuin winkels het dichtst bij jou in de buurt liggen. Succes! 

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top