Laden..
/
Dieren hebben we onderdak geboden
WONINGNOOD ONDER DIEREN OPGELOST
Van de kleinste krioelende beestjes tot fladderende vogels; allemaal dragen ze bij aan ons ecosysteem. En ze kunnen onze hulp goed gebruiken. Met dierenhuisjes geven we kleine tuindieren een plek om te schuilen en te nestelen. En het mooie is dat ze jou ook weer helpen door plagen op te ruimen. Dag slakken, bladluizen en muggen! Ga jij voor dieren in je tuin? Het aantal dieren dat we onderdak hebben geboden is gebaseerd op alle huisjes voor dieren die wij verkopen. In overleg met de experts van Naturalis Biodiversity Center rekenen we met een gemiddelde van 8 dieren per huisje! Lees hieronder welke dieren we een huisje bieden en waarom dit zo belangrijk is!

Egelhuisjes

Het leefgebied van egels wordt steeds kleiner. Je helpt ze door een egelhuisje in de tuin te zetten op een droge, beschutte plek. De ingang kun je het beste uit de wind zetten en wat verdekt opstellen. Doe wat droog blad in het huisje en de inrichting is klaar. Egels zijn heel nuttig in de tuin; ze eten bijna alles. Van kleine insecten zoals kevers, regenwormen, slakken en spinnen tot fruit en zachte zaden. Toch handig zo’n tuinhulpje! En hoe nieuwsgierig je ook bent: stoor ze niet tijdens de winterslaap of het voortplantingsseizoen tussen mei en augustus… ssst. Regel jij dit jaar een huisje voor de egels?


Vleermuiskastjes

Ze hebben niet zo’n beste reputatie, maar vleermuizen zijn echte insectenjagers. Een vleermuis kan in één nacht wel 3000 muggen, motjes en kevertjes verorberen. En ook de eikenprocessierups staat op het menu! Bijzonder is dat een vleermuis het enige zoogdier is dat kan vliegen. Het liefste zitten ze in boomholten of zoeken ze een warme, droge en donkere ruimte. Zijn die niet voorhanden, dan helpt een vleermuiskast. Hang deze zo hoog mogelijk op een zonnige plek aan een muur en je biedt een hele vleermuizenfamilie een verblijfplaats.



In samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal geeft Intratuin je tips over hoe je tuinplagen voorkomt in plaats van dat je ze achteraf gaat bestrijden met chemische middelen. Want voorkomen is beter voor mens, dier en milieu.

 

Tip; Maar je tuin aantrekkelijk voor lieveheersbeestjes, egels en vogels. Dit zijn natuurlijke vijanden van plagen. Zorg dus voor gevarieerde beplanting, nestkastjes en schuilplaatsen voor dieren. Dit houd jouw tuin in balans en dan helpen zij jou om plagen te voorkomen! Meer tips voor natuurlijke bestrijding? Lees het hier


Vogelhuisjes

Vogels eten insecten, egels eten slakken; de een is voedsel voor de ander. Ook dat hoort bij de natuur. Omdat er steeds meer bebouwing is, biedt je ze met een vogelhuisje of nestkastje beschutting en nestgelegenheid. De plek van het nestkastje bepaalt de populariteit van de woning; het draait allemaal om locatie, locatie, locatie! Let ook op dat lang niet alle vogels dicht bij elkaar willen wonen. Hang ze op een rustig plekje, niet in de volle zon en met de opening richting het noordoosten of zuidoosten, zodat de vogels minder last hebben van wind en regen. Lees hier alles over vogels in jouw tuin!


Tip; Om een plaag van de eikenprocessierups te voorkomen kun je zelf een steentje bijdragen. Breng de balans terug door natuurlijke vijanden een handje te helpen. Dat doe je door je tuin vriendelijk in te richten voor vogels en vleermuizen. Biodiversiteit zorgt voor balans en houdt plagen in toom. Lees hier meer tips. 


Bijen- en insectenhotels

In Nederland komen ruim 350 verschillende soorten bijen voor (waarvan maar 1 honingbij). Maar het gaat niet goed met de wilde bijen in Nederland. Ze hebben te kampen met insecticiden, een afname aan bloemen in ons landschap en een gebrek aan nestgelegenheid. Ga daarom voor een bijenhotel. Het leuke aan een bijenhotel is dat je er niet alleen verschillende wilde bijensoorten mee helpt maar ook nog een heleboel andere insecten!

Meer weten? Lees het hier.


Eekhoornhuisjes

De rode eekhoorn is inheems in Nederland en is hier een beschermde diersoort. Ze leven het liefst in oude grote bomen, waar ze ook hun nesten in bouwen. Naaldbomen zijn iets favorieter dan loofbomen; niet zo gek als je bedenkt dat je daar in de winter beschutter zit. Ze verzamelen in de herfst nootjes – zaden van bomen – en verstoppen deze in kleine groepjes om ze in de winter weer met hun neus op te speuren. Maar… ze vinden niet alles terug en op die plekken groeien gewoon weer nieuwe bomen!


LEER MEER OVER DE TUINVOGEL IN NEDERLAND

Vogels in de tuin betekent levendigheid en gezelligheid. Je doet vogels een groot plezier met voedsel en schuilplaatsen. Maar welke vogels zie je nu terug in jouw tuin en hoe leven deze vogels? Wil jij meer weten over tuinvogels? Meld je dan aan voor de tuinvogelcursus van de Vogelbescherming.


Lees meer over biodiversiteit

Dit is een samenwerking met Stichting Nationale Boomfeestdag, Vogelbescherming Nederland en Naturalis.nl. Lees hier onze disclaimer m.b.t het biodiversiteitsplatform.

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top