Laden..
Zo stek je een plant!

Zo stek je een plant!

Wat is er nou leuker dan je eigen plantenfamilie op laten groeien? Kleine plantjes waarvan je de wortels ziet ontwikkelen en nieuwe bladeren ziet groeien. De stekjes krijgen hun eigen karakter, helemaal aangepast aan jouw huis. Stekken is de ultieme manier om je planten familie uit te breiden en in dit blog zal ik je er wat meer over vertellen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf elke maand een gastblog op de inspiratiepagina van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 120 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boek Stek Je Plant en via dit blog! Er zijn enorm veel verschillende plantenfamilies en om je planten echt goed te kunnen verzorgen is het belangrijk om te weten waar ze vandaan komen en wat ze precies nodig hebben. In deze blog vertel ik je meer over het stekken van kamerplanten.

Het bekendste plantje om te stekken is misschien wel de Pannenkoekplant, of Pilea peperomioides. Die groeit zijn eigen stekjes die je makkelijk van de moederplant af kunt halen. Maar wist je dat je de meeste planten thuis kunt stekken, zonder dat je daar ingewikkelde dingen voor hoeft te doen of hoeft aan te schaffen? Met een schaar, wat glaasjes met water, potjes met grond en wat geduld kom je al een heel eind!

 

Kamerplanten stekjesKamerplanten stekjes

De basiselementen

De beste tijd van het jaar om je planten te stekken is in het voorjaar. Er is voldoende licht en warmte voor je stekjes om goed te wortelen en te groeien.

Gebruik altijd schoon materiaal als je je planten stekt. Dus maak je mes of schaar schoon met een beetje alcohol. Zo voorkom je dat je per ongeluk bacteriën van de ene plant verplaatst naar de andere. Maak het liefst ook de potjes nog even schoon voordat je er aarde in stopt.

Stek het liefst planten die gezond en sterk zijn, je stekjes zullen dan ook makkelijker groeien. Kies voor de stevige delen van een plant, en niet de hele jonge groei die nog verder moet ontwikkelen.

Zorg ervoor dat je je stekken niet te groot maakt. Je stekje heeft nog geen wortels om voldoende water op te nemen en al het blad te voorzien van vocht. Een beetje afhankelijk van de grootte van de moederplant, is het ideale stekje ongeveer 10 tot 15 centimeter lang. Haal altijd wat van de onderste bladeren van je stek af, dat is het stammetje wat straks in de grond of onder het water gaat.

 

Plantenstekje in waterPlantenstekje in water

 

Als laatste basiselement heb je een dosis geduld nodig. Sommige stekjes wortelen binnen enkele weken, maar andere kunnen daar maanden over doen. Zolang je stekje er nog gezond uit ziet, en niet verdroogd of verlept is, dan is het druk bezig wortels te ontwikkelen.

Herken de soort stek

Verschillende planten stek je op verschillende manieren, want niet alle planten zijn op dezelfde manier te vermeerderen. Bij sommige planten is een enkel blaadje genoeg, terwijl je voor andere planten ook echt een stuk van de stengel nodig hebt.

Bij sommige planten herken je snel hoe je hem kan stekken. Heeft je plant lange stengels met luchtwortels naast de blaadjes, dan kun je een stengelstek nemen. Dit zijn bijvoorbeeld de Monstera deliciosa, Monstera adansonii, Epipremnum planten en veel Philodendrons.

 

Plant stekken door afsnijden van de stengelPlant stekken door afsnijden van de stengel

 

Groeit je plant op een stevige stam, die al dan niet vertakt? Dan kun je een kopstek maken. Maar je kunt de stam ook in meerdere stukken verdelen en een tussenstuk laten wortelen. Denk onder andere aan de Ficus, Yucca of Dracaena.

Vetplantjes zoals een Sedum Burrito hebben vaak blaadjes die je in z’n geheel van de stam af kunt halen. Van zo’n bladstek kan een heel nieuw plantje groeien. Dit kan ook bij sommige Peperomia’s en Begonia’s.

 

Vetplant stekjesVetplant stekjes

Stekken in de grond of in het water?

Je kunt je planten op verschillende manieren laten wortelen. De makkelijkste manier voor de meeste stekjes is om ze in het water te laten wortelen. Je kunt goed in de gaten houden of het goed gaat met je stekjes en je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig water geeft. De nieuwe wortels die gaan groeien vullen je glazen vaasjes ook nog eens heel mooi! Het enige nadeel aan deze methode is dat je plantje een tijdje moet wennen als je hem in de potgrond stopt. Dan is het goed om de grond licht vochtig te houden, totdat je ziet dat je plant zich goed aanpast.

Planten die je met een enkel blad stekt kun je direct in of op de grond leggen.

 

Wortels aan vetplant stekjesWortels aan vetplant stekjes

 

Een stekje heeft altijd net even wat meer zorg nodig dan een volwassen plant. Vooral als er nog geen wortels aan je stekjes zitten, is het voor je plant nog een uitdaging om water op de nemen. Je kunt de stekjes in de aarde een handje helpen door een kleine kasje over het plantje heen te maken. Dit kun je makkelijk doen met een plastic zakje. Het hoeft niet helemaal luchtdicht te zijn en het is goed zo nu en dan even te luchten.

Veelgestelde vragen over het stekken van je planten

Wanneer zet je je stek in de grond?

Stel je voor: de wortels van je stek hebben zich al goed ontwikkeld, en je wilt hem in de grond gaan zetten, maar je vraagt je af wat het beste moment daarvoor is. Voor de meeste planten geldt dat als de wortels zo’n 5 tot 10 centimeter zijn, je het plantje in de grond kunt zetten. Bij grotere stekken, zoals bijvoorbeeld stekken van een Monstera deliciosa, kun je beter wat langer wachten.

Laat je je stekjes heel lang in het water staan, dan zal de plant niet zoveel gaan groeien. Het ziet er natuurlijk wel erg mooi uit, die wortels op water. Dus als je het niet erg vindt dat de plant niet zoveel groeit, kun je hem best op water laten staan.

Is het erg dat je een deel van de moederplant afsnijdt?

Helemaal niet! De meeste planten vinden het helemaal niet erg om gesnoeid te worden en zullen juist voller ervan worden. Je plant wordt gestimuleerd om weer nieuwe bladeren te ontwikkelen en zal flink wat energie stoppen in het opnieuw uitlopen.

Mijn stekje op water wordt bruin aan de onderkant.

Als het snijvlak bruin kleur, maar verder wel stevig blijft, is er niks aan de hand. Maar als het takje ook zacht wordt, is dat een teken dat je stekje aan het rotten is. Snij al het bruine van je stek af en verschoon het water om de paar dagen. Je kunt eventueel je stekje in stekpoeder dopen, dit zorgt ervoor dat bacteriën minder vat op het plantje hebben.

Ben je al geïnspireerd om je planten te gaan stekken? Maak, als dat kan, altijd meer dan één stekje, want het kan altijd gebeuren dat je plantje het niet redt. En als je er achteraf teveel hebt, kan je je nieuwe planten delen of ruilen met andere plantenliefhebbers!

Welke planten heb jij al eens gestekt? Deel jouw ervaring in de comments hieronder.

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (22)
H
Hannij Meijer
10 mei 2019, 18:38
Ik heb een enkel blaadje van een pannenkoek plantje geprobeerd te stekken in water. \ Het heeft wortels gekregen en is nu opgepot in grond. Ik heb de grond wat vochtiger gehouden en er een plastic zakje om heen gedaan. Ik ben erg benieuwd of dit lukt.
E
Emmie Torn
20 mei 2023, 11:09
Mag ik vragen waarom je/u er een plastic zakje overheen hebt gedaan?
I
Intratuin
22 mei 2023, 16:46

Hoi Emmie,

Graag wil ik even reageren op jouw vraag aan Hannij. Op zich heeft een pannenkoekenplantje geen plastic afdekking nodig, maar dit zorgt ervoor dat de lucht warm en vochtig blijft, zoals bij een broeikasje. Jonge plantjes gedijen daar vaak goed bij! Wil je ook een pannenkoekenplant stekken? Lees dan hier hoe dat gaat!

^Intratuin

C
Conny Mark
20 oktober 2019, 11:55
Ik heb twee blaadjes van de crassula,en twee hele kleine babyplantjes van de crassula.Kan ik die hele kleine babyplantjes al meteen in aarde zetten,er zitten al wat worteltjes aan.En kan ik de twee losse blaadjes droog wegleggen,of liever meteen op cactusgrond leggen in een potje of schaaltje?
h
het inspiratieteam
5 december 2019, 14:28
Hoi Conny, de kleine plantjes kan je in de aarde zetten, zorg hierbij dat de grond tussen de waterbeurten opdroogt. De blaadjes kan je ook meteen op de aarde leggen, deze moet je zo nu en dan natspuiten. Succes!
g
gerry
12 augustus 2020, 15:54
Om een aantal planten tot wortelvorming aan te zetten in een glas water moet men er een blad van lupine bijzetten. Dat voorkomt dat het water groen wordt en zorgt ervoor dat de stekken snel worteltjes gaat vormen. Eigen ontdekking na het doen van experimenten.
E
Emmie Torn
21 april 2023, 07:15
Bedankt voor de info!
G
G Mannak
3 februari 2021, 17:33
mooie informatie
b
b.duisterhof
4 oktober 2021, 17:46
ik wil kamerplanten stekken. verkoopt u een boek over stekken? Graag uw reactie, B.Duisterhof te goor
I
Intratuin
9 oktober 2021, 20:16

Mama Botanica heeft een boek geschreven over het stekken van kamerplanten. Dit boek: Zo stek je een plant vind je ook in onze webshop.

b
b.duisterhof
11 oktober 2021, 16:10
Welk boek raadt u mij aan om zelf planten te stekken? Dit naar aanleiding van u laatste mail waarvoor ik u dank. ( het zelf stekken )
I
Intratuin
12 oktober 2021, 21:35

Het boek van Mama Botanica, welke wij aangeraden hebben, gaat in op diverse methodes om kamerplanten te stekken, toegepast bij meer dan veertig populaire kamerplanten. Dit boek geeft meer dan genoeg informatie om zelf te gaan stekken. Verder is het stekken van planten ook gewoon goed kijken, de stekjes goed in de gaten houden en geduld hebben.

H
Hing Chung Low
3 december 2021, 14:18
Ik heb 12 jaar geleden een vingerboom op kamerhoogte gekocht. (2 in een pot). Toen deze schuin over het plafond begonnen te groeien heb ik de toppen er op ca. 15 cm uitgesneden en op water (met wat plantvoeding) gezet. Nu, 12 jaar later, heb ik vier potten met 2 planten op kamerhoogte.
E
E. Torn
7 april 2023, 16:21

Ik ben nog maar 12 en ik ben gek op plantjes!!! Daarom is de Intratuin mijn favoriete winkel, en is deze info over planten stekken heel fijn! Ik heb op mijn kamer trouwens 62 plantjes, dankzij de Intratuin

A
Antje
6 mei 2023, 09:21
Prachtig ! Jij bent een natuurtalent !
E
Emmie Torn
10 mei 2023, 15:43
Dankjewel!..(:
E
Emmie Torn
9 april 2023, 11:10
Ik wil een blaadje van een vetplantje stekken, maar weet nog steeds niet zo goed hoe ik dat het beste kan doen. Moet ik hem in water laten dobberen, wachten tot hij wortels krijgt? Of gelijk in de aarde?
I
Intratuin
11 april 2023, 09:04

Hoi Emmie,

vetplanten zijn één van de makkelijkste planten om te stekken. Laat het blaadje eerst een weekje drogen, zodat de 'wond' is dichtgedroogd. Daarna steek je hem in een potje met potgrond of stekgrond, waarvan de aarde heel licht vochtig mag zijn, maar zeker niet te nat. De wortels komen vanzelf! Als je de stek te nat hebt of niet goed hebt gedroogd heb je kans dat je stek gaat rotten. Een vetplant heeft van nature veel reserves, dus hij kan heel wat hebben.

Succes!

^Intratuin

E
Esther Dijkstra
14 mei 2023, 20:24
Graag wil ik mijn sanseveria en Aloe Vera stekken hoe die ik dat ?
I
Intratuin
15 mei 2023, 08:29

Hallo Esther,

Een Sansevieria kun je stekken door een bladstek te maken, je vindt hoe bij de Sansevieria in onze plantengids. Bij de Aloë Vera kun je een uitloper van de plant snijden met een scherp mesjes. Zo'n uitloper heeft vaak al eigen wortels en anders zullen die snel komen. Zet een uitloper in een eigen potje en je hebt een 2e Aloë Vera!

^Intratuin

P
Patricia
14 september 2023, 03:18
Kan je ook mango stekken en hoe moet je dat doen
I
Intratuin
15 september 2023, 12:23

Hoi Patricia,

Een mangoplant stekken gaat niet, maar je kunt met een mangopit wel een mangoplant laten groeien. De pit van de mango zit binnenin het harige harde omhulsel en kan je eruit halen. Steek daarvoor voorzichtig een mes ergens in de rand van het omhulsel. De pit vind je binnenin en kun je (net als bij een avocado) laten ontkiemen door deze deels in een laagje water te zetten, of met nat keukenpapier in een gesloten plastic zakje te doen. Na een maand of 2 zullen er dan wortels ontstaan en het begin van een plantje. De pit mag niet uitdrogen, hou het water op peil / het keukenpapier vochtig.

Succes met de kweek!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE
Back to top