Laden..
Zo verzorg je een Calathea

Zo verzorg je een Calathea

Calathea’s zijn planten die een echte tropische sfeer in huis brengen. Er zijn enorm veel mooie soorten verkrijgbaar. De bladeren hebben vaak mooie, intrigerende tekeningen, van roze strepen tot groene lijnen en gekleurde randen. De onderkant van het blad is vaak paars van kleur, maar kan ook gewoon groen zijn. De Calathea komt van origine uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid- Amerika en is niet de makkelijkste plant om mooi en gezond te houden. Daarom deel ik graag wat verzorgingstips met jullie.

  • Delen: Deel dit artikel:
7 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf elke maand een gastblog op de inspiratiepagina van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 120 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boek Stek Je Plant en via dit blog! Er zijn enorm veel verschillende plantenfamilies en om je planten echt goed te kunnen verzorgen is het belangrijk om te weten waar ze vandaan komen en wat ze precies nodig hebben. Eerder ging ik al in op de Philodendron familie en nu vertel ik je alles wat je moet weten over Calathea’s. Aanverwante families zoals de Stromanthe, Maranta en Ctenanthe hebben dezelfde verzorging nodig als de Calathea.

Hoeveel licht heeft een Calathea nodig?

Het is belangrijk dat deze plant niet te veel licht krijgt. Als je nagaat waar de Calathea van nature groeit, op de vloer van de jungle, dan kun je je voorstellen dat deze plant niet veel direct zonlicht nodig heeft. De hoge bomen houden immers alle directe zon weg en er vallen maar enkele stralen licht door het bladerdek naar beneden. Dus als je je Calathea in de volle zon zet, dan zal hij niet mooi groeien. Direct zonlicht kan het blad namelijk verbranden. Je ziet dan droge bruine vlekken op het blad ontstaan. Een andere indicatie dat je plant te veel licht krijgt, is wanneer de bladtekening vervaagt. Een plek met indirect licht is dus het meest ideale voor de Calathea.

Zet je plant ook niet te donker neer, dan kunnen de bladeren gaan hangen, je plant stopt met groeien en gaat er sip uitzien. Wat ook kan gebeuren is dat het blad groener kleurt en dat daarmee de bladtekening verdwijnt. Een groene blad kan namelijk meer zonlicht opnemen, dan een blad met tekening. Als je dus ziet dat de bladtekening verandert, dan is het goed om op zoek te gaan naar een betere plek voor je plant.

CalatheaCalathea
Verschillende soorten Calathea'sVerschillende soorten Calathea's

Hoe vaak moet je een Calathea water geven?

De Calathea kan een dramaqueen zijn als het gaat om water. Te weinig water en de bladeren gaan erg hangen en als dat doorzet, verdrogen ze snel. Je wilt dit altijd voor zijn, door ervoor te zorgen dat de grond altijd licht vochtig is. Check daarom twee keer per week of de grond alweer toe is aan een nieuwe scheut water. Steek je vinger in de grond om de vochtigheid van bovenste paar centimeter van de aarde te controleren; voelt het droog, geef dan water! Zorg er ook altijd voor dat de plant niet in een laagje water komt te staan, want daar houdt ze helemaal niet van. Je kunt beter twee keer per week een kleinere hoeveelheid water geven, dan één keer per week te veel.

Te veel water kan resulteren in gele vlekken op de bladeren en slap hangend blad. Controleer dan of de plant niet in een laag water staat en geef wat minder water. Is de aarde echt heel nat, dan is het belangrijk om de aarde te vervangen, zodat de wortels niet te lang in natte aarde staan.

Luchtvochtigheid en temperatuur

Denk je aan de tropische jungles waar de Calathea vandaan komt, dan verschijnen de zweetdruppels spontaan op je voorhoofd. Het is hier vochtig en warm! Precies waar de Calathea van houdt. In onze huizen is de lage luchtvochtigheid vaak een probleem voor deze planten. Het resultaat zijn bruine randen aan de bladeren, waardoor ze veel van hun schoonheid verliezen. Zorg dus voor een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld door dagelijks even te sprayen of een luchtbevochtiger te gebruiken. Ook mag de temperatuur niet te laag zijn. 15 graden Celsius is zeker de ondergrens, rond de 20 graden is ideaal om de groei van nieuwe bladeren te stimuleren.

 

Bewegend blad

De Calathea lijkt ‘s avonds te gaan slapen, om in de ochtend weer wakker te worden; de bladeren klappen open en dicht naar het ritme van de zon. Één van haar bijnamen is de bidplant, omdat ze haar bladeren samen vouwt als het donker wordt. Hoor je dus opeens bladeren langs elkaar ruizen of ziet je plant er anders uit? Dan komt het meestal hierdoor. Niet elke Calathea doet dit even sterk en ze moet ook genoeg water hebben, wil dit verschijnen zich vertonen. De wetenschap is er nog niet over uit waarom de plant dit doet. Misschien om naar beneden gevallen blad af te schudden of om zichzelf te beschermen tegen hongerige dieren. Er hangt dus nog een beetje mysterie rondom deze plant.

Calathea en beestjes

Helaas zijn er ook wat beestjes die erg van de Calathea houden. Wanneer je rare vlekjes op het blad ziet verschijnen is het goed om je plant goed te inspecteren. Kijk daarbij ook aan de onderkant van het blad en in de kleine hoekjes. Zie je kleine webjes of minuscule beestjes over het blad lopen? Dan wordt het tijd om een goede spray te kopen die werkt tegen het ongedierte. Is je plant in goede gezondheid, krijgt ze voldoende water en licht en staat ze niet op de tocht? Dan is ze veel minder vatbaar voor ongedierte.

Calathea'sCalathea's

Is de Calathea veilig voor huisdieren?

Als je een hond of kat in huis hebt, dan weet je vast al dat sommige planten giftig zijn voor jouw dieren. Gelukkig is de Calathea dat niet en kan die met een gerust hart in huis worden gehaald. Het is natuurlijk wel zonde als je kat naar hartenlust zijn klauwtjes in het mooie blad zet, dus misschien wil je hem buiten bereik zetten.

Calathea soortenCalathea soorten

Kunnen Calathea's bloeien?

Calathea’s bloeien niet heel snel en worden over het algemeen ook niet om hun bloemen gekweekt, het blad heeft al sierwaarde genoeg! Een aantal soorten, zoals de Calathea crocata en warscewiczii, hebben wel mooie bloemen. Over het algemeen bloeien ze één tot drie maanden, waarna je de rest van het jaar kunt genieten van de mooie bladeren. Verpot je plant liever niet wanneer deze in bloei staat. Met de juiste verzorging zal de Calathea het volgende jaar weer in bloei staan.

Verpotten van je Calathea

De Calathea groeit niet super snel en hoeft niet al te vaak verpot te worden. Meestal kan ze een grotere pot gebruiken zodra je een nieuwe plant hebt aangeschaft. Een goede indicatie is dat de wortels uit de pot groeien, dan is het tijd voor meer ruimte. Gebruik goede kwaliteit potgrond en een iets grotere pot. Let erop dat hier afwateringsgaten in zitten. Als je dan te veel water geeft, loopt dat de pot uit. Gebruik dus een plastic binnenpot of een terracotta pot voor je Calathea.

Tropische sferen

De Calathea is dus een echte sfeermaker en een fijne plant om in huis te hebben. Het voelt gezellig als je ‘s avonds de bladeren van je plant in de slaapstand ziet staan en het mooie blad geeft veel voldoening. Probeer de omstandigheden voor de Calathea stabiel te houden, door je plant niet telkens te verplaatsen. Als ze op een bepaalde plek goed groeit, kun je haar daar het beste laten staan. Als je eenmaal de verzorging onder controle hebt, kan je lang van deze mooie planten genieten.

Calathea's in alle soorten en maten

About author

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (12)
E
Esther
28 augustus 2019, 21:44
Vorig jaar stond deze Calathea (ik heb de Medaillon) op een plekje op de keukentafel waar hij bloeide met paarse bloementrosjes. Ik kreeg deze voor mijn verjaardag vorig jaar in maart. In de winter ging het mis, teveel water gegeven, zeg maar - gewoonweg verzopen. Wat ontzettend zonde, best wel een beetje verdrietig over. Hij was zo mooi. \ Andere plek gegeven, op mijn redelijk warmere werkkamer. Maanden geen water gegeven, toen steeds kleine mini-beetjes water. Net voordat we op zomervakantie gingen zag ik weer dikke paarse punten boven de aarde piepen. Hij LEEFT!!!!!! Hoe blij kan je hiervan worden, - nou- ik dus heel erg blij. Nu, eind augustus, heeft het eerste blad zich alweer helemaal laten zien, en nu volgen meer blad beginsels en paarse punten. Oja, wellicht alle aandacht die de plant krijgt heeft m zeker extra goed gedaan. Hij staat links van mijn bureau, strakjes even welterusten tegen 'm zeggen :-)
m
maris hoogendijk
23 oktober 2019, 16:13
van de kinderen kreeg ik een jaar geleden een schitterende grote, calathea. Ik zette de plant halverwege de kamer, dus geen zon wel licht. Mijn grote woonkamer ligt aan de tuinkant op het zuidwesten. Ik hield mij aan de verzorgingstips echter de bladeren kregen grote bruine stukken of werden helemaal bruin. Ik zette de plant meer naar het licht. Ik bewoon een parterre appartement van een terrasflat; door de overkapping van het terras van mijn bovenburen heb ik alleen in voor-en najaar zon in de kamer. Heerlijk koel in de zomer en in voor-en najaar geniet ik van de zon in mijn kamer. Kan ik de bladeren helemaal verwijderen zodat er nieuwe scheuten komen ?
h
het inspiratieteam
12 december 2019, 16:14
Hoi Maris, je hoeft een Calathea niet lichter neer te zetten wanneer de balderen bruin worden. Sterker zelfs, dit vind de plant helemaal niet fijn! De bruine bladeren ontstaan door een te lage luchtvochtigheid dit kun je verhelpen door je plant te sproeien met een plantenspuit of door een luchtbevochtiger aan te schaffen. Je kan de plant dus gewoon op zijn plekje laten staan. Succes!
H
Harry Kuijpers
31 oktober 2019, 18:40
Mijn Calathea gaat 's-avonds niet meer in z'n geheel omhoog. De onderste bladeren/stelen gaan steeds verder naar beneden hangen. Moet ik deze afknippen of zo laten (ze zien er nog gezond uit)
h
het inspiratieteam
12 december 2019, 16:00
Hoi Harry, Zolang je bladeren er verder gezond uit zien is het zonde om ze af te knippen. Ik denk dat je plant te droog is en hierdoor geen energie meer heeft om dicht te gaan. Lees dit artikel even goed door dan weet je een hele boel!
C
Chiara van Vliet
22 december 2019, 22:52
Hallo Iris, \ De stengels van mijn ctenanthe knakken heel snel. Het lijkt de bladeren niet te deren die blijven gewoon groen, maar echt mooi is het natuurlijk niet. Nu dacht ik de stengels met ijzerdraad te omwinden voor wat extra steun of is er een betere manier? \ Groet chiara
h
het inspiratieteam
6 januari 2020, 15:36
Hoi Chiara, als de stengels echt knakken kan je deze het beste geleiden met bamboestokjes. Maar zoals je in dit blog leest gaat een Calathea erg snel hanger wanneer deze niet genoeg water krijgt. Wellicht ook goed om dat in de gaten te houden. Succes!
E
Eveline
30 december 2019, 13:08
Hoi Iris, \ Ik heb sinds 2 maanden een prachtige Calathea (gekocht bij de Intratuin). De plant deed het heel goed. Deze plant staat in de hoek van de kamer, een kamer waar wel veel licht binnenkomt. Sinds een paar dagen hangen de bladeren slap en sinds vorige week wat bruine plekken op de randen van sommige bladeren. \ Het lijkt of er geen doorstroom is van de steel naar het blad. De bladeren lijken topzwaar. Wat kan ik hieraan doen? Ruim een jaar gelezen is het zelfde gebeurt met een mooie Fatsia. Die heb ik helaas weg moeten doen. \ Andere planten op andere plekken in de huiskamer doen het wel goed. Waar kan dit aan liggen? Groetjes Eveline
h
het inspiratieteam
6 januari 2020, 15:04
Hey Eveline, kan het zijn dat deze planten op de tocht staan?
M
Marta
20 januari 2020, 19:34
Goedenavond, mijn graslelie verliest steeds meer blad en wat er nog zit krijgt bruine punten. Staat hij te donker, te licht? Te veel water of te weinig? Het schijnt toch een makkelijke plant te zijn????
h
het inspiratieteam
24 januari 2020, 15:52
Hi Martha, Kan het zijn dat jouw graslelie boven de verwarming staat? Veel planten hebben het moeilijk tijdens de winterperiode. Dit kan komen door teveel water, te koude standplaats of tocht van buiten of de verwarming. Kijk dus even hoe nat de grond is. Deze mag tussen de waterbeurten opdrogen, ongeveer 1x in de week een klein beetje water. Als de plant inderdaad boven de verwarming staat of op een tocht plek zorg dan voor een ander plekje waar hij genoeg daglicht krijgt. Het geven van lauw warm water kan in de winter periode ook helpen. We hopen op beterschap voor jouw graslelie.. Succes!
J
Jolanda
22 januari 2020, 09:56
Mijn Calathea kocht ik als een klein plantje, nu 7 jaar later is hij ruim 1,5 meter groot geworden! Het is een schoonheid, die het blijkbaar enorm naar zijn zin heeft op de redelijk donkere plek in de woonkamer. Iedere avond gaat hij slapen, met enorm geritsel. Dan is het een bijzonder gezicht alleen de donker rode onderkant van het blad te zien, en opeens is het een kaarsrechte smalle plant. Tot mijn verbazing heeft hij afgelopen zomer een paar kleine witte bloemen gehad. Heel bijzonder om te zien. Ik ben echt een fan van de Calathea.
GEEF EEN REACTIE
Back to top