Laden..
Zo verzorg je een Calathea

Zo verzorg je een Calathea

Calathea’s zijn planten die een echte tropische sfeer in huis brengen. Er zijn enorm veel mooie soorten verkrijgbaar. De bladeren hebben vaak mooie, intrigerende tekeningen, van roze strepen tot groene lijnen en gekleurde randen. De onderkant van het blad is vaak paars van kleur, maar kan ook gewoon groen zijn. De Calathea komt van origine uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid- Amerika en is niet de makkelijkste plant om mooi en gezond te houden. Daarom deel ik graag wat verzorgingstips met jullie.

  • Delen: Deel dit artikel:
7 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Hoeveel licht heeft een Calathea nodig?

Het is belangrijk dat deze plant niet te veel licht krijgt. Als je nagaat waar de Calathea van nature groeit, op de vloer van de jungle, dan kun je je voorstellen dat deze plant niet veel direct zonlicht nodig heeft. De hoge bomen houden immers alle directe zon weg en er vallen maar enkele stralen licht door het bladerdek naar beneden. Dus als je je Calathea in de volle zon zet, dan zal hij niet mooi groeien. Direct zonlicht kan het blad namelijk verbranden. Je ziet dan droge bruine vlekken op het blad ontstaan. Een andere indicatie dat je plant te veel licht krijgt, is wanneer de bladtekening vervaagt. Een plek met indirect licht is dus het meest ideaal voor de Calathea.

Zet je plant ook niet te donker neer, dan kunnen de bladeren gaan hangen, je plant stopt met groeien en gaat er sip uitzien. Wat ook kan gebeuren is dat het blad groener kleurt en dat daarmee de bladtekening verdwijnt. Een groen blad kan namelijk meer zonlicht opnemen, dan een blad met tekening. Als je dus ziet dat de bladtekening verandert, dan is het goed om op zoek te gaan naar een betere plek voor je plant.

CalatheaCalathea

Hoe vaak moet je een Calathea water geven?

Verschillende soorten Calathea'sVerschillende soorten Calathea's

De Calathea kan een dramaqueen zijn als het gaat om water. Te weinig water en de bladeren gaan erg hangen en als dat doorzet, verdrogen ze snel. Je wilt dit altijd voor zijn, door ervoor te zorgen dat de grond altijd licht vochtig is. Check daarom twee keer per week of de grond alweer toe is aan een nieuwe scheut water. Steek je vinger in de grond om de vochtigheid van de bovenste paar centimeter van de aarde te controleren; voelt het droog, geef dan water! Zorg er ook altijd voor dat de plant niet in een laagje water komt te staan, want daar houdt ze helemaal niet van. Je kunt beter twee keer per week een kleinere hoeveelheid water geven, dan één keer per week teveel.

Te veel water kan resulteren in gele vlekken op de bladeren en slap hangend blad. Controleer dan of de plant niet in een laag water staat en geef wat minder water. Is de aarde echt heel nat, dan is het belangrijk om de aarde te vervangen, zodat de wortels niet te lang in natte aarde staan.

Luchtvochtigheid en temperatuur

Denk je aan de tropische jungles waar de Calathea vandaan komt, dan verschijnen de zweetdruppels spontaan op je voorhoofd. Het is daar vochtig en warm! Precies waar de Calathea van houdt. In onze huizen is de lage luchtvochtigheid vaak een probleem voor deze planten. Het resultaat is bruine randen aan de bladeren, waardoor ze veel van hun schoonheid verliezen. Zorg dus voor een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld door dagelijks even te sprayen of een luchtbevochtiger te gebruiken. Ook mag de temperatuur niet te laag zijn. 15 graden Celsius is zeker de ondergrens, rond de 20 graden is ideaal om de groei van nieuwe bladeren te stimuleren.

 

Bewegend blad

De Calathea lijkt ‘s avonds te gaan slapen, om in de ochtend weer wakker te worden; de bladeren klappen open en dicht naar het ritme van de zon. Één van haar bijnamen is de bidplant, omdat ze haar bladeren samen vouwt als het donker wordt. Hoor je dus opeens bladeren langs elkaar ruisen of ziet je plant er anders uit? Dan komt het meestal hierdoor. Niet elke Calathea doet dit even sterk en ze moet ook genoeg water hebben, wil dit verschijnsel zich vertonen. De wetenschap is er nog niet over uit waarom de plant dit doet. Misschien om naar beneden gevallen blad af te schudden of om zichzelf te beschermen tegen hongerige dieren. Er hangt nog een beetje mysterie rond deze plant.

Calathea'sCalathea's

Calathea en beestjes

Helaas zijn er ook wat beestjes die erg van de Calathea houden. Wanneer je rare vlekjes op het blad ziet verschijnen, is het goed om je plant goed te inspecteren. Kijk daarbij ook aan de onderkant van het blad en in de kleine hoekjes. Zie je kleine webjes of minuscule beestjes over het blad lopen? Dan wordt het tijd om een goede spray te kopen die werkt tegen het ongedierte. Is je plant in goede gezondheid, krijgt ze voldoende water en licht en staat ze niet op de tocht? Dan is ze veel minder vatbaar voor ongedierte.

Is de Calathea veilig voor huisdieren?

Als je een hond of kat in huis hebt, dan weet je vast al dat sommige planten giftig zijn voor jouw dieren. Gelukkig is de Calathea dat niet en kan die met een gerust hart in huis worden gehaald. Het is natuurlijk wel zonde als je kat naar hartenlust zijn klauwtjes in het mooie blad zet, dus misschien wil je hem buiten bereik zetten.

Calathea soortenCalathea soorten

Kunnen Calathea's bloeien?

Calathea’s bloeien niet heel snel en worden over het algemeen ook niet om hun bloemen gekweekt, het blad heeft al sierwaarde genoeg! Een aantal soorten, zoals de Calathea crocata en warscewiczii, hebben wel mooie bloemen. Over het algemeen bloeien ze één tot drie maanden, waarna je de rest van het jaar kunt genieten van de mooie bladeren. Verpot je plant liever niet wanneer deze in bloei staat. Met de juiste verzorging zal de Calathea het volgende jaar weer in bloei staan.

Verpotten van je Calathea

De Calathea groeit niet super snel en hoeft niet al te vaak verpot te worden. Meestal kan ze een grotere pot gebruiken zodra je een nieuwe plant hebt aangeschaft. Een goede indicatie is dat de wortels uit de pot groeien, dan is het tijd voor meer ruimte. Gebruik goede kwaliteit potgrond en een iets grotere pot. Let erop dat hier afwateringsgaten in zitten. Als je dan te veel water geeft, loopt dat de pot uit. Gebruik dus een plastic binnenpot of een terracotta pot voor je Calathea.

Tropische sferen

De Calathea is een echte sfeermaker en een fijne plant om in huis te hebben. Het voelt gezellig als je ‘s avonds de bladeren van je plant in de slaapstand ziet staan en het mooie blad geeft veel voldoening. Probeer de omstandigheden voor de Calathea stabiel te houden, door je plant niet telkens te verplaatsen. Als ze op een bepaalde plek goed groeit, kun je haar daar het beste laten staan. Als je eenmaal de verzorging onder controle hebt, kan je lang van deze mooie planten genieten.

Calathea's

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (39)
E
Esther
28 augustus 2019, 21:44
Vorig jaar stond deze Calathea (ik heb de Medaillon) op een plekje op de keukentafel waar hij bloeide met paarse bloementrosjes. Ik kreeg deze voor mijn verjaardag vorig jaar in maart. In de winter ging het mis, teveel water gegeven, zeg maar - gewoonweg verzopen. Wat ontzettend zonde, best wel een beetje verdrietig over. Hij was zo mooi. \ Andere plek gegeven, op mijn redelijk warmere werkkamer. Maanden geen water gegeven, toen steeds kleine mini-beetjes water. Net voordat we op zomervakantie gingen zag ik weer dikke paarse punten boven de aarde piepen. Hij LEEFT!!!!!! Hoe blij kan je hiervan worden, - nou- ik dus heel erg blij. Nu, eind augustus, heeft het eerste blad zich alweer helemaal laten zien, en nu volgen meer blad beginsels en paarse punten. Oja, wellicht alle aandacht die de plant krijgt heeft m zeker extra goed gedaan. Hij staat links van mijn bureau, strakjes even welterusten tegen 'm zeggen :-)
m
maris hoogendijk
23 oktober 2019, 16:13
van de kinderen kreeg ik een jaar geleden een schitterende grote, calathea. Ik zette de plant halverwege de kamer, dus geen zon wel licht. Mijn grote woonkamer ligt aan de tuinkant op het zuidwesten. Ik hield mij aan de verzorgingstips echter de bladeren kregen grote bruine stukken of werden helemaal bruin. Ik zette de plant meer naar het licht. Ik bewoon een parterre appartement van een terrasflat; door de overkapping van het terras van mijn bovenburen heb ik alleen in voor-en najaar zon in de kamer. Heerlijk koel in de zomer en in voor-en najaar geniet ik van de zon in mijn kamer. Kan ik de bladeren helemaal verwijderen zodat er nieuwe scheuten komen ?
h
het inspiratieteam
12 december 2019, 16:14
Hoi Maris, je hoeft een Calathea niet lichter neer te zetten wanneer de balderen bruin worden. Sterker zelfs, dit vind de plant helemaal niet fijn! De bruine bladeren ontstaan door een te lage luchtvochtigheid dit kun je verhelpen door je plant te sproeien met een plantenspuit of door een luchtbevochtiger aan te schaffen. Je kan de plant dus gewoon op zijn plekje laten staan. Succes!
P
Peter van Steen
3 september 2023, 19:55
Geachte u kunt gewoon t dode blad weg knippen ik heb zelf al zoeken vier jaar een galatea en deze werd bruin alles afgeknipt en afgedekt met potgrond en de plant is gewoon terug gegroeid en gezond OK succes ermee
H
Harry Kuijpers
31 oktober 2019, 18:40
Mijn Calathea gaat 's-avonds niet meer in z'n geheel omhoog. De onderste bladeren/stelen gaan steeds verder naar beneden hangen. Moet ik deze afknippen of zo laten (ze zien er nog gezond uit)
h
het inspiratieteam
12 december 2019, 16:00
Hoi Harry, Zolang je bladeren er verder gezond uit zien is het zonde om ze af te knippen. Ik denk dat je plant te droog is en hierdoor geen energie meer heeft om dicht te gaan. Lees dit artikel even goed door dan weet je een hele boel!
C
Chiara van Vliet
22 december 2019, 22:52
Hallo Iris, \ De stengels van mijn ctenanthe knakken heel snel. Het lijkt de bladeren niet te deren die blijven gewoon groen, maar echt mooi is het natuurlijk niet. Nu dacht ik de stengels met ijzerdraad te omwinden voor wat extra steun of is er een betere manier? \ Groet chiara
h
het inspiratieteam
6 januari 2020, 15:36
Hoi Chiara, als de stengels echt knakken kan je deze het beste geleiden met bamboestokjes. Maar zoals je in dit blog leest gaat een Calathea erg snel hanger wanneer deze niet genoeg water krijgt. Wellicht ook goed om dat in de gaten te houden. Succes!
E
Eveline
30 december 2019, 13:08
Hoi Iris, \ Ik heb sinds 2 maanden een prachtige Calathea (gekocht bij de Intratuin). De plant deed het heel goed. Deze plant staat in de hoek van de kamer, een kamer waar wel veel licht binnenkomt. Sinds een paar dagen hangen de bladeren slap en sinds vorige week wat bruine plekken op de randen van sommige bladeren. \ Het lijkt of er geen doorstroom is van de steel naar het blad. De bladeren lijken topzwaar. Wat kan ik hieraan doen? Ruim een jaar gelezen is het zelfde gebeurt met een mooie Fatsia. Die heb ik helaas weg moeten doen. \ Andere planten op andere plekken in de huiskamer doen het wel goed. Waar kan dit aan liggen? Groetjes Eveline
h
het inspiratieteam
6 januari 2020, 15:04
Hey Eveline, kan het zijn dat deze planten op de tocht staan?
M
Marta
20 januari 2020, 19:34
Goedenavond, mijn graslelie verliest steeds meer blad en wat er nog zit krijgt bruine punten. Staat hij te donker, te licht? Te veel water of te weinig? Het schijnt toch een makkelijke plant te zijn????
h
het inspiratieteam
24 januari 2020, 15:52
Hi Martha, Kan het zijn dat jouw graslelie boven de verwarming staat? Veel planten hebben het moeilijk tijdens de winterperiode. Dit kan komen door teveel water, te koude standplaats of tocht van buiten of de verwarming. Kijk dus even hoe nat de grond is. Deze mag tussen de waterbeurten opdrogen, ongeveer 1x in de week een klein beetje water. Als de plant inderdaad boven de verwarming staat of op een tocht plek zorg dan voor een ander plekje waar hij genoeg daglicht krijgt. Het geven van lauw warm water kan in de winter periode ook helpen. We hopen op beterschap voor jouw graslelie.. Succes!
J
Jolanda
22 januari 2020, 09:56
Mijn Calathea kocht ik als een klein plantje, nu 7 jaar later is hij ruim 1,5 meter groot geworden! Het is een schoonheid, die het blijkbaar enorm naar zijn zin heeft op de redelijk donkere plek in de woonkamer. Iedere avond gaat hij slapen, met enorm geritsel. Dan is het een bijzonder gezicht alleen de donker rode onderkant van het blad te zien, en opeens is het een kaarsrechte smalle plant. Tot mijn verbazing heeft hij afgelopen zomer een paar kleine witte bloemen gehad. Heel bijzonder om te zien. Ik ben echt een fan van de Calathea.
v
van prooijen
14 april 2020, 10:50
Overdag hangen de bladeren en als het donker word gaan ze omhoog heel mooi
M
Marloes
23 april 2020, 09:06
Ik heb en Calathea Korbmaranta, prachtige plant. Sinds een paar dagen heeft hij gele bloemetjes helemaal beneden bij het begin van de stengels. Nog nooit gezien en ik had hier nog nooit van gehoord. Wel heel mooi trouwens.
J
Johanna
14 augustus 2020, 11:45
ik heb de plant een paar weken en heb er bloemen in 3 stuks hij groeit goed geef hem 1 keer per week water
D
Danielle Koorn
28 september 2021, 16:29
Ik heb mijn Calathea voor het raam (noord-oost) staan boven een verwarming. Kan dit kwaad? De verwarming brand overigens nog niet.
I
Intratuin
9 oktober 2021, 20:32

Beste Danielle,

De Calathea groeit van oorsprong op de grond in de jungle, onder de grote bomen. Ze is daardoor niet heel gek op direct zonlicht, de beste plek heeft indirect zonlicht. Mocht je zien dat je plant bruine vlekken gaat krijgen of dat de pladtekening vervaagt, zet de Calathea dan toch liever verder van het raam.

Boven de verwarming is eigenlijk voor geen één plant goed. Met name voor tropische planten zoals de Calathea, want deze houden van vochtige lucht. Een verwarming maakt de lucht juist heel droog. Je kunt dit een beetje tegengaan door je plant regelmatig te sproeien en door een schoteltje met water op je radiator te zetten. Dit zal verdampen door de warmte en de lucht wat vochtiger maken. Hopelijk blijft je plant mooi, maar hou hem wel in de gaten!

M
Mandy
1 november 2021, 22:47
Wauw wat een prachtige planten zijn dit! Bedankt voor de tips!
W
Willy
18 november 2021, 15:40
Dag beste mensen Ik heb een Calathea en alle bladeren pikken aan de onderkant. Er zitten aan de onderkant op de bladnerven kleine doorzichtige bolletjes die erg pikken. Wat kan dit zijn?
I
Intratuin
19 november 2021, 09:58

Hoi Willy,

Dat klinkt interessant! Onze plantenexpert heeft je vraag bekeken, maar het verschijnsel komt bij hem niet bekend voor. Dat gaan we uitzoeken dus!

Zou je een foto met omschrijving kunnen mailen naar online@intratuin.nl? Dan gaan we het voor je uitzoeken.

Alvast bedankt!

^Intratuin

A
Anouk
21 november 2021, 21:45
Hallo, ik heb recent een calathea gekocht. Nou sluit hij in de avond niet heel erg goed en blijven de bladeren dus wat hangen. Ik heb het idee dat ik hem zeker genoeg water geef, en durf hem niet meer te geven omdat ik bang ben hem te verzuipen. De plant staat in een aardig donkere kamer maar er komt wel regelmatig iets van licht binnen. Is dit een probleem? En wat kan ik hier aan doen zodat de plant wel gaat "slapen"?
I
Intratuin
22 november 2021, 11:09

Hoi Anouk,

Bedankt voor je vraag. De Calathea gaat slapen als de lichtinval overdag en s'nachts erg verschilt. Omdat de plant vrij donker staat zal het slaap effect dus een stuk minder spectaculair zijn als je verwacht.

Als je de plant op een lichtere plek zet krijg je het effect wel.

Zoals je al aangeeft moet je erg oppassen met  watergeven, de plant houdt namelijk van een licht vochtige grond en mag dus niet teveel water krijgen. Meer water geven heeft geen effect op het slapen van de plant, sterker nog: de kans dat je hem verzuipt wordt alleen maar groter. Blijf dus water geven zoals je nu al doet.

Veel plezier met je Calathea!

^Intratuin

K
Kim
2 januari 2022, 11:06
Nu hebben wij ook zo’n mooie plant gekocht. Ze vangt niet veel zon en het is ook niet te donker. Ik pas wel op met water geven. Als ik dr water heb gegeven zie je de bladeren weer helemaal sterk worden. Het lastige vind ik wel dat de aarde gaat schimmelen, dit terwijl ze niet te veel water krijgt. Help!
I
Intratuin
3 januari 2022, 10:51

Hoi Kim,

Beschimmelde potgrond is een veelvoorkomend probleem, gelukkig is het snel en makkelijk op te lossen.

Geef als eerste de plant iets minder water, maar let er wel op dat de bladeren van de plant niet slap gaan hangen.

Zet de plant op een lichtere plek, hierdoor zal de schimmel verdwijnen.

Is de schimmel nog niet weg? Vervang dan de bovenste laag potgrond door nieuwe.

Succes! 

^Intratuin

P
Petra
14 januari 2022, 10:06
Mijn calanthea heeft prachtige gele bloemen. Ik heb deze plant al jaren, maar nu voor het eerst in bloei. Echt mooi!!!
K
Karolien Dhondt
6 februari 2022, 09:19
Beste, ik heb meerdere cathalea's maar van één soort heb ik een tak met precies een scheutje eraan. Een dik takje met een heel wat kleine blaadjes aan. De hoofdtak hangt helemaal beneden. Dat is dan precies niet stekken maar wat moet ik hiermee doen ? Jammer dat er hier geen foto bij kan ? Mvg Karolien
I
Intratuin
7 februari 2022, 09:54

Beste Karolien,

Bedankt voor je vraag. Het is wat lastig om je te helpen zonder foto. Zou je een foto van je Calathea kunnen delen op Instagram met #plantehbo ? Je kunt hier meer lezen over onze plantehbo.

Als je geen Instagram hebt, dan kun je ook je foto sturen naar online@intratuin.nl dan gaan we kijken wat je het beste met jouw Calathea kunt doen.

^Intratuin

A
Ashley
9 april 2022, 15:27
Sinds een maandje of 2 heb ik een Calathea in huis gehaald. Begin ging het super goed ! Maar daarna toch berg afwaarts. Hij krijgt het ene bruine blad na het andere :( ik geef hem niet te veel water. Laat hem meestal drinken en giet het overige water weg. En ik besproei hem 1x per week. Hij staat niet in direct zonlicht maar krijgt gewoon daglicht. Wat kan ik hier tegen doen. Ik wil niet dat hij overlijdt., zo een leuke plant !
I
Intratuin
12 april 2022, 12:13

Beste Ashley,

Wat jammer om te horen dat jouw plant het zo moeilijk heeft. Het klinkt wel alsof je het goed doet, al vraag ik me af of hij genoeg water krijgt. De Calathea wil eigenlijk altijd lichtvochtige aarde, zodra deze droger aan begint te voelen moet hij weer wat water. Het zou misschien ook kunnen dat je plant door de voedingsstoffen heen is? Binnen 2 maanden is de voeding uit de originele potgrond meestal wel op, je kunt proberen om wat extra voeding te geven. Universele kamerplantenvoeding voor groene kamerplanten is prima geschikt voor de Calathea. Hou altijd de dosering op de verpakking aan, want te veel voeding is ook niet goed.

Als laatste kun je nog proberen om je plant iets lichter te zetten, al zal te weinig licht niet zo snel leiden tot bruin blad.

We zitten aan het begin van het groeiseizoen, hopelijk komt het snel weer goed met je Calathea. Succes!

^Intratuin

S
Sam
8 mei 2022, 04:57
Wij hebben sinds kort ook een Calathea. Ik heb hem gisteren water gegeven en nu krijgt hij ineens groene stipjes op de bladeren. Overal vind ik informatie over bruine stippen, maar deze zijn echt groen. Enig idee wat we hier aan kunnen doen? Hij staat in een woonkamer waar genoeg licht binnen komt.
I
Intratuin
11 juli 2022, 10:28

Beste Sam,

Groene stipjes op een Calathea hoor je inderdaad niet vaak en ik moet je eerlijk bekennen dat ik ook zo direct niet weet wat dit kan zijn. Gele vlekken of stippen wijzen vaak op te veel water, maar zo klinkt het bij jou niet. Kunnen het misschien beestjes zijn? Bladluizen kunnen eruit zien als kleine groene stippen. Het zou ons helpen als je een foto kunt delen van de stipjes, dit kan via onze plantehbo. Deel een foto van de stipjes op je Calathea op Instagram met #plantehbo en dan kijken we met je mee!

^Groeten

M
Mariska
16 augustus 2022, 15:24
Mijn calathea heeft allemaal kleine bruine vlekjes. Ze stond in de vensterbank waar de avondzon komt. Kan dat het probleem zijn? Dus uit voorzorg toch maar in een donkerder hoekje gezet. Ik heb de plant ook nagekeken op beestjes maar die zitten er niet.
I
Intratuin
17 augustus 2022, 10:20

Hoi Mariska, bedankt voor je bericht. Oei, dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kunnen kleine verbrande plekjes zijn van de zon of te maken hebben met een te lage luchtvochtigheid. Sproei je de plant regelmatig met een plantenspuit? Hopelijk kun je de vlekjes in de toekomst voorkomen. ^Intratuin

W
Wendy
13 oktober 2022, 17:42
Ik heb ook een vraagje over onze calathea. Wij hebben hem nu ong een weekje in huis. Hij staat in hoek van de kamer op het tv meubel, krijgt wel veel licht, maar geen direct zonlicht. We checken de aarde regelmatig en geven hem zo 1x per week water. Nu komen er allemaal kleine spikkeltjes op de bladeren, zowel aan de onderkant en de bovenkant. Het lijkt op schimmel. Onze vorige calathea, die iets donkerder stond, had dit ook. Alleen toen zagen we het pas toen de hele plant onder een laagje witte, wazige, schimmel (daar leek het op) zat. Wat is hier het probleem. Wij hebben een stabiele temperatuur van 21 graden, geen tocht en alleen vloerverwarming.
I
Intratuin
17 oktober 2022, 09:09

Beste Wendy,

Wat vervelend dat je dit al na een week op de Calathea hebt! Zoals je het beschrijft lijkt het inderdaad iets van schimmel te zijn, maar van welke plaag je precies last hebt vind ik lastig te zeggen. Lees onze blog van mama Botanica over verschillende soorten ongedierte op je kamerplant, wellicht kun je dan een naam geven aan je plaagbeestje! Mocht je er daarmee nog niet uitkomen, neem dan een goede foto van het blad en deel deze met onze via Instagram met #plantehbo dan kunnen we met je meekijken. Uiteraard kun je ook met de foto langskomen in één van onze winkels, onze experts op de winkelvloer kijken graag met je mee. Als je weet met welk beestje je te maken hebt kun je je plant gerichter behandelen en hopelijk lukt het je om er vanaf te komen.

Het klinkt alsof je heel goed voor je plant zorgt, dus daar kan het niet aan liggen.

Succes! ^Intratuin

K
Kimberly
17 februari 2023, 09:29
Beste, mijn caletha hangt sinds een paar dagen helemaal tot aan de grond en sommige takken zijn in de midden geknakt, nu verkleuren er ook veel bladeren en hebben sommigen blaren geen paarse kleur meer. Hij krijgt 2x per week een beetje water.. hij staat in een hoek net niet onder een licht koepel waar nu in de winter volgens mij wel wat tocht uit komen dat zien we aan een ballon die er hangt en heel de tijd beweegt. Ik weet niet meer wat doen maar het is een zielige plant nu :( Mvg
I
Intratuin
20 februari 2023, 09:33

Hoi Kimberly,

De Calathea is best een diva als het gaat om licht en water. Ze reageert snel als ze het niet naar haar zin heeft en helaas is het niet altijd heel duidelijk wat er nu precies mis is. Te veel licht kan ervoor zorgen dat de mooie bladtekening vervaagt. Te weinig licht maakt het blad groener en de tekening wordt dan ook minder duidelijk. Hangende bladeren of weinig groei kunnen ook duiden op te weinig licht. Naar aanleiding van jouw omschrijving denk ik dat je Calathea te weinig licht krijgt. In combinatie met toch wellicht wat tocht kan dit de oorzaak zijn. Ik zou je aanraden om een geheel andere standplaats te kiezen, met veel indirect licht en zeker geen tocht. Het is nu einde winter, veel kamerplanten hebben het nu even moeilijk. Als bladeren echt geknakt en lelijk zijn, knip ze dan gewoon weg. Je Calathea zal straks, als de dagen lang genoeg zijn, nieuw blad gaan vormen. Blad wat enkel verkleurt is zou ik wel laten zitten, dat kan misschien nog bijtrekken. Lees ook alles over de Calathea in onze plantengids.

Succes, hopelijk komt het goed!

^Intratuin

C
CM van der Horst
10 april 2024, 08:48
Volgens mij bedoelt "Willy" dat zijn of haar plant plakt. Misschien Vlaams, pikken ipv plakken? Kan het spint zijn?
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top