Laden..
Creëer een dierentuin

Creëer een dierentuin

Ontdek hoe jij het dierenleven in jouw stukje natuur kunt verrijken en ga op safari in je eigen tuin! Ga je voor een egelhuisje, een vlinderstruik of een bijenhotel? Kun je niet kiezen? Neem ze dan allemaal, want hoe meer beestjes in de tuin hoe beter voor de biodiversiteit. En wist je dat een dierentuin helemaal niet zoveel werk en aandacht nodig heeft? Het mag zelfs een beetje rommelig zijn, zo kun je bijvoorbeeld de gevallen bladeren het beste op de grond laten liggen want daar houden de beestjes van. Ben je enthousiast geworden? Lees dan snel verder hoe jij een eigen dierentuin kunt maken! 

  • Delen: Deel dit artikel:
9 minuten leestijd

Beschutting 

Om je tuin aantrekkelijk te maken voor verschillende diersoorten, is het belangrijk om meerdere plekken met beschutting te hebben. Een dier moet zich veilig voelen in jouw tuin en dat kan alleen als hij goed kan schuilen. Denk daarbij aan genoeg bomen en struiken in de tuin waar vogeltjes in kunnen schuilen,- of aan bladeren op de grond waar egels zich in kunnen verstoppen. Wist je dat er zelfs speciale egelhuisjes bestaan? 

Ook een insectenhotel draagt bij aan de biodiversiteit in jouw tuin. Door onderdak te bieden aan allerlei insecten wordt jouw tuin gezonder. “Hoe dan?” hoor ik je denken. Nou dat komt doordat de insecten in het insectenhotel de ongedierte op de planten, zoals bladluis, opeten. Ook de bijen die in het insectenhotel verblijven leveren een bijdrage aan jouw tuin. Zo bestuiven ze de bloemen zodat jij op een later moment kunt genieten van verse groente en fruit.


Huisjes voor in jouw dierentuin


Beplanting

Om een eigen dierentuin te creëren heb je een tuin nodig met veel verschillende soorten beplanting. Wil je bijvoorbeeld meer bijen en vlinders in de tuin? Zorg dan dat je veel nectarrijke bloemen hebt, dit is een zoete stof waar bijen en vlinders opaf komen. Het is belangrijk dat er van het voorjaar tot en met het najaar bloemen bloeien in de tuin. Kies dus voor planten die van maart tot oktober nectar geven, zoals de vlinderstruik, kattenkruid of de ijzerhard. Of kies voor veel verschillende soorten bloemen, zodat je elke periode wel een andere plant in bloei hebt staan.

Door bloemen te planten trek je niet alleen bijen en vlinders aan, maar ook andere insecten zoals lieveheersbeestjes. Als je een echte tuinliefhebber bent, dan weet je dat dit je grootste vriend is! Waarom? Lieveheersbeestjes eten namelijk niet alleen nectar, maar ze zorgen er ook voor dat bladluizen geen kans krijgen in jouw tuin.


#intratuin

Inspiratie voor jouw dierentuin

Leg jouw eigen dierentuin aan

Door met verschillende soorten tuinplanten te werken (vulplanten, structuurplanten en eyecatchers) zorg je voor de juiste dynamiek in je border. Wil je hier meer over te weten komen en stap voor stap lezen hoe je het aanleggen van een border het beste kunt aanpakken? Lees de blog ‘Een border aanleggen in 5 stappen’ en ga aan de slag!

Planten in dit borderplan voor 2 m²

Nederlandse naam Latijnse naam Aantal Plaats
1. Vlinderstruik Budleja davidii 'free petite' 1 (Volle) zon
2. Dikkemanskruid Pachysandra terminalis 3 Halfschaduw
3. Krentenboompje Amelanchier lamarckii 1 (Volle) zonHalfschaduw
4. Knofloofbieslook Allium tuberosum 4 (Volle) zonHalfschaduw
5. Kardinaalsmuts Euonymus fortunei 'Emerald 'n Gold' 1 (Volle) zonHalfschaduw
6. Vrouwenmantel Alchemilla mollis 2 Halfschaduw
7.Kaukasische vergeet mij niet Brunnera 'Jack Frost' 4 Halfschaduw
8. Ooievaarsbek Geranium 'Brookside' 6 Halfschaduw
9. Hartlelie Hosta 'Frances Williams' 3 Halfschaduw

Een musthave voor elke dierentuin


Hoe biodivers is deze tuin? 

Plantenonderzoeker Marco Roos van Naturalis geeft antwoord:

"Een biodiverse tuin is een rommelige tuin, met veel bladafval, snoeiafval, afgestorven stengels, spontane groei en bijvoorbeeld een dode stam. Van nature komt al een diversiteit aan grootte, bloeiseizoen, hoogte, symmetrie en kleur voor. Vooral kleine bloemen zijn belangrijk, maar ook planten geschikt voor rupsen en andere planteneters zijn van belang in een biodiverse tuin.

Het gaat er niet om dat planten alleen maar groot groeien, maar dat de tuin als ecosysteem ook geschikt is voor dieren. Geef de bodem zoveel mogelijk rust, zodat een goed bodemleven zich kan ontwikkelen, want dat vormt de basis voor het bovengrondse leven. Wat ook een goede toevoeging kan zijn, is een vijver. Zelfs een kleintje zal al veel opleveren wat betreft het aantrekken van dieren (ook als drinkplek). Laat het lekker dichtslibben tot een soort moerasje. Maar let op dat exotische en planten niet gaan woekeren in je tuin."

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (1)
M
Marita Taks
12 april 2022, 19:57
Erg fijn hoe en welke planten je een border kunt maken voor de insecten en vogels Superblij mee
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top