Laden..
Tuinkalender december

Tuinkalender december

De echte winter is er nog niet, maar je moet je er nu wel op voorbereiden. Daarnaast is er deze maand nog genoeg te snoeien! In deze tuinkalender van december lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Snoeien

Snoei nooit bij vorst! Als het niet vriest kun je deze maand nog een hoop planten snoeien. Snoei de Blauwe Regen en Druif tot 2 of 3 ogen (knoppen) terug. Ook de Kiwi kun je nu snoeien; snoei alle zijtakken terug tot 5 of 6 ogen. Let op: waar de knop naartoe wijst, groeit die naartoe. Wijst de knop naar rechts? Dan groeit de tak die hieruit komt ook naar rechts. Zo kun je de plant een beetje sturen in zijn groeivorm.

Het is nu het moment om frambozen te snoeien. Snoei herfstframbozen helemaal terug, knip alles tot de grond toe af. Dit loopt vanzelf weer uit. Heb je zomerframbozen? Snoei alleen de jonge scheuten weg (tot de grond).

Verwijder als je aan het snoeien bent gelijk het opschot (wilde scheuten) van de bomen en struiken. Opschot groeit vaak onderaan of op de stam van vruchtbomen. Als je het eraf snoeit zal de scheut terug groeien, maar als je de scheut eraf draait komt hij niet meer terug.

Zijn je fruitbomen al gesnoeid? Het kan nog steeds! Alleen steenvruchten (vruchten met een harde pit, zoals een kers, abrikoos, pruim of perzik) mogen nu niet meer gesnoeid worden. Tot slot is het deze maand ook het moment om je (lei)Lindes en Platanen te snoeien.

Gooi al het snoeihout niet in de groencontainer, maak er eens een insectenhotel van!

Wintervoorbereiding vijver

Verwijder altijd de sneeuw van het ijs in de vijver. Zorg er daarnaast altijd voor dat er een stukje van de vijver ijsvrij is. Hierdoor kunnen giftige gassen onder het ijs ontsnappen en blijft er zuurstof in de vijver komen. Hak nooit een gat in het ijs, dit is slecht voor de vissen. Je hebt speciale apparaatjes om een deel van het water ijsvrij te houden, maar je kan ook lauw water op het ijs gieten. Heb je een pomp of fonteintje in de vijver staan? Haal deze eruit, maak hem schoon en berg hem op een vorstvrije plek op.

Winterdecoraties

Maak leuke winterdecoraties met bessen uit je tuin van bijvoorbeeld de Hulst (Ilex) of Schoonvrucht (Callicarpa). Daarnaast zijn zaadkransen, vetbollen en pindaslingers super leuk om je tuin mee te decoreren. Wat dacht je van je eigen winter(kerst)stukje? Dennenappels, mos, kerstboomtakken en een kaarsje doen wonderen! Ben je echt creatief? Maak dan met snoeihout leuke figuurtjes, zoals hertjes of egels.

Breng kleur in je tuin met Cyclamen, bloembollen, Kerstroos (Helleborus), Kornoelje (Cornus) of de Toverhazelaar (Hamamelis). Vooral de Kornoelje en Toverhazelaar zijn onmisbaar in je tuin gedurende de winter! Lees hier meer over een wintergroene border.


Tuinvogelvoer voor in de winter


Kleine klusjes

  • Dek vorstgevoelige planten goed af met vliesdoek of organisch materiaal zoals takjes en bladeren. Pak mediterrane planten, zoals palmen, in met noppenfolie of vliesdoek.
  • Slijp je snoeischaar, hierdoor wordt die weer mooi scherp.
  • Verwijder het laatste blad van het gazon, let op: loop niet op het gras als het heeft gevroren. Dit beschadigt de grasmat.
  • Zorg dat er geen water in de tuinslang zit, anders vriest die kapot.
  • Grote tuinplannen in het voorjaar? Schakel dan nu alvast een hovenier in, dan ben je de drukte voor. Bel je pas in het voorjaar? Dan ben je vaak pas halverwege de zomer aan de beurt.
  • Versier je balkon of terras met lampionnen, lichtjes en kaarsjes!
  • Verwijder blad uit de dakgoten, maar wees wel voorzichtig! Er gebeuren regelmatig ongelukken tijdens het schoonmaken van de dakgoten.
  • Is het glad? Gebruik geen zout in je tuin, maar strooizand. Zout is ontzettend slecht voor de planten.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden

Januari · Februari · Maart · April · Mei · Juni · Juli · Augustus · September · Oktober · November · December

Reacties (11)
A
Ada
18 december 2019, 12:55
Ben blij met deze app. \ Ik komveel bij intratuin voorschoten
A
Ada
18 december 2019, 12:56
Heerlijk bij het intrathuin . \ Klant vriendelijk
D
Diana hollander
12 januari 2020, 20:43
Ik vindt dat stukje van het tuinieren zeer leerzaam en ga het ook zeker opvolgen
V
Verheeken Freddy
13 oktober 2020, 15:32
Super gezellig bij jullie(onze noorderburen) altijd vriendelijk en hulpvaardig,TOP.
N
Nanjavan kints
14 oktober 2020, 16:28

Ik vind het heel prettig om te lezen wanneer ik wat kan planten van bloembollen , en wat voor planten geschikt zijn voor de winter. Heel fijn de tuin kalender. Vriendelijke groetjes, Nanja van KINTS

G
Gerrie
8 december 2020, 19:51

fijn die tips nu weet ik tenminste wanneer ik mijn fruitbomen en vrucht struiken moet snoeien dank je wel

I
Ismeta
14 februari 2021, 18:48
Ik vind het echt leuk en leerzaam
L
Leo
11 december 2021, 13:24
Over het snoeien zou ik wat meer willen horen. Ik lees alleen over fruit, maar kunnen de andere bonen en struiken ook nu het best gekortwiekt worden?
I
Intratuin
13 december 2021, 11:07

Hoi Leo,

In december mag je bijna alle bladverliezende bomen en struiken snoeien. Denk bij de bomen aan Berken, Esdoorns, Populieren en Wilgen.

Struiken die je nu kan snoeien zijn onder andere de Sering en Cornus.

Veel plezier in je tuin! 

^Intratuin

K
Kootje Kieft
23 december 2022, 13:23
Ik ben blij met de reactie die jullie aan Leo gaven,daar kan ik ook wat mee.Super.
Mariette Prins
30 december 2023, 13:52
De app werkt goed. Winkel is heel fijn. Personeel heel vriendelijk en behulpzaam. De tuinkalender is al top, goede hulp. Misschien een idee om de planten en bomen uit eigen tuin toe te kunnen voegen. Zodat deze verzorging opgenomen wordt in de kalender.
GEEF EEN REACTIE
Back to top