Laden..
Tuinkalender oktober

Tuinkalender oktober

Het is herfst, de blaadjes beginnen te vallen en veel planten zijn uitgebloeid. Doordat de aarde nog warm is kun je in oktober nog genoeg dingen aanpakken in de tuin! In deze tuinkalender van oktober lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Het is planttijd - nu vaste tuinplanten aanplanten!

Wist je dat het nu de tijd is om vaste tuinplanten te gaan aanplanten? Doordat de grond nog warm is wortelen de planten beter. Hierdoor hebben de planten die je poot een voorsprong op het voorjaar en zullen ze straks super goed groeien! Ga dus nu aan de slag en lees hier meer over het vergeten tuinseizoen.

 

NajaarsaanplantNajaarsaanplant

Een mulchlaag aanbrengen

Mulch bestaat uit tuinafval en andere organische materialen uit de tuin. Denk hierbij aan bladeren, snoeiafval, gras en alles wat van planten, struiken en bomen af komt. Ook stro en zaagsel vallen onder mulch. Mulch is meestal klein gesnipperd, omdat het de bedoeling is dat het binnen afzienbare tijd op de natuurlijke manier vergaat. Je brengt mulch in een laagje over je kale grond aan, dit scheelt je uiteindelijk een hoop werk!

Kale grond is namelijk ontzettend arbeidsintensief; in de zomer groeit er veel onkruid en moet je snel water geven. Ook zitten er minder voedingsstoffen in een kaal stuk grond als in de rest van je tuin. Breng daarom een mulchlaag aan! Het is goed voor de grond en je hoeft minder vaak water te geven, omdat het vocht in de grond minder snel verdampt. Je bent dus eigenlijk nu al bezig om je tuin voor te bereiden op een hete zomer! Daarnaast ben je ook lekker duurzaam bezig; je recyclet namelijk GFT afval en je biedt voeding aan je bodemleven.

Je brengt een mulchlaag aan door een laagje van blad- en groenafval over je grond te leggen. Door al je groenafval door een hakselaar te halen meng je de voedingsstoffen en kan je een egale mulchlaag creëren. Lees hier meer over het aanbrengen van een mulchlaag.

De wintervoorbereiding

Dek vorstgevoelige planten af met fleecedoek en zet ze op een vorstvrije plek, zoals een tuinkasje. Dek ze niet af met gedroogd blad of stro, dit kan namelijk de groeipunten van je plant tegenwerken! Haal in oktober ook je Dahlia’s uit de grond. Steek met een riek of spade 15-20 centimeter rondom de plant en haal de Dahliaplant uit de grond. Let op dat je de knollen niet beschadigd! Knip de stengels 2 cm boven de knol af.

Je vijver schoonmaken

Haal al het gevallen blad uit je vijver, knip dode plantenresten uit je vijverplanten en haal met een schepnetje het laatste beetje alg eruit. Ga nu niet meer je vijver uitbaggeren, daar is het te laat voor. Al je salamanders, visjes en andere amfibieën gaan nu in die modderlaag kruipen om te overwinteren. Je vijvervissen voeren is in oktober vaak niet meer nodig. Houd als richtlijn een watertemperatuur aan van 6 graden, wanneer de temperatuur lager is hoef je niet meer te voeren.

Kalk strooien

In oktober kun je kalk strooien over je gazon en border. Door kalk te strooien in je border kunnen je planten de voedingsstoffen die in de bodem zitten beter opnemen. Als je kalk strooit op je gazon groeit er minder snel mos en onkruid in, krijgt het gras een mooie donkergroene kleur en krijgt de grond de juiste zuurtegraad. Kalk strooien dus! Gebruik ongeveer 1 tot 1,5 kilo kalk per 10 m2. Let op: planten die van zure grond houden, zoals Heide, Rhododendrons of blauwe bessen mogen geen kalk!

Tuinmeubelen opbergen

Oktober is aangebroken en dat betekent dat we langzaam maar zeker ons klaarmaken voor de winter. Met dalende temperaturen en nattere dagen is het hoog tijd om onze geliefde tuinmeubelen en -decoratie veilig op te bergen voor het komende seizoen.

Een slimme eerste stap is het opbergen van de kussens in een handige kussentas. Deze beschermt niet alleen tegen vocht en vuil, maar is ook eenvoudig schoon te houden en weerbestendig, waardoor je kussens langer mooi blijven. Vergeet ook niet om de tuinmeubels zelf te beschermen met een goede beschermhoes. Of het nu gaat om een loungeset tuintafel of stoelen, een beschermhoes biedt de nodige bescherming tegen de weeromstandigheden.

Laten we het onderhoud niet vergeten! Met onze speciale onderhoudskits, geschikt voor verschillende materialen zoals teak textiel en kunststof, houd je jouw  tuinmeubelen in topconditie en zijn ze goed voorbereid voor het volgende seizoen. Neem een kijkje bij ons uitgebreide assortiment om het tuinseizoen goed af te sluiten en je tuinmeubelen optimaal te beschermen. Zo geniet je straks weer volop van een prachtige tuin, zodra het voorjaar weer aanbreekt!

Kleine klusjes

 • Verwijder blad van de paden, je terras en het gras. Leg de bladeren tussen je planten, dit is goed voor het bodemleven en je grondkwaliteit.
 • Snoei steenvruchtbomen (kers, pruim, walnoot, perzik).
 • Verwijder overgebleven groenteplanten (tomaten, komkommers, courgette) uit je moestuin, de planten zijn namelijk in het najaar zwak en gevoelig voor ziekten en schimmels.
 • Zet vorstgevoelige planten zoals de oleander en olijf op een vorstvrije plek, zoals een tuinkasje.
 • Verwijder plantensteunen, maak ze goed schoon en berg ze op.
 • Zorg dat je voldoende haardhout hebt.
 • Plant voorjaarsbloeiende bloembollen.
 • Maak de dakgoten schoon.
 • Bekijk wat er gesnoeid kan worden op de snoeikalender
 • Maak alle nestkastjes schoon: haal hem helemaal leeg en borstel alle restjes van het nest eruit met heet water. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, dit is slecht voor het nestkastje en voor de vogels.
 • Voer je vogels af en toe bij met een zadenmengsel, fruit, vetbollen of pinda’s. Hier zit veel energie in, dat kunnen ze nu wel gebruiken! Zorg er ook voor dat de vogels bij lichte vorst een waterschaal hebben om uit de drinken. Hierdoor kunnen ze vocht blijven opnemen, ook als het vriest. Lees in deze blog meer over het voeren van vogels.

Vogelvoer om de vogels mee te verwennen


Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Januari · Februari · Maart · April · Mei · Juni · Juli · Augustus · September · Oktober · November · December

Reacties (22)
E
Elisabeth Veltman
25 september 2017, 11:43
Ik word vrolijk van deze info! Ben er blij mee. \ Bedankt!!
A
A. Luijendijk
22 oktober 2017, 20:07
Wij zijn blij met deze tips en voelen ons zekerder bij het werken in de tuin
A
Arlette Maria
29 september 2018, 19:00
Braambesstruiken dienen die eveneens gesnoeid te worden zoals de frambozenstruik? bedankt voor de reactie, dit wist ik nog niet!
L
L.Heemskerk
10 oktober 2018, 10:07
Bollentuin. Geweldig in het voorjaar . Maar ook de manden met diverse bollen. \ Zijn er al weer mee bezig. \ Probeer de foto van de voortuin te plaatsen.
E
Erna
10 oktober 2019, 21:25
fijn deze info van de tuin kalender .... dankjewel
C
Carolien
11 oktober 2019, 13:15
Ben ik helemaal mee eens. Voer de, voor mij toepasselijke, info dan ook per regel uit in de tuin. Weet ik zeker dat ik niets vergeet of verkeerd doe. \ Dank voor de goede informatie.
R
Rietie
13 oktober 2020, 16:01
Heel fijn om een handleiding te hebben zodat ik niet op de verkeerde tijd de struiken en planten en welke begroeiing dan ook verkeerd zou behandelen. Bedankt
G
Gemma
13 oktober 2020, 16:32
Prachtig die informatie
F
Frans
13 oktober 2020, 17:38

Ben blij met deze informatie weet nu wat ik moet doen in de tuin

H
Hen Breuls
13 oktober 2020, 18:15
Intratuin....ze blijven toch de beste !
L
Liliane
13 oktober 2020, 18:40

Hartelijk bedankt voor de info. We kunnen weeral aan de slag. Wachten op een mooie najaarsdag.

H
H.J.Hermsen
14 oktober 2020, 11:34
Kunnen helaas niet komen. Stellen alle informatie op prijs.
C
Cor
14 oktober 2020, 20:09
Heerlijk makkelijk om te weten zo met de keuze van de maand , ben er blij mee !
C
Cor
14 oktober 2020, 20:12
Heerlijk makkelijk en werkbare tekst , en om de maandkeuze te gebruiken .top !
J
Joep
30 oktober 2020, 03:44
ik doe in het najaar oktober grond zijlen in de moestuin leggen dat voorkomt onkruid en de grond blijft mooi nat goed voor de tuin
D
De Couvreur liliane
4 oktober 2022, 17:54
Merci pour tous ces renseignements qui sont toujours bon à rappeler.
H
Hanneke
4 oktober 2022, 18:01
Geweldig om jullie nieuwsbrief steeds te ontvangen. Verleidelijk om er weer naar toe te gaan. Laatste keer weer met mooie tuinplanten thuis te komen. Gelijk door mijn echtgenoot gepoot. Nu ervan genieten,als de hommels er ook blij mee zijn.
c
coby kooistra
3 oktober 2023, 17:10
bedankt voor weer de waardevolle informatie.
I
Ingrid Verbocht
4 oktober 2023, 08:05
Dank u wel super blij met jullie tips het helpt mij geweldig
D
Douwe
4 oktober 2023, 09:33
Bedankt voor deze leuke, interessante en bruikbare informatie. Nu weet ik wat ik nog kan doen voor de winter zijn intrede doet. .
C
Carla
5 oktober 2023, 20:13
Hoe zorg ik ervoor dat mijn dahlia knollen niet verschrompelen?
I
Intratuin
9 oktober 2023, 13:17

Beste Carla,

De knollen laat je eerst een paar dagen drogen en daarna bewaar je ze donker, koel en tochtvrij. De dahlia knollen drogen dus inderdaad een beetje uit, maar dat is de bedoeling! In het voorjaar, na de laatste nachtvorst, plant je ze weer in de tuin en zullen ze (als het goed is ;-)) weer opkomen.

^Intratuin

 

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top